Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zhubněte do léta: Nejlepší cvičení na hubnutí doma

Zhubněte do léta: Nejlepší cvičení na hubnutí doma

Zhubněte do léta: Nejlepší cvičení na hubnutí doma

15. dubna 2020 od Pavla Maříková

15. dubna 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Představujeme vám ty zaručeně nejlepší druhy cvičení, které hravě zvládnete i doma a díky nimž zhubnete a zároveň pěkně zformujete postavu. Nejen do léta, ale už za pár týdnů! Tabata, HIIT, kruhový trénink… To jsou hvězdy tréninků, při kterých spalování tuků probíhá ještě dlouhé hodiny po tom, co docvičíte.
Jak již bylo zmíněno v předchozích dílech tohoto „hubnoucího“ seriálu, pohyb a cvičení jsou nedílnou součástí v případě, že se chcete zbavit přebytečných kil. Sportem urychlíte metabolismus, spálíte kalorie navíc, a ještě zpevníte postavu. Určitě i v tomto případě platí, že každý pohyb se počítá, na druhou stranu, pokud chcete, aby vaše cvičení bylo skutečně efektivní a za krátký čas jste dosáhli výrazného výsledku, jsou některé typy cvičení vhodnější. Které to jsou?

Tabata

Jde o kardiovaskulární trénink o velmi vysoké intenzitě, kdy každé kolo trvá 4 minuty a skládá se z 8 intervalů a 8 pauz. Každý interval trvá 20 sekund a následuje pauza 10 sekund. Během cvičebního intervalu se dostanete až k maximální tepové frekvenci a během pauzy si odpočinete. Tímto typem tréninku zvyšujete kapacitu plic, ale i svůj sportovní výkon a extrémně nabudíte metabolismus. Cvičení Tabata vymyslel tokijský trenér, který sledoval dvě skupiny atletů – jedna trénovala v mírné intenzitě hodinu denně 5x týdně, druhá trénovala pouhé 4 minuty denně 4x týdně. Při následném hodnocení vyhrála druhá skupina na plné čáře. Tabata se cvičí většinou pouze s vlastní vahou a zahrnuje dřepy, výskoky, kliky, angličáky atd. Tabata je tedy ideální cvičení na doma a pro ty, kteří mají minimum času.
Tabata
Tip redakce:
Tabata je jedním z druhů cvičení, u kterého dochází k tzv. after burn effectu – tedy, že tělo spaluje kalorie i dlouhé hodiny po tréninku. Zrychlený metabolismus a spalování tak probíhá až 48 hodin po tom, co docvičíte.

HIIT

Vysoce intenzivní intervalový trénink (High-intensity interval training – tedy zkratka HIIT) je styl velmi podobný tréninku Tabata, nicméně nejde o totéž. Při HIITu se střídají v určitých intervalech cvičení s vysokou zátěží (80-90 % maximální tepové frekvence) s cviky s nízkou zátěží a krátkým úplným odpočinkem. Trénink HIIT můžete aplikovat i na běh, jízdu na kole, plavání, posilování s vlastní vahou atd. Jednoduše řečeno, jde o to, že chvíli makáte „nadoraz“, pak na chvíli snížíte intenzitu a následně si odpočinete. Velkou výhodou HIITu je, že stejně jako Tabata zásadně ovlivňuje metabolismus a spalování i v následujících hodinách.
Vysoce intenzivní intervalový trénink
Tip redakce:
U Tabaty i HIITu se budete pořádně potit! Nezapomeňte proto předtím použít kvalitní antiperspirant – ideálně určený přímo na sport.  Perfektní je například
Rexona Maximum Sport Protection (koupit v e-shopu), která se navíc nanáší v krému a chrání až 48 hodin!

Kruhový trénink

Kruhový trénink je trénink, při kterém střídáte různá „stanoviště“, popř. různé cviky v určitém pořadí a cvičíte je stále dokola. Tedy například máte 5 různých cviků, ty odcvičíte a jedete je znovu. Množství cviků a kol je zcela libovolné a záleží na vaší kondici a kreativitě. Cvičit můžete s pomůckami, ale také jen s vlastní vahou. Výhodou kruhového tréninku je, že procvičíte celé tělo a můžete si sami uzpůsobit intenzitu a zátěž.
Kruhový trénink
Tip redakce:
Bolí vás po cvičení svaly? Zkuste tejpovací pásky
Fixatape Sport (koupit v e-shopu), které napomáhají před možným svalovým přetížením a hodí se pro různé druhy sportů. Na namožené svaly pomůže také Cannaderm Mentholka Konopné mazání (koupit v e-shopu).

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Sandra Abigail Maitland 21.dubna 2020
Je bezva že napíšete pár slov o cvičení Tabata a HIIT, ale mohli byste také napsat jaké cviky jsou pro to vhodné. Jak správně píšete, Tabata a HIIT jsou podobné a přitom jiné a jsou některé cviky vhodné pro jedno a nevhodné pro druhé. Takže pár příkladů by se hodilo.

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít