Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Škola běhání: Začněte ještě dnes

Škola běhání: Začněte ještě dnes

Škola běhání: Začněte ještě dnes

16. února 2020 od Pavla Maříková

16. února 2020 5 minut čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Konec února, těsně před začátkem jara, je ten správný čas k odhodlání se a startu s běháním. Poradíme vám, co budete (a naopak nebudete) potřebovat, jak začít, aby vás hned první výběh neodradil, a jak postupně navyšovat tempo a kilometry. Běh je totiž ideální způsob, jak získat kondici, a ještě zhubnout!
Většina běžeckých nadšenců a zároveň i trenérů tvrdí, že k lásce k běhání je potřeba se proběhat. A je to 100% pravda. Ze začátku běhání bolí a je velmi pravděpodobné, že vás úplně bavit nebude. Ale nevzdávejte to. Pokud vytrváte a proběháte se běžeckými začátky, bude vám odměnou perfektní postava, super kondice a hlavně to nejlepší antidepresivum. „Běhat jsem začala v době, kdy jsme si dnes s již bývalým manželem procházeli nepěkným rozvodem. Kamarádka mne vytáhla na běžecký kurz a já se po pár lekcích pro běhání úplně nadchla. Dnes běhám již sama a opravdu to mám jako preventivní zlepšovač nálady a zároveň odreagování se od stresu,“ říká devětatřicetiletá Marie.
běžecká parta

Přihlaste se do kurzu

Z toho vyplývá i naše první rada. Chcete-li běhat, přihlaste se do běžeckého kurzu pro začátečníky. Je jich po celé republice spousta a mnoho z nich je i zdarma. Běžecké kurzy pro veřejnost organizují i mnohé sportovní značky v rámci svých marketingových aktivit. Stačí jen pátrat a určitě objevíte kurz vhodný právě pro vás. Pro úplné začátky doporučujeme kurzy typu „Nauč se uběhnout 5 km“ nebo „Začni běhat“. Výhodou běhání v kurzu je kromě odborného vedení také parta, která vás bude motivovat a zároveň vám nedovolí polevit.

Běžecká obuv je základ

Ještě než poprvé vyběhnete, je vhodné vyřešit dobrou běžeckou obuv. To je mnohem důležitější než oblečení, i když i to hraje svou roli. Běžeckou obuv se nevyplácí úplně ošidit, protože boty šetří při běhání vaše klouby a záda a zároveň zajistí, že běh bude příjemnou událostí, a ne strastiplnou záležitostí plnou puchýřů a odřenin. Pro dobré běžecké boty si zajděte do specializované prodejny, kde vám s výběrem poradí. Už dávno totiž nezáleží jen na kvalitním odpružení bot, zpevnění okolo achillovky, ale je dobré řešit také váš došlap a další faktory, které pomohou určit, která bota je pro vás nejvhodnější. Každopádně počítejte s investicí minimálně okolo 2500-3000 Kč.  Aby vám obuv vydržela co nejdéle „fresh“ a voňavá, nezapomínejte na pravidelné používání spreje do bot.  Přípravek Peo Deodorační Sprej do bot (koupit v e-shopu) je navíc rychlesnoucí, takže stačí boty vystříkat a během chvilky je můžete nazout na nohy.
sportovní boty

Oblečení vrstvěte

Začínáte-li běhat nyní z jara nebo na konci zimy, oblečte si legíny, funkční tílko a triko s dlouhým rukávem a na to vše lehkou bundu, která neprofoukne. Při teplotách okolo nuly můžete přidat ještě lehkou mikinu. Základem je vrstvit, abyste mohli případně oblečení odkládat. Pokud se nemůžete po běhu hned vrátit domů, vyplatí se vzít si s sebou o jednu vrstvu navíc, kterou si oblečete, jakmile doběhnete.  Pro dobrý pocit a také zabránění nepříjemné „vůně“ použijte před během vhodný antiperspirant - ideálně určený právě na sport. Skutečně extra silný je Rexona Maximum Protection Sport Strenght antiperspirační krém (koupit v e-shopu).

Začněte pomalu

A teď již k samotnému běhu. Nedávejte si nesplnitelné cíle. Začněte opravdu pozvolna a mějte jako jediný cíl – běhat pravidelně. Úplně na začátku můžete začít půlhodinkou 3x týdně, při které uběhnete třeba jen dva tři kilometry. Vůbec nevadí, že občas přejdete do chůze. Podstatné je vytrvat. Vyplatí se běhat vždy ve stejnou dobu – tedy nestřídat ráno, odpoledne a večer – a to z toho důvodu, aby se z běhání stal opravdu návyk a určitá závislost. S tím souvisí i hezké prostředí – trasa, kterou si na běhání vyberete. Zvolte takové místo, které je příjemné, bezpečné a budete se tam těšit. K motivaci pomůže také vidina malé odměny. Po běhu si dopřejte zdravou tyčinku plnou energie a živin - LeGracie Run-ní ptáče kokos s kakaem (koupit v e-shopu) má „běh“ přímo ve svém názvu.
protažení

Nezapomínejte na strečink

Ohledně protahování se vedou dlouhé debaty. Je důležitější strečink před, nebo po doběhnutí? Jak dlouho protahovat? Jak dlouho setrvat ve strečinkové pozici? Téma protahování by vydalo na samostatný článek, ale v krátkosti - protažení před během slouží k přípravě svalů na běh. Protahovací cviky by měly tedy být dynamičtější a spíše než protažením bychom to nazvali rozhýbáním. Po doběhnutí je strečink určen k protažení namožených svalů a pomáhá k jejich rychlejší regeneraci. Strečink by nikdy neměl bolet! Měli byste cítit jen lehké pnutí.
Tip redakce:
Svaly je před protažením nutné zahřát. Proto vůbec neuděláte chybu, když doběhnete domů, dáte si sprchu - nádherně voní
Radox  Feel Ready sprchový gel (koupit v e-shopu) - a protáhnete se teprve potom v teple domova.

Hudba vás namotivuje

Budete-li běhat sami, možná vám v rámci motivace pomůže i hudba. Někdo dává přednost běhání bez sluchátek, jiný si běh bez hudby nedokáže představit. Vyzkoušejte obojí a sami zjistíte, co vám vyhovuje nejvíce. Jen pozor, abyste si hudbu nepouštěli příliš nahlas – stále musíte vnímat zvuky okolí (pozor na auta, ale i jiné nečekané situace). Především v lese je dobré brát v patrnost i teoretické riziko násilníků, a mít proto přehled o tom, co se okolo vás děje. Ale dost strašení… Na internetu je k dispozici mnoho běžeckých hudebních setů namixovaných v určitém tempu, popř. si svůj vlastní mix sestavte sami.

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít