Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Podpořte hubnutí správným načasováním jídel!

Podpořte hubnutí správným načasováním jídel!

Podpořte hubnutí správným načasováním jídel!

25. prosince 2020 od Tereza Špačková

25. prosince 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Tereza Špačková

Čas, kdy jídlo konzumujete, dokáže ovlivnit více, než si myslíte. Proto je při hubnutí důležitá nejen skladba vašeho jídelníčku, ale i jeho načasování během dne. Sestavte si s následujícími radami jídelníček tak, abyste dokázali vybrat vhodný typ potravin ve správný čas a podpořili tak efektivně své úsilí zhubnout povánoční kila
Naše tělo má vrozené „vnitřní hodiny“, které optimálně nastavují dobu aktivity i odpočinku. V souladu s tím se během dne v těle mění činnost orgánů, produkce hormonů i schopnost trávení. Velké odchylky v načasování jídel s nevhodně zvolenými potravinami nebo třeba i ponocování, dokáží tělo vyvést z rovnováhy a znepříjemnit tak metabolický proces i hubnutí samotné. Chcete-li jít naproti správnému stravování, držte se následujících rad.

Snídaně

Ideální čas: během 30 minut od probuzení a nejlépe v časovém okně od 7:00 do 10:00 hod.

Ranní jedlíci mají běžně nižší hladinu cukru v krvi, tlak i cholesterol, což je dobrý základ pro předcházení výskytu infarktu či mrtvice. Pokud snídáte, je také větší pravděpodobnost, že dosáhnete na správný a potřebný příjem vitaminů a minerálů.
Snažte se proto snídani nepřeskakovat. A i když je dobré jíst intuitivně a do jídla se vysloveně nenutit, dopřejte tělu zdroj energie a pokuste se sníst alespoň něco malého. V prvním denním jídle myslete na vyrovnaný zdroj všech makronutrientů – bílkovin, sacharidů a tuků.
 
Dejte si například:  
Po snídani můžete posílit imunitu s Cemio Multivitaminem 50+ (koupit v e-shopu).
Tip redakce:
Snídani do práce či školy si připravte do zavařovacích sklenic bez rizika vylití třeba i večer předem. Nasypte na dno sklenice vločky a zalijte je mlékem, přidejte kousky ovoce a oříšky a nechte odležet. Nebo s sebou vezměte bezlepkovou kaši s probiotiky
Topnatur Probio kokos s belgickou čokoládou (koupit v e-shopu). Podobně si můžete přichystat i slanou verzi! Uvařené vejce vložte do sklenice, přidejte lžíci rozpuštěného másla, bylinky a do kabelky přibalte krajíc chleba nebo krekry Biopekárna Zemanka Bio se sýrem a slunečnicí (koupit v e-shopu).

Oběd

Ideální čas: mezi 12:00 a 14:00 hod., optimální odstup 4 hodiny od snídaně
Oběd má být pestrý a vydatný, je přeci jen hlavním jídlem dne. Co uberete u snídaně, přidejte zde, protože zhruba 75 % denního příjmu má být zkonzumováno do 16. hodiny. Na vašem talíři by se měly objevit zástupce proteinů, ať už živočišných, nebo rostlinných, sacharidy, jež jsou běžně v přílohách, zdravé tuky a vláknina, získaná převážně ze zeleniny. V případě cest nebo při pracovním vytížení buďte připravení a oběd si nachystejte s sebou do krabičky. Zamezíte tak vlčímu hladu, který nastane, pokud se o oběd ošidíte.
Příklad ideálního oběda:
  • plátek masa (libového), tofu, tempehu nebo luštěniny,
  • jako přílohu přidejte brambory, rýži, pohanku, quinou, bulgur...
  • a vše doplňte o řádnou porci sezonní zeleniny.
Tip redakce:
Pro případ nouze je dobré mít s sebou v kabelce
proteinovou tyčinku Keto tyčinka PRO-TE(BE)-IN Low carb kokos (koupit v e-shopu), která má skvělý poměr živin a zažene akutní hlad, než se dostanete k něčemu teplému.

Večeře

Ideální čas: do 19:00 hod., nejméně 3 hodiny před spaním
Večeřte zlehka a v dostatečném odstupu od doby, kdy jdete spát. Vaše tělo je v tomto čase více rezistentní na inzulín, proto je vhodné ke konci dne omezit příjem sacharidů v různých přílohách. Vhodné je zaměřit se na vyšší příjem proteinů, nejlépe ve spojení se zeleninou bohatou na vlákninu, jež podporuje činnost střev. Lehčím jídlem tělo na noc nezatížíte a nenarušíte si tak spánek ani proces trávení během noci.
 
Optimálně volte:
  • rybu se zeleninou,
  • vejce natvrdo s nakrájenou zeleninou,
  • tvrdý sýr nebo cottage se salátem.
Nedostatečný příjmem bílkovin ve večerním jídle neukojí hlad, podpoří chutě a opakující se nájezdy na lednici v nočních hodinách. Což má nejen nepříznivý vliv na vaše hubnutí, ale zaděláváte si tím i na zdravotní problémy.

No a co svačina?

V posledních letech je nám hojně vštěpováno: „Jezte málo, více porcí.“ Volba je ale na vás a neexistuje zde špatná odpověď. Možná vám stačí tři jídla během dne, nebo máte naopak potřebu konzumovat mezi jídly něco navíc. Hladovění nebo urputné odpočítávání času do dalšího jídla nejsou správnou cestou. Proto pozorujte signály svého těla i mysli a přizpůsobte jim skladbu jídelníčku a počet porcí. V závěru je nutno zmínit, že není důležitý počet jídel, která během dne sníme, ale spíše to, z jakých potravin budou tvořena.

TIP: Pokud se snažíte zhubnout, budou se vám hodit potraviny se zvýšeným obsahem bílkovin a vlákniny. Velkou nabídku zdravých potravin najdete na e-shopu Teta drogerie (přejít do e-shopu).

Připravil/a pro vás Tereza Špačková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít