Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Co dokáže heřmánek?

Co dokáže heřmánek?

Co dokáže heřmánek?

22. května 2020 od Jana Kantorová

22. května 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Skvěle se po něm spí, ale kouzla umí i s pletí a vlasy. Jde o léčivku, která patří mezi nejznámější a nejoblíbenější bylinky. Je plný prospěšných látek, pozitivně působí na zdraví i krásu a hodí se i pro ty nejmenší děti.
Výhoda heřmánku je, že ho můžete užívat nejen vnitřně, ale také přímo na pokožku. A to buď přímo jako odvar, výluh či doma připravený heřmánkový olej, nebo jako příměs v kosmetice. Kvete od května či června až do konce léta. Ke sběru by mělo docházet ideálně za slunných dní. Sušit je pak třeba heřmánek na sítech zavěšených na temném, vzdušném a teplém místě, nejlépe v průvanu. Pokud máte sušičku, pak můžete použít i tu, ale nesmíte překročit teplotu 35 °C. Aby bylo delší dobu možné jeho pozitivní vlastnosti využívat pro zdraví i krásu, skladuje se v utěsněných nádobách nebo papírových sáčcích na místě, kde není vlhko. S čím vším vám dokáže pomoci?

1. Navrátit lesk do vlasů

Heřmánek je skvělým pomocníkem v péči o vlasy. Heřmánkový výluh se hodí pro blondýnky, které potřebují vlasy zesvětlit, a také pro všechny, které chtějí získat ztracený lesk a dodat vlasům vzdušnost. Takový výluh se z vlasů nevymývá. Stačí spařit 2 lžíce asi 500 ml vařící vody, nechat dostatečně vylouhovat a pak přecedit. Nechcete-li připravovat nálev, sáhněte dětem do kosmetické taštičky a vyzkoušejte Johnson's Dětský šampon s heřmánkem (koupit v e-shopu) a jednou za týden si jím vlasy umyjte.
Tip redakce:
Používáním heřmánku v péči o vlasy nepečujete primárně o ně, ale také o pokožku hlavy. Zmírňuje se tak pocit suchosti, svědění, dochází k úbytku lupů a při pravidelném omývání také houstnou vlasy.

2. Dodat pocit svěží pleti

Díky svým pozitivním účinkům na pleť je heřmánek velmi častou součástí kosmetických přípravků, jako jsou pleťové vody, mastičky nebo krémy. Heřmánek čistí pleť, projasňuje ji a zlepšuje její tón. Má zklidňující a protizánětlivé účinky a je plný antioxidantů. Pravidelné omývání zmírňuje také produkci mazu, a tím i tvorbu akné. Zároveň má hydratační vlastnosti, které oceníte například při péči o ruce a nehty. Vyzkoušejte například Kamill Krém na ruce a nehty Classic (koupit v e-shopu).
Tip redakce:
Pocit svěžesti po celý den vám díky heřmánku zaručí také
Naturella Intimky Camomile Normal (koupit v e-shopu), které jsou prodyšné, voňavé a mají jemnou povrchovou vrstvu.

3. Zklidnit tělo i mysl koupelí

Heřmánek má dobrý vliv na nervový systém, tišivě tak působí při koupelích. Do koupele můžete přidávat heřmánkový olej, který připravíte tak, že zalijete několik čerstvých květů heřmánku olivovým olejem, necháte směs zhruba 14 dní vylouhovat a scedíte. Pak je dobré směs uchovávat v lednici.

 

4. Poradí si s kruhy pod očima

Díky zklidňujícím účinkům můžete využít použité pytlíčky s heřmánkovým čajem na zklidnění očního okolí a zmatnění kruhů pod očima. Stačí je chvíli zchladit a pak přiložit na oteklé oči.

5. Hojit rány

Heřmánek působí protizánětlivě a dezinfikuje. Zevně je proto používán na obklady a oplachy při zánětu spojivek nebo při ekzémech. Dá se také kloktat při bolesti zubů nebo zánětech v ústní dutině. Když už pak třeba přijde rýma, zklidněte nos pomocí Kleenex Papírových kapesníčků Chamomile (koupit v e-shopu).


6. Zlepšit spánek

Pitím heřmánkového čaje také můžete docílit lepšího a klidnějšího spánku. Popíjení heřmánku navozuje pocit relaxace a ospalosti. Vyzkoušejte třeba TEEKANNE Bylinný čaj Heřmánek Natural Herbal Tea (koupit v e-shopu).
 

Tip redakce:
Kromě toho pití heřmánkového čaje má zklidňující účinky při žaludečních a střevních potížích. Má pozitivní vliv na zažívání a uvolňuje křeče.

7. Zmírňovat bolesti

Kromě toho, že vnitřní užívání heřmánku může snižovat bolesti, lze ho jako obklad přiložit například proti bolestem při nemocném močovém měchýři a nechat působit. Usušený heřmánek pak můžete naplnit do plátěného pytlíčku, zašít a používat při bolestech bříška či oušek například u dětí. Stačí polštářek jen nechat nahřát na radiátoru nebo na suché pánvi a přiložit na bolavé místo.

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít