Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Co dokáže máta: 7 tipů, jak ji využít pro zdraví i krásu

Co dokáže máta: 7 tipů, jak ji využít pro zdraví i krásu

Co dokáže máta: 7 tipů, jak ji využít pro zdraví i krásu

24. června 2022 od Martina Hrušková

24. června 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Martina Hrušková

Zelenou bylinku s mentolovou příchutí zná snad každý. Většinou ji používáme do letních drinků nebo jen k dochucení neperlivé vody. Je skvělá také do salátů, dezertů či zmrzlin. K čemu ještě je dobrá máta?
Máta – aromatická léčivka, jejíž typickou vůni zná jistě každý. Dokáže toho ale mnohem více než jen hezky vonět. V našich končinách se používala už v době středověku a nejstarší záznamy sahají až do starověkého Egypta. Máta pochází ze západní Evropy a je rozšířena prakticky po celém světě. Jen v Eurasii existuje více než 15 druhů. Je to velmi oblíbená bylina, která se těší velké oblibě především kvůli jejím blahodárným účinkům na naše zdraví. Jen pozor, neměla by se podávat malým dětem, může jim způsobit problémy s dušností. Pojďme si ukázat 7 tipů, kdy vám tento zelený zázrak může pomoci.

1. Zmírňuje bolesti

Máta má uvolňující účinky a je tak skvělým pomocníkem při bolestech, ať už hlavy nebo například těch menstruačních. Zkuste si dát olej z máty peprné do aromalampy a během chvilky ucítíte, že bolest se zmírňuje.

Tip redakce:
Nejznámější využití máty je v podobě čaje. Pokud si nechcete tuto bylinku doma pěstovat a připravovat si čerstvý odvar sáhněte po
Panda Natur Máta bylinném čaji (koupit v e-shopu). Takto ho budete mít stále v pohotovosti a při prvních problémech po něm můžete sáhnout.

2. Pomáhá při nachlazení a rýmě

Až vás příště přepadne nepříjemné nachlazení či rýma, sáhněte po mátě. Ta má totiž kromě uvolňujícího účinku také účinek antibakteriální. Uklidňuje zanícené sliznice v dutinách a krku a rozpouští hlen, který brání pohodlnému dýchání.
 

3. Zlepšuje trávení 

Snad nejznámější využití mátového čaje je při problémech s trávením. Pokud je vám těžko od žaludku, nemusíte hned běžet do lékárny. Uvařte si šálek mátového čaje a do půl hodiny máte po problému. Vyzkoušeno na vlastní kůži a opravdu to funguje! Nebo vás může třeba trápit nadýmání, v tom případě zkuste Maxi Vita Herbal Nadýmání simethicon + anýz + máta  ( koupit v e-shopu).

4. Pro svěží dech

Ranní káva, oběd, který obsahoval česnek, či problémy s ústní dutinou. Cítíte, že váš dech není úplně svěží, ale nemáte po ruce zubní kartáček, který by problém hned vyřešil. I v tomto případě sáhněte po mátě, která vám ústa doslova vydezinfikuje a osvěží dech. Praktickým pomocníkem vám může být ALPA  Ústní dezodorant s mátou a eukalyptem (koupit v e-shopu), který je malý, skladný a můžete ho mít stále po ruce.

5. Když svědí pokožka hlavy

Jak jsme již řekli, máta má úžasné protizánětlivé účinky, a je tudíž skvělá, pokud máte problémy se svědivou pokožkou hlavy. Odstraňuje přebytečný maz a je tak skvělým pomocníkem v boji s lupy. Pořiďte si Schauma Men šampon proti lupům Máta a citronová tráva (koupit v e-shopu) a vaše vlasy budou zářit.

6. Pro krásnou pleť

V kosmetice najdete výtažky z máty především v přípravcích určených na mastnou a aknózní pleť. Díky svým protizánětlivým účinkům urychluje hojení načervenalých a bolestivých pupínků, zabraňuje jejich šíření a opakovanému vytváření. Zároveň pokožku příjemně chladí, prokrvuje, tonizuje a osvěžuje. Velmi často ji najdete ve spojení s okurkou jako v případě přípravku Ziaja Okurka Micelární gel s mátou (koupit v e-shopu). Tento ultralehký micelární gel pleť hluboce zvlhčuje a odstraňuje pigmentové zabarvení. Bonusem je velmi příjemná cena.

7. Pro svěží vůni domova

Svěžího aroma máty můžete využít také v pravidelné péči o domácnost. Mentolová vůně dodá vašemu bytu či domu pocit čistoty a svěžesti. Vybírat tak můžete z širokého spektra úklidových prostředků. Za nás vedou prostředky na mytí nádobí: třeba  Jar Sensitive Teatree & Mint Tekutý prostředek na mytí nádobí (koupit v e-shopu), který si poradí s mastnotou, ale zároveň bude šetrný k vašim rukám. Sílu máty můžete vyzkoušet také v péči o toaletu, která pak bude po každém spláchnutí příjemně vonět – třeba díky Bref ProNature Mint & Eucalyptus Tuhému WC bloku (koupit v e-shopu).

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Martina Hrušková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít