Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Bikiny Body: 10 tipů, jak vyrýsovat tělo do plavek

Bikiny Body: 10 tipů, jak vyrýsovat tělo do plavek

Bikiny Body: 10 tipů, jak vyrýsovat tělo do plavek

3. května 2021 od Lea Kotková

3. května 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Lea Kotková ve spolupráci s expertem Josef Procházka

Léto se pomalu, ale jistě blíží. A s ním i klasické ženské téma – hubnutí do plavek. Jak na poslední chvíli vyrýsovat tělo a dotáhnout ve zkráceném čase to, co se v rámci novoročních předsevzetí ještě úplně nepovedlo? Poradíme!
Krásně vyrýsované tělo v plavkách, co už dva roky leží hluboko v šuplíku. A znovu probuzená naděje, že letos to možná konečně vyjde… Pokud vám předchozí věty nejsou neznámé, čtěte dál. Poradíme, jak za pár týdnů vyrýsovat tělo do požadovaných křivek.

1. Jezte dostatečně a nehladovte

Ať to zní jakkoli podivně, jde o skvělý návod, jak zhubnout a udržet si štíhlou postavu. „Mezi lidmi panuje mýtus, že nejíst znamená hubnout. Opak je ale pravdou. Samozřejmě záleží na tom, co a kdy jíte, ale obecně platí, že k efektivnímu hubnutí hladovka nepatří. Pokud hladovíte, organismus přepne do úsporného režimu, metabolismus zpomalí, a i to málo, co mu dáte, preventivně uloží do tukových zásob,“ vysvětluje běžec a trenér Josef Procházka. Pro podporu hubnutí a snadnější trávení je důležitá vláknina. Vyzkoušejte například Topnatur Psyllium Fit & Slim (koupit v e-shopu).
Konzumujte vhodné potraviny před i po cvičení

2. Plánujte

Jídlo je potřeba si předem plánovat a dbát na dostatečný příjem všech makro i mikroživin. „Základem úspěchu je pravidelná a promyšlená strava. Každé ráno, když vstanete, by mělo být jasné, co a kdy budete celý den jíst,“ radí trenér. Pokud nemáte moc času na přípravu, sáhněte po rychlejších variantách. K snídani se budou hodit instantní kaše doplněné ovocem, třeba Topnatur Probio kaše kokos s belgickou čokoládou (koupit v e-shopu).
cvičení

3. Konzumujte vhodné potraviny před i po cvičení

Důležité je, co a kdy jíst. Před cvičením je vhodné doplnit komplexní sacharidy, protože právě ty jsou nejúčinnějším tělesným palivem. Ideální jsou banán nebo müsli tyčinka. Na těžká a tučná jídla zapomeňte, protože tuk zpomaluje trávení. Konzumace po cvičení závisí na vašem cíli. Pokud chcete redukovat, s jídlem počkejte alespoň půl hodiny. Poté doplňte potřebné živiny, nezapomeňte na bílkoviny pro regeneraci a komplexní sacharidy pro dodání energie. Jako rychlý snack je vhodná tyčinka bohatá na bílkoviny bombus Protein 30% Cocoa & Coconut (koupit v e-shopu).

Zaměřte se na bílkoviny, uberte sacharidy a nebojte se tuků

4. Zaměřte se na bílkoviny, uberte sacharidy a nebojte se tuků

Bílkoviny patří mezi makroživiny, tedy látky, bez kterých nelze existovat, protože jsou základním stavebním kamenem těla. „Optimální denní dávka bílkovin by měla být mezi 15-20 % přijaté energie, při redukci je ale žádoucí příjem bílkovin o něco navýšit,“ vysvětluje Josef Procházka. Eliminujte zbytečné sacharidy: vyhněte se jednoduchým cukrům, sladkému pití, ale i alkoholu. Máte-li chuť mlsat, dopřejte si ovoce nebo kousek kvalitní čokolády. Zaměřte se na zdravé tuky, které v rozumném množství hubnutí podporují. Skvělým zdrojem jsou třeba ořechy, avokádo, Purity Vision Bio kokosový olej (koupit v e-shopu), tučné ryby...
Pijte dostatečně a nečekejte na žízeň

5. Pijte dostatečně a nečekejte na žízeň

Věčnou otázkou zůstává, kolik vody denně vlastně vypít. Dostatečně pít je záležitost důležitá, nicméně individuální. Doporučuje se 20–40 ml tekutin na 1 kg tělesné hmotnosti denně, přičemž fyzická aktivita potřebu vody zvyšuje,“ radí Josef Procházka. Vhodné jsou čistá voda nebo třeba zelený čaj. Ochutnejte Teekanee Fit & Slim Bylinný čaj se zeleným čajem (koupit v e-shopu), jenž podpoří vaše hubnoucí úsilí.

Ráno nastartujte vodou s citrónem

6. Ráno nastartujte vodou s citrónem

Zaveďte si ranní rituál. Ještě před snídaní vypijte sklenici vlažné vody s citrónem, doplněnou o tři lžičky rozemletého lněného semínka. Podpoříte trávení a zrychlíte metabolismus. Chcete-li celý proces ještě zefektivnit, udělejte pár jednoduchých cviků navíc. „Rotace trupu, předklony, anebo klidně dřepy budou tím, co vás nastartuje a podpoří vyprazdňování i efektivní spalování,“ upřesňuje expert. Pro lepší pocit se osvěžte i některou ze sportovních vůní, třeba Adidas Climacool antiperspirantem (koupit v e-shopu).

Vsaďte na ranní cvičení

7. Vsaďte na ranní cvičení

Máte-li možnost, zaměřte se na ranní cvičení. Dokážete mu věnovat více energie i soustředění než později během dne. Nevadí-li vám cvičení nalačno, máte výhodu v tom, že budete lépe spalovat tuky. Navíc tělo vyplaví endorfiny a vy se budete po zbytek dne cítit lépe.

Hýbejte se ve správné zóně a tepové frekvenci

8. Hýbejte se ve správné zóně

Chcete-li tělo zpevnit a vyrýsovat, bez pohybu alespoň 3x týdně to nepůjde. Díky vhodně zvolenému jídelníčku zhubnout můžete, ale svaly se samy nevykreslí. Vždy je nutné nejprve rozehřát svaly strečinkem a postupně se dostat do vhodné cvičební zóny. „Pro spalování tuků je nejvhodnější pohyb mezi 60-70 % vaší maximální tepové frekvence. Pro tvorbu svalové hmoty a vyrýsování těla jsou pak vhodnější cvičení při vyšších tepovkách,“ doplňuje Josef Procházka.

Cvičte osvědčenou „klasiku“

9. Cvičte osvědčenou „klasiku“

Do cvičebního plánu zařaďte jednoduchou cvičební „klasiku“. Dřepy, kliky, lehy-sedy, případně vzpor. Skvělou pomůckou jsou posilovací gumy. Díky nim efektivně vyrýsujete a zpevníte především hýždě. Na ruce jsou ideální 1-2kg činky, dobrou službu ovšem udělají třeba i PET lahve s vodou. Máte-li gymnastický balón, využijte ho, vhodný je na posilování břišních svalů. Na internetu najdete nespočet jednoduchých sestav. Pevnost pokožky podpoříte i vhodnou tělovou kosmetikou, například Eveline Cosmetics Slim Extreme 3D Termoaktivním zeštíhlujícím sérem (koupit v e-shopu).

Plánujte a zařaďte správný pohyb

10. Přidejte spalovače tuků

Pořiďte si rychlé pomocníky – spalovače tuků obvykle ve formě nápoje nebo tabletek. Ty díky obsaženým látkám (nejčastěji karnitinu, kofeinu nebo synefrinu) podpoří vaše cvičení. Pokud tápete, nechte si poradit od odborníka, jaký produkt ve vašem případě zvolit. Nejefektivnější je užít ho cca 10-20 minut před tréninkem, aby jeho účinek mohl včas nastoupit.  

Připravil/a pro vás Lea Kotková ve spolupráci s expertem Josef Procházka

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Josef Procházka
osobní trenér a běžec
"Ať patříte mezi začátečníky nebo pokročilé běžce, všichni jsme na stejné startovní čáře. Vyberte si cestu v podobě typu tréninku, který se vám líbí, a já vám poradím, jak dosáhnout svého vytouženého cíle."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít