Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo In-line bruslení: Spalovač tuku i zábava pro celou rodinu

In-line bruslení: Spalovač tuku i zábava pro celou rodinu

In-line bruslení: Spalovač tuku i zábava pro celou rodinu

14. července 2020 od Eva Suchomelová

14. července 2020 5 minut čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Hledáte sport či cvičení, které poslouží jako spalovač tuku, ale zároveň vás bude bavit? Chcete do něj zapojit nejlíp celou rodinu? Zkuste in-line bruslení! Jak se na ně připravit, s čím počítat a jak to pozitivně ovlivní postavu?

Hurá na kolečka! 

In-line brusle se dají „osedlat“ v jakémkoli věku: můžete na nich jezdit i s kočárkem, ve dvojici s partnerem i se začínajícím malým in-linistou. Je to výborný spalovač tuku a zároveň vám skvěle vyrýsuje a zpevní dolní partie – hýždě, stehna a lýtka. Je to samozřejmě sport, ale pokud se na to dobře vybavíte a natrénujete si základní věci, zmírníte riziko pádu a s ním i úrazu. 

Hurá na kolečka

Svatá trojice: Brusle, helma, chrániče

Bez těchto tří věcí se rozhodně neobejdete, na jejich správném výběru závisí vaše bezpečnost i komfort při bruslení. Proto jejich výběru věnujte dostatečnou pozornost.

1. Brusle

Bruslí je více typů a u každého jsou trochu jiná kritéria výběru. Základním pravidlem je, že se noha nesmí v botě viklat. Pro běžné využití se nabízí:
Brusle
  • Fitness brusle: nejběžnější typ bruslí s vysokou, pohodlnou botou nad kotník, kterou obepíná plastové zapínání. Větší kolečka umožňují větší požitek z jízdy a snazší překonání překážek, brusle s menšími kolečky se lépe ovládá.
  • Dětské brusle: mají nastavitelnou velikost boty a menší kolečka. Pozor na brusle z měkkého plastu, které neudrží dětem kotníky zpevněné a ony v nich „šmajdají“! Vybírejte také modely s více než 2 přezkami.
  • Free style brusle (urban): hodí se na stezku i do městských ulic, snadno zdolají i kanál, schod apod. Využijete je místo kola nebo se hodí, když doprovázíte dítě na kole. Dovolují i trénink ve skate parku, jsou dost odolné.
  • Outdoor brusle (nordic): hodí se do terénu – do lesa, na louku, tedy na výlety – a dají se doplnit hůlkami. Oproti klasickým in-line bruslím mají nafukovací kolečka a lýtkovou brzdu.
Tip redakce:
Svoje brusle si nechávejte pravidelně kontrolovat a seřídit. Jako domácí údržbu kromě vnějšího omytí po použití používejte spreje do bot, např.
Astrid Peo Deodorační sprej do bot (koupit v e-shopu) s rychleschnoucím efektem a eliminací zápachu.

2. Helma

Chrání vás při pádu před fatálními zraněními. Pro in-line bruslení je nejvhodnější in-line helma, která počítá právě s riziky tohoto sportu. Méně vhodná je cyklistická helma (je aerodynamická a chrání čelo), radiální helma (chrání hlavu i obličej, ale může v ní být horko). V létě je nevhodná lyžařská helma, v které vám bude kvůli zateplení vedro.
helma
Tip redakce:
Helma nechrání
obličej proti UV záření, proto nezapomeňte použít ochranný krém, např. Helios Herb Krém na opalování OF 30 (koupit v e-shopu).

3. Chrániče

Ani ochranu dlaní, loktů a kolen nepodceňujte, protože právě tyto partie těla pomáhají zbrzdit pád. Nezbytné je dodržet postup při nasazení a sundání chráničů:
  • Oblékání: nasaďte si helmu, pak chrániče na kolena, pak na lokty, poté si obujte brusle a nakonec si natáhněte chrániče dlaní.
  • Sundávání: nejprve dejte dolů chrániče dlaní, pak si zujte brusle, svlékněte chrániče loktů, pak kolen a nakonec sundejte helmu.
chrániče

Bruslení s dětmi

Kdy je ten správný okamžik začít učit dítě bruslit na in-linech? Hlavně musí samo chtít a také se musí už umět soustředit na jízdu a poslouchat pokyny. Obvykle to je ve stejném věku, kdy se začíná s lyžováním, tedy kolem 5 let.


Když spadnete, vstaňte

Pády jsou nedílnou součástí in-line bruslení, ale je důležité, a to i u malých dětí, brát je jako možnost zase vstát a pokračovat. Osvědčilo se, když ostatní ze skupiny, ve které bruslíte, tomu, co právě spadl, zatleskají. I když odřeniny bolí, při potlesku přejde i mrňouse chuť se rozbrečet a rychleji vstane. Pro všechny případy však mějte připravené náplasti, např. Hansaplast Extra Robust Voděodolná náplast (koupit v e-shopu). U pádu se vždycky snažte usměrnit jej dopředu, kde máte na těle nejvíc ochranných prvků. Když cítíte, že padáte, jděte do dřepu – buď tak získáte znovu stabilitu, nebo v případě pádu vzad můžete tělo a hlavu „sbalit“ a při dopadu se zhoupnout do „kolébky“.
Bruslení s dětmi
Tip redakce:
In-line bruslení je intenzivní sport, takže brzy pocítíte žízeň, a možná i hlad. Vybavte se proto nápojem s pítkem, např.
Rajec Pramenitou vodou nesycenou (koupit v e-shopu), a proteinovou tyčinkou, třeba Nutrend Excelent Protein bar double příchuť mandle+pistácie s pistáciemi (koupit v e-shopu).

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít