Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 7 tipů, jak zhubnout i bez počítání kalorií

7 tipů, jak zhubnout i bez počítání kalorií

7 tipů, jak zhubnout i bez počítání kalorií

1. března 2023 od Eva Karlová

1. března 2023 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Karlová

Jakmile venku vysvitne sluníčko a my začneme odhazovat kabáty, snažíme se také dostat do formy a shodit pár kilo. Jak na to, abyste nemuseli držet diety, dřít v posilovně ani počítat kalorie? Máme pro vás pár jednoduchých tipů, které ale fungují. Vyzkoušeli jsme je.

1. Mějte přehled, co jíte

Nemusíte si zapisovat každé sousto. Ale někdy je dobré vědět, co všechno jste za den snědli. Tam se totiž přidá káva s mlékem, tam uzobnete kousek koláče na ochutnání, tam si dáte 5 oříšků z misky. Dobré je vědět, jak by měl vypadat váš talíř.  Zkuste to s dlaňovou metodou. Ideálně byste měli mít na talíři sacharidy velikosti dlaně, bílkoviny velikosti dlaně a zeleninu velikosti dlaně a k tomu přidejte tuk o velikosti bříška palce.

2. Vynechejte alkohol a kofein

V rámci zdravého životního stylu není nic zakázáno, ani žádné jídlo či pití není tabu. Nicméně jestli chcete zhubnout, pak je dobré na nějakou dobu úplně vynechat veškerý alkohol a pokud možno také vynechat nebo alespoň hodně omezit kofein. Kofein myšleno samozřejmě hlavně v podobě kávy. Ona totiž káva sama o sobě až tolik nevadí, ale když přidáte mléko, tak už jde v podstatě o dezert, a když si ji ještě osladíte, tak už přijímáte sacharidy navíc.

3. Dostatečně spěte

Z vědeckých studií vyplývá, že pokud spíte méně než šest hodin, nejenže tělo přestává hubnout, ale může to vést až ke zvýšení BMI a možnosti obezity. Nedostatek spánku také zvyšuje tendenci přejídat se. Kdo málo spí, víc toho sní.
Tip redakce:
Aby se vám lépe usínalo, dejte si před spaním šálek čaje – třeba
TEEKANNE Spánek a nervy, bylinná směs (koupit v e-shopu).

4. Cvičte jinak

Když budete dělat jeden druh pohybu stále dokola, tělo si na něj zvykne a přestane se po nějaké době snažit. Máte tedy dvě možnosti. Buď střídat různé typy pohybu v týdnu, nebo dělat sice jeden pohyb, ale po 2 až 3 týdnech změnit v tomto pohybu prvky, udělat nějakou obměnu. U běhu třeba změnit trasu, občas si vyšlápnout prudký kopec či schody, u planku zkusit jiný druh + přidat pár minut navíc. Zkrátka chce to dělat pohyb, u kterého vydržíte, ale nenadřete se.

5. Co vytáhnout, když vás honí mlsná

Nebojte se mít naplněnou ledničku i spíž, ale zdravými či zdravějšími alternativami potravin. Když vás bude honit mlsná, místo sladkostí a průmyslově zpracovaných potravin mějte připravené trošku jiné dobroty, poradíme, na co se zaměřit:
  • Zkuste kousek mrkve a sýr nebo si udělejte salát z mrkve, jablka a bílého jogurtu.
  • Ředkvičky nakrájejte na plátky s okurkou, posypte koprem a dejte na plátek knäckebrotu s lučinou.
  • Z ovoce doporučujeme mít v zásobě citrusy nebo vodní meloun, které zaženou žízeň a dodají energii.  Zkuste taky nektarinky nebo meruňky, které jsou skvělé nejen na hubnutí, ale i na pleť.
  • Výborná je také nakládaná zelenina nebo třeba olivy, které jsou zásobárnou vitaminů, ale jejich ideální počet ke konzumaci je tak okolo 7 kusů za den.
  • Snězte také alespoň jeden mléčný výrobek za den (vypijte sklenici mléka, dejte si 200 g jogurtu, 100 tvarohu nebo 50 g sýra). Nejideálnějším je však cottage, který je skvělý naslano i nasladko. Když budete chtít nějaký sýr do salátu, doporučujeme fetu, prospívá tělu mnohem víc než balkánský sýr, který je tučný a příliš slaný.
  • Z pečiva doporučujeme knäckebroty nebo žitné chlebíky, ideální je tenký, lisovaný s minimem mouky.
  • Jezte ryby, ať už ty sladkovodní, nebo mořské. Hlavně ty mořské dodají tělu omega-3 mastné kyseliny, které jsou velmi prospěšné.

6. Omezte slazení

Chtělo by se nám napsat, přestaňte sladit. Ale jakékoli striktní zákazy bohužel nefungují krátce, natož dlouhodobě. Pokuste se ale sladké výrazně omezit. Zaměřte se spíše na sacharidy z ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků. Pokud už budete potřebovat osladit kaši nebo tvaroh, pak to zkuste zdravě. Použijte třeba brusinky – Druid brusinky americké, klikvy velkoplodé – půlené (koupit v e-shopu) nebo čekankový sirup – 4Slim Čekankový sirup Originál  (koupit v e-shopu). To první obsahuje také antioxidanty, to druhé zase vlákninu, která vás zasytí.

7. Choďte všude, kam to půjde

Chůze je nejen běžný každodenní pohyb, ale také skvělý prostředek, jak se udržovat v kondici a ano, také, jak hubnout. Začněte tím, že budete chodit každý den všude, kam to půjde – do schodů, na vzdálenější WC v práci, na oběd, cestou domů vystupte třeba o zastávku dřív. Zkrátka se pokuste nachodit za den co nejvíce kroků jen tak, při běžných činnostech. A pak choďte cíleně: na procházku s pejskem, s kočárkem, s dětmi. Nebo si dejte sluchátka do uší, vezměte si hůlky a svižnou nordic walking chůzí si udělejte kolečko kolem svého bydliště. Začněte třeba 3 km, pak to zvyšte na 5 a postupně se třeba dopracujete k 7 až 10 km.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Karlová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít