Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 tipů, jak se zbavit plísně na nehtech

5 tipů, jak se zbavit plísně na nehtech

5 tipů, jak se zbavit plísně na nehtech

14. dubna 2023 od Marta Pušová

14. dubna 2023 2 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Postihne-li vás plíseň na nehtech, jde o záležitost opravdu nepříjemnou, které je navíc docela těžké se zbavit a léčba se může táhnout až měsíce. Co tedy dělat, abyste se této nemoci vyhnuli, a jak ji případně poznat?
Plíseň na nehtech, také známá jako onychomykóza, je způsobena infekcí houbou. Tato infekce obvykle začíná na konci nehtu nebo pod ním a postupně se šíří po celém nehtu. Když plíseň pronikne do nehtu, může růst a šířit se v celé nehtové ploténce. Plísně mohou být velmi odolné vůči léčbě, a tak je důležité vyhledat lékařskou pomoc, aby se infekce co nejdříve vyléčila.

1. Jak plíseň na nehtu vzniká?

Existuje několik faktorů, které mohou přispět ke vzniku plísně na nehtech:
  • Vystavení vlhkému prostředí, které je ideálním místem pro růst plísní.
  • Problémem bývá také poranění nehtu. Když je nehet poškozen, může to plísním umožnit proniknout do nehtové ploténky a způsobit infekci.
  • K plísním jsou náchylnější také lidé s oslabeným imunitním systémem.
  • Rizikový může být i kontakt s infikovanou osobou nebo materiálem – plísně se mohou šířit z jedné osoby na druhou nebo z jednoho předmětu na druhý.

2. Jak poznat plíseň na nehtech?

Plíseň na nehtech obvykle vypadá jako bílá nebo žlutá skvrna na nehtu. Postupem času se může skvrna zvětšit a zhrubnout, nehet může být křehký nebo se začne tříštit. V některých případech se plíseň objevuje na kůži kolem nehtů, což může způsobit nepříjemné zarudnutí i otok.
Existují ale i další příznaky, jak plíseň poznat. Nehty se zbarvují do žluté, hnědé nebo zelené barvy, jsou zvětšené nebo zhrublé, mají nepravidelný tvar nebo se mohou deformovat, kůže kolem nehtů je zarudlá, svědí nebo se olupuje.
Pokud se na nehtech objeví změny jako zbarvení, zhrubnutí nebo rozpadání, vyhledejte lékařskou pomoc co nejdříve. Čím dříve bude infekce zjištěna a léčena, tím větší je šance na úspěšné vyléčení.

3. Jak plísni předejít?

  • Aby se předešlo vzniku plísně na nehtech, je důležité dodržovat několik základních opatření:
  • Po koupeli nebo sprchování osušte pečlivě nohy i mezi prsty, aby nedocházelo k zadržování vlhkosti. Také pravidelně umývejte a čistěte nehty a nehtové okolí.
  • Vyhněte se nošení nevětraných bot a obuvi z umělých materiálů, které udržují vlhkost. Místo toho volte prodyšné boty a ponožky, které umožňují nohám dýchat. Pokud máte problémy s pocením nohou, pak použijte  Astrid Peo Antiperspirační deosprej na nohy (koupit v e-shopu), který chrání proti pocení a má osvěžující efekt.

4. Jak probíhá léčba plísně na nehtech?

Léčba plísně na nehtech může být poměrně obtížná a trvá obvykle několik týdnů až měsíců. Lékař vám může předepsat antifungální léky v tabletách nebo kapkách, které pomohou odstranit infekci zevnitř. Tyto léky musejí být užívány pravidelně po dobu několika týdnů až měsíců a mohou mít vedlejší účinky, jako jsou například trávicí potíže. Antifungální laky a krémy lze aplikovat přímo na postižené nehty a kůži kolem nehtů, při dlouhém užívání se však objevují nechtěné efekty, jako je podráždění kůže.

Laserová terapie může být účinnou metodou léčby plísně na nehtech. Tato terapie využívá intenzivního laserového světla, které ničí plísně. Tato metoda je však poměrně drahá a vyžaduje opakované návštěvy u lékaře.

5. Čím můžete léčbu plísně nohou ještě podpořit

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Iva Hájková 5.září 2023
Dobrý den,

tedy článek mě velmi zklamal. Neobsahuje téměř žádné informace, které by kdekoliv jinde a v daleko hojnějším počtu nebyly. Závěr - ovesné vločky a tea tree oil bych skutečně nečekala....tzv. článek pro článek.

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít