Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak „nakopnout“ metabolismus a hubnutí v létě?

Jak „nakopnout“ metabolismus a hubnutí v létě?

Jak „nakopnout“ metabolismus a hubnutí v létě?

14. června 2021 od Tereza Špačková

14. června 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Tereza Špačková ve spolupráci s expertem Nicole Diviš

Zvyšující se teplota má neblahý vliv na funkci našeho metabolismu. Jaká jsou vhodná dietní doporučení a co jíst, když chcete v létě podpořit hubnutí pomocí jídelníčku? A čemu se naopak vyhnout?
Teplo je konečně tady! Čas grilování, šťastně strávených hodin venku při sportovních aktivitách nebo odpočinku. V teplých dnech se ale můžeme potýkat se sníženou chutí k jídlu nebo nedostatečným pitným režimem. A tato nepravidelnost či nedostatečnost ve stravovaní může zapříčinit zpomalení metabolismu.
 
Na co si dát pozor, aby vás vysoké teploty nevykolejily z užívání si letní sezóny naplno?

1. Málo, ale často

Léto si zaslouží odlehčení jídelníčku. Často si tělo samo upraví četnost a velikost porcí, obzvláště ve velmi teplých dnech, kdy se apetit snižuje na minimum. Nicméně dodržujte pravidelný příjem energie získaný z malých porcí, a to i když nemáte hlad. Jen tak udržíte zažívání v dobré formě a podpoříte funkci metabolismu. To, jak spalujeme, záleží pouze na nás (na našem denním energetickém příjmu a výdeji). Pravdou však je, že v létě máme možnost provozování více venkovních aktivit a spousta lidí přestává jíst takové množství jídla, jako tomu bylo například v zimě, a to může vést k vyššímu dennímu výdeji a nižšímu dennímu příjmu než v zimních časech,“ říká výživová poradkyně a fitness trenérka Nicole Diviš. Proto jezte malé porce a svačte, ideálně každé 3 až 4 hodiny. Hlídejte si ale příjem všech makroživin a nezapomínejte na proteiny, díky nimž zůstanete dlouho syti a zamezíte vlčímu hladu či chuti na sladké. Vyhněte se smaženým těžkým jídlům, která jsou pro tělo velmi těžko stravitelná.
Tip redakce:
Nemáte moc času nebo vás honí mlsná? Dejte si zdravý a chutný snack:
Keto tyčinku PRO-TE(BE)-IN Low carb lískový ořech (koupit v e-shopu) nebo Keto tyčinku PRO-TE(BE)-IN Low carb kakao (koupit v e-shopu).

2. Více zeleniny a ovoce

Pokud se vaše trávení v létě zpomaluje a je potřeba jej popohnat a dostat do běžného tempa, můžete tak učinit dostatečným přísunem vlákniny. Hodnotnou vlákninu získáte mimo jiné z čerstvého ovoce a zeleniny. Díky zvýšenému příjmu těchto potravin si zabezpečíte také další zdroj pro hydrataci těla. „Mezi nejprospěšnější ovoce a zeleninu v létě patří určitě ananas, jahody, mango, vodní meloun, salátová okurka, květák a například cuketa – všechny tyto druhy jsou naplněné vodou a spoustou vitaminů, minerálů a zdraví prospěšných kyselin,“ vyzdvihuje výživová poradkyně Nicole.
 
Tip redakce:
Snažte se vybírat ze sezonních druhů ovoce a zeleniny vypěstovaných na českých polích a v českých sklenících.

3. Volte podporující koření

Pro podporu trávení volte během léta bylinky a koření, jako jsou koriandr, fenykl, kmín, zázvor, máta nebo petržel. Přispívají k lepšímu trávení, protože stimulují produkci trávicích šťáv. Zmíněné bylinky a koření přidávejte průběžně do připravovaných jídel nebo jejich konzumaci volte v podobě čaje či výluhů. Ty oceníte také v případě přejedení a výskytu plynatosti. Velmi oblíbený je čaj z čerstvých snítek máty a nastrouhaného zázvoru, který můžete popíjet teplý nebo jej vychladit a podávat na ledu s plátky citronu. Při redukci hmotnosti sáhněte po bylinkách pro štíhlou linii, obsažených v Leros Bylinném čaji Dobré bytí štíhlá linie (koupit v e-shopu). Díky kombinaci břízy a máty pozitivně ovlivňuje trávení a pomáhá s vylučováním přebytečné vody z organismu.

4. Vybírejte správný pohyb

V horkých letních dnech vybírejte aktivity s jistou opatrností. Skvělá je ranní procházka, která zaručeně nastartuje váš metabolismus a pomůže s trávením. „Mezi nejoblíbenější a zároveň nejkomplexnější aktivity, které se v létě dají bezpečně provozovat, se řadí plavání. Navíc se nemusí jednat o cílené plavání na čas, ale tělo si krásně rozpohybujeme i nejrůznějšími aktivitami v bazénu, jako jsou třeba vodní přehazovaná, vodní volejbal...,“ zmiňuje Nicole Diviš. V extrémních vedrech dejte pozor na cvičení venku, to může vést k nevolnosti i úpalu. Pro náročnější sporty jako například HIIT (vysoce intenzivní intervalový trénink) se v parných dnech přesuňte dovnitř nebo pod přístřešek. Případně nechte náročnější cvičení na večer, kdy jsou teploty příjemnější. „Léto není nepřítelem ani jiným běžným sportovním aktivitám, jen musíme dávat pozor na intenzitu,“ dodává Nicole Diviš.
Tip redakce:
Při venkovních aktivitách nezapomeňte na ochranu proti slunečním paprskům a natřete tělo
Helios Herb Krémem na opalování OF 30 (koupit v e-shopu) s vysokou ochranou, jenž chrání pokožku před škodlivým UVA i UVB zářením.

5. Pijte dostatečně

Dostatečným pitným režimem podpoříte správné fungování těla i v náročných horkých dnech a předejdete tak řadě zdravotních problémů. Dehydratace totiž může vést k zácpě, úpalu a nevolnosti. Pijte průběžně, nečekejte na pocit žízně, který vás donutí po sklenici sáhnout, a nepřetěžujte tělo velkými dávkami najednou. Základem by měla být čistá voda. Pro oživení ji ochuťte plátky okurky, mátou, zázvorem nebo přidejte citron, který vaše tělo napumpuje vitaminem C. Přidáním citronu také rozhýbete svoje trávení a podpoříte hubnutí. Vodu můžete ochutit i zdravým Leros Sirupem zázvor (koupit v e-shopu), který má stimulační a tonizující účinky. Vhodný je dále zelený čaj – kromě podpory metabolismu detoxikuje tělo a posiluje imunitu. Rozmazlete se a dejte si občas i vychlazenou COCOXIM Kokosovou vodu 100% PURE (koupit v e-shopu), jež dodá tělu řadu vitaminů a minerálů.

TIP: Zdravé potraviny nakoupíte z pohodlí domova na e-shopu Teta drogerie, prozkoumejte celou nabídku (přejít do e-shopu).

Připravil/a pro vás Tereza Špačková ve spolupráci s expertem Nicole Diviš

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Nicole Diviš
Výživové poradenství, poradce pro fitness, sport a zdraví, instruktor fitness
"Ke zdraví s rozUMEM."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít