Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 tipů, které ulehčí vašemu zažívání

5 tipů, které ulehčí vašemu zažívání

5 tipů, které ulehčí vašemu zažívání

20. prosince 2022 od Lenka Knápková

20. prosince 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Lenka Knápková

Vánoční svátky jsou obdobím návštěv, veselí a také konzumace velkého množství dobrého jídla. Velmi jednoduše se pak stane, že vás přepadnou nečekané a nepříjemné zažívací potíže. Kombinace tučných jídel, alkoholu a sladkého cukroví udělá své. Jak reagovat, když se nečekaně vyskytnou takovéto zdravotní problémy? Zkuste naše tipy, jak jim předejít, a když nastanou, jak si ulevit.

Jak problémům se zažíváním předcházet?

  1. Odlehčete štědrovečerní večeři, místo majonézy dejte do salátu třeba bílý jogurt.
  2. Snižte dávku cukru v cukroví, vyměňte klasický cukr za čekankový sirup, který obsahuje alespoň vlákninu a tím podporuje činnost střev.
  3. Hýbejte se, vyrazte na vánoční procházku nebo výlet.
  4. Užívejte pravidelně laktobacily, třeba Cemio Laktobacily 9+ (koupit v e-shopu).
  5. Nepřejídejte se, jezte střídmě, a totéž platí o alkoholu.

Co vás může během svátků nečekaně potrápit?

1. Pálení žáhy

Pálení žáhy je nejčastější problém, se kterým se v období Vánoc setkáváme. K pálení žáhy dochází, když kombinujeme a konzumujeme velké množství jídla. Žaludeční kyseliny se pak vracejí ze žaludku do jícnu a způsobují ono pálení. Takto překyselený žaludek může vyvolat silnou bolest za hrudní kostí, někdy až podobnou infarktové bolesti. Jezte proto zejména o Vánocích s rozmyslem a nepřehánějte to s nevhodnými kombinacemi. Pokud vás pálení žáhy trápí častěji, pořiďte si do domácí lékárničky pastilky proti pálení žáhy.
Tip redakce:
Jako SOS tip při pálení žáhy zkuste sníst kousek banánu či mačkaný vařený brambor, podložte si hlavu polštářem do vyšší polohy a chvíli odpočívejte.
Nafouklé břicho, časté říhání, plynatost či křeče jsou hlavní příznaky nadýmání. Za všechno mohou nahromaděné plyny, vzniklé ve střevech činností bakterií, které všechny snědené vánoční dobroty zpracovávají. Pokud se chcete nadýmání o svátcích vyhnout, vypusťte ze svého vánočního jídelníčku luštěniny, čerstvé kynuté těsto či smažená jídla. Přepadnou-li vás tyto potíže, dejte si bylinkový čaj s příměsí heřmánku, máty, meduňky nebo fenyklu. Zkuste Leros Natur Zažívání bylinný čaj (koupit v e-shopu), který příznivě ovlivňuje metabolické procesy v zažívacím traktu a zklidní váš žaludek. Můžete zkusit také teplou koupel k uvolnění oblasti břicha a střev nebo přiložit termofor Termofor č. 2,5 (koupit v e-shopu).

3. Zácpa

Nepříjemný tlak v břiše, křeče, tuhá stolice, nadýmání, únava, nechutenství a někdy také bolest hlavy či pocit na zvracení. Důvodů pro vznik zácpy může být velké množství, ale během vánočních svátků mezi nejvýznamnější příčiny patří strava chudá na vlákninu a olejniny a také slabý pitný režim. Pokud vás tento nepříjemný stav přepadne, než poběžíte do první lékárny pro projímadla, zkuste nejdřív přirozené způsoby, které podpoří činnost střev. Projímavé účinky mají švestky, jablka, fíky či sušené meruňky. Pomoci mohou také probiotika, jež jsou v zakysaných mléčných výrobcích či kvašené zelenině. Pokud trpíte na zácpu častěji, zkuste užívat pravidelně Topnatur 100 % originální psyllium indická vláknina (koupit v e-shopu), které je dobrým zdrojem rozpustné a nerozpustné vlákniny. Do svého jídelníčku také zařaďte pravidelně vločky v podbě müsli, zkuste Topnatur Müsli srdcem paleo & kokos (koupit v e-shopu), jež mají vysoký obsah vlákniny.

4. Bolest žaludku

Bolest žaludku a tlak v horní polovině břicha nás trápí, zejména pokud jsme se přejedli, což se o Vánocích stává často. Někdy může takováto bolest z přejedení vyústit až k jednorázovému zvracení, které většinou přinese úlevu. Pokud dojde ke zklidnění obtíží, je důležité dodržovat v dalších dnech dietu. Jíst pouze šetrnou stravu jako vývary, vařenou zeleninu, třeba mrkev, a starší bílé pečivo. Jak tedy předcházet těmto stavům, abychom nemuseli trávit sváteční dny na dietní stravě? Jezte nejen o Vánocích střídmě a nepřejídejte se. Nekombinujte příliš mnoho druhů jídel a chutí.  Ke zklidnění žaludku a střev zkuste pít TEEKANNE Žaludek a střeva, bylinná směs (koupit v e-shopu).

5. Žlučníkové obtíže

Lidé mívají tendenci na svůj žlučník nebrat žádné ohledy, dokud se nezačne dostatečně zlobit. Žlučové kameny se pak velmi rychle stanou bolestivým a vysilujícím problémem vyžadujícím chirurgický zákrok. Nefungující žlučník může způsobovat střevní i chronické zánětlivé problémy, projevuje se celou řadou i nespecifických způsobů. Žlučníku neprospívají tučná, mastná a smažená jídla. Jezte pomalu, hodně kousejte, nepřejídejte se, a když budete mít dost, přestaňte jíst. Při žlučníkových obtížích si dopřejte bylinkový čaj, zkuste třeba GS Ostropestřec (koupit v e-shopu), který chrání také játra.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Lenka Knápková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít