Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Tabu: Co dělat, když vás trápí nadýmání?

Tabu: Co dělat, když vás trápí nadýmání?

Tabu: Co dělat, když vás trápí nadýmání?

19. prosince 2021 od Marta Pušová

19. prosince 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Nepříjemné nadýmání dokáže občas potrápit každého z nás. Jak se nadýmání a plynatosti zbavit? Jak mu předejít a jak proti němu aktivně bojovat? Co jíst, jak cvičit nebo co ještě vám může s tímto problémem pomoci?
O problémech s nadýmáním mluví nahlas málokdo, pravda ale je, že nepříjemné projevy jako nafouklé břicho, říhání či plynatost zná snad každý z nás. Může za ně zvýšené množství plynů ve střevech, způsobené polykáním vzduchu při jídle či mluvení, ale také ve střevě se přirozeně vyskytující bakterie, které rozkládají potravu, což vede ke vzniku střevních plynů. Tyto nepříjemnosti mohou způsobit některé potraviny, stres i špatná životospráva, viníkem ale může být také onemocnění trávicího traktu. V případě, že tuto možnost lékař vyloučí, jsou zde pomocníci, kteří vás mohou nepříjemných pocitů zbavit.

Co jíst?

  • Pozor na nadýmavé potraviny

Nadýmání často způsobují některé druhy potravin, které tělo nedokáže zpracovat. Pokud si ani po častém konzumování těchto jídel vaše útroby nezvykly, bude lepší změnit jídelníček. Problémy nejčastěji způsobuje zelenina jako například kapusta, zelí nebo brokolice, pozor si dejte i na většinu luštěnin, neprospějí vám ani zrající sýry, houby či bílé pečivo. Pokud ale právě tyto potraviny milujete a nedokážete jim odolat, zkuste alespoň zmírnit jejich dopad pomocí bylinek. Luštěniny nechte déle namáčet a několikrát přitom vyměňte vodu. Při vaření pak přidejte bylinky jako třeba saturejku, tymián, bazalku, koriandr nebo majoránku.

Co vám uleví?

  • Jaká je dostupná léčba

Trápí-li vás nadýmání častěji, než je únosné, konzultujte vaše problémy s lékařem, který vám pomůže zjistit příčinu. Pokud jste ale pouze citlivější na některé druhy potravin, mějte po ruce volně dostupné doplňky stravy proti nadýmání jako MaxiVita Herbal Nadýmání simethicon + anýz + máta 16 sáčků 22,8g (koupit v e-shopu), případně preventivně užívejte LIFTEA KURKUMIN 30 tobolek (koupit v e-shopu), jelikož právě kurkuma má také pozitivní vliv na vaše trávení. Nepříjemnosti spojené se zažíváním mohou uklidnit také probiotika, jež uklidní a vyrovnají střevní mikroflóru. Mezi tyto doplňky stravy se řadí například Vitar Forte probiotika doplněk stravy 30 kapslí 11,5g (koupit v e-shopu) nebo Laktobacily SWISS Imunit tob.30+6 ZDARMA (koupit v e-shopu).

Co pít?

  • Pomoci mohou čaje

Sáhnout můžete mimo jiné i po čajích, které by vám mohly ulevit. Vyzkoušejte zázvorový přípravek Bercoff čaj Zázvor 100% 36g (koupit v e-shopu), případně zkuste problémům předcházet pomocí bylinné čajové směsi, která příznivě ovlivňuje metabolické procesy v zažívacím traktu, což vám zaručí Leros Natur Zažívání bylinný čaj 10 x 1,5g (koupit v e-shopu) nebo TEEKANNE Žaludek a střeva, bylinná směs, 10 sáčků, 20g (koupit v e-shopu). Pamatujte ale na to, že babské rady ani čaje váš problém nevyléčí, pouze vám na chvíli uleví.

Jak cvičit?

  • Vhodná je jóga nebo masáž

Pokud máte nafouknuté bříško, můžete si pomoct také masáží, která uvolní uvízlé plyny během několika minut. Stačí si čtyřmi prsty krouživým pohybem masírovat oblast nad pupíkem po dobu dvou až tří minut. Poté změňte směr pohybu a masáž zopakujte. Nezapomeňte ani na podbřišek, kde provedete stejnou masáž.
Nezbytný v boji proti nadýmání je také pohyb. Stačí patnáct až dvacet minut svižné chůze denně a předejdete tak z velké části plynatosti. Pokud vás však již postihla, zachránit vás mohou některé cviky z jógy. Lehněte si na podložku na záda, ruce dejte podél těla, nohy natažené. Střídavě přitahujte pokrčené nohy k hrudníku, nejdřív levou, pak pravou a nakonec obě najednou, u hrudníku je vždy přidržte rukama. Přitahováním pravé nohy se vytváří tlak na vzestupný tračník, u levé nohy dochází ke stlačení sestupného tračníku. Přitahováním obou nohou se masíruje příčný tračník a stlačuje se celý trávicí systém.

Co můžete dělat ještě?

  • Vyzkoušejte babské rady

Pokud už jste v situaci, kdy nadýmání aktuálně řešíte, mohou vám pomoct i rady našich babiček. Zachránit vás může překvapivě obyčejná voda s citronem. Dostatečné množství vody odstraní z těla nadbytečný sodík, díky tomu vám splaskne břicho, a navíc citron celkově zklidní trávicí systém. Vyzkoušet můžete i zázvor, který pomůže s trávením a uvolňováním svalů trávicího traktu, což také může ulevit při nadýmání. Pomocníkem při nadýmání bývá také kmín nebo slunečnicová semínka.
 

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít