Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak se v létě udržet ve formě? Zkuste těchto 5 letních aktivit

Jak se v létě udržet ve formě? Zkuste těchto 5 letních aktivit

Jak se v létě udržet ve formě? Zkuste těchto 5 letních aktivit

7. června 2021 od Lea Kotková

7. června 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Lea Kotková ve spolupráci s expertem Josef Procházka

Léto je tu a s ním i nové možnosti, jak si užít pobyt venku i pohyb na čerstvém vzduchu. Není nic jednoduššího, než nazout tenisky a jen v tričku a kraťasech vyrazit za některou z letních aktivit. Která vás bude nejvíc bavit a kolik kalorií při ní spálíte?
Hubnutí je velké téma mnohých z nás, zdaleka nejde pouze o ženy. Léto v tomto směru nabízí řadu možností, protože stačí vyjít ven, začít se přirozeným způsobem hýbat a užít si u toho i zábavu. Nepotřebujete žádné zbytečné vrstvy oblečení, neobtěžují vás studený vítr nebo štiplavý mráz. Slunce dodá optimismus a chuť do života a cokoli, do čeho se pustíte, vám nejspíš bude dávat větší smysl než v zimě. Vyzkoušejte naši pětici aktivit.

1. Pěšky na výlet

Chůze. Naprostá klasika, pro někoho snad až příliš obyčejná, nicméně její účinky mnohé překvapí. „Na chůzi se hledí jako na záležitost, která se do pohybu snad ani nepočítá. Přitom jde o vůbec nejpřirozenější pohyb, a pokud se vyloženě neploužíte, spálíte překvapivé množství kalorií velice snadnou cestou,“ vysvětluje profesionál Josef Procházka. Jsou lidé, kterým je běh na hony vzdálený, a i kdyby stokrát chtěli, zalíbení v něm nenajdou. A právě tady se nabízí prostor pro aktivní chůzi.

 
Během hodinové procházky v poklidném tempu spálíte při váze 75-85 kg přibližně 275 kcal. Pokud trochu zrychlíte, můžete ze sebe vydat kolem 350 kcal, přidáte-li trochu terénu a sem tam mírný kopeček, efekt bude ještě daleko výraznější. O vlivu na vaši náladu ani nemluvě. Zkuste si naplánovat pár letních výletů nebo túr a zabavíte rovnou celou rodinu. Hubnutí můžete navíc podpořit například spalovačem tuku LIFTEA Štíhlá linie SYNEFRIN + (koupit v e-shopu).

2. Hra na indiány

Nejste si jisti, zda běh není příliš a chůze zase málo? Tak je nakombinujte! Jde o regulérní aktivitu, známou pod názvem indiánský běh. V pravidelných intervalech střídáte obě fyzické aktivity a poměr je pouze na vás. „Zpočátku zařaďte delší úseky svižné chůze a kratší běžecké fáze. Postupem času poměr změňte, prodlužte běh, zkraťte, ale zintenzivněte chůzi. Zkrátka si hrajte a pracujte s aktivitou na základě momentální (a časem jistě rostoucí) formy,“ radí trenér.

 
Pokud jde o energetický výdej, pak půjde o průměr mezi svižnější chůzí a během. Při aktivní chůzi okolo 5 km/h spálíte s váhou 75-85 kg přibližně 330 kcal za hodinu, ve fázi běhu okolo 9 km/h to bude něco kolem 640 kcal za hodinu.

Tip redakce:
Při jakékoli fyzické aktivitě, zejména pak v létě, nezapomínejte na dostatečný pitný režim. Nečekejte na žízeň a pravidelně doplňujte tekutiny. Ideální je čistá voda tu a tam doplněná o minerální vody či iontové nápoje. Zkusit můžete třeba
DrWitt ANTIOX granát.jab-acai (koupit v e-shopu), která kromě žádoucího zavodnění dodá organismu i vitamíny a minerály.  

3. Severská chůze

Hůlky nejsou jen pro starší a pokročilé. Severská chůze, u nás známá také pod názvem Nordic walking, je skvělou alternativou zdravého pohybu, při které zapojíte komplet celé tělo. „Jedná se o velmi aktivní chůzi pomocí speciálních holí, které při správném používání zlepší práci trupu, zad i rukou. Základem jsou kvalitní boty, vhodné hole a samozřejmě správná technika. Tu je dobré nechat si vysvětlit od profesionála, případně alespoň zhlédnout instruktážní video, kterých je na internetu celá řada,“ vysvětluje Josef Procházka. Jako při každém sportu i tady je důležitý vyvážený jídelníček bohatý na proteiny, které jsou základním stavebním materiálem pro svaly. Běžnou stravu můžete tu a tam doplnit také o proteinové prášky, například 4Slim Whey protein s příchutí čokoláda (koupit v e-shopu).

Chůzí s hůlkami spálíte při váze 75-85 kg průměrně něco kolem 550 kcal za hodinu. Samozřejmě jako u všeho i tady záleží na konkrétním tempu a hmotnosti.

4. Na dvou kolech

Ne každý dokáže a chce najít zalíbení v chůzi či běhu, přesto by se rád pohyboval venku na čerstvém vzduchu a zbavil se přebytečných kalorií. Pak se nabízí jízda na kole, hned po běhu jedna z vůbec nejoblíbenějších a velmi efektivních outdoorových aktivit. Na kole navíc můžete začít jezdit i s nadváhou a nebudete zbytečně zatěžovat klouby, tak jako je tomu při běhu. Zkuste letos poznat kouzlo české krajiny ze sedla kola. „Zpočátku volte nenáročný terén, zvlášť v případě, kdy začínáte. Postupem času a s rostoucí fyzičkou zkoušejte střídat tempa a nebojte se i menších kopečků,“ uvádí odborník.

 
Při průměrné rychlosti 16 km/h a váze mezi 75 a 85 kg spálíte něco kolem 480 kcal za hodinu.

Tip redakce:
Aby netrpěly klouby, zejména kolena, dbejte i na prevenci. Zkusit můžete třeba doplněk stravy
MaxiVita Exclusive Kolagen forte+ extra silný (koupit v e-shopu).

5. Bruslení bez ledu

Trendem posledních let se stalo kromě běhu také in-line bruslení, letní varianta efektivního pohybu, který vás dostane do formy a dobré nálady. Jde o aktivitu možná o něco náročnější na rovnováhu než zmiňované běhání, ale většina z nás se jí bojí zbytečně. Jde o velkou zábavu, společenskou událost a perfektní variantu venkovní fyzické aktivity. „Dopřejte si čas, brusle si osahejte, zkuste, co umí, a než se tak stane, nepouštějte se do větších akcí. Nepotrvá ale dlouho a vy budete jezdit s lehkostí, radostí a jistotou spálených kalorií,“ usmívá se osobní trenér Josef Procházka. Vydáte-li se na delší výlet, nezapomeňte si s sebou na cestu sbalit i zdravou a lehkou svačinku, třeba ve formě tyčinky Tomm's Flapjack cherry & coconut (koupit v e-shopu).

Jízdou na kolečkových bruslích spálíte podobně kalorií jako u indiánského běhu, zásadní jsou  samozřejmě vaše váha a tempo, jakým se na in-linech proháníte.
Tip redakce:
Zjistěte svůj
BMI neboli Body Mass Index, který ukazuje poměr vaší váhy k výšce. Více o tom, co určuje a jak jej správně vypočítat, se dozvíte zde.

Připravil/a pro vás Lea Kotková ve spolupráci s expertem Josef Procházka

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Josef Procházka
osobní trenér a běžec
"Ať patříte mezi začátečníky nebo pokročilé běžce, všichni jsme na stejné startovní čáře. Vyberte si cestu v podobě typu tréninku, který se vám líbí, a já vám poradím, jak dosáhnout svého vytouženého cíle."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít