Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 tipů, jak se projíst ke štěstí

5 tipů, jak se projíst ke štěstí

5 tipů, jak se projíst ke štěstí

22. září 2022 od Věra Exnerová

22. září 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Věra Exnerová

Řešíte, že máte málo peněz? V práci se vám zrovna nedaří? Řešíte partnerské problémy či nějaké neradostné zprávy ze školy od dětí? Chtělo by to zlepšit náladu a ubrat na stresu a špatné náladě. Jak? Zaměřte se zkrátka na serotonin v potravinách a projezte se ke štěstí.
Z různých výzkumů vyplývá, že až dvě třetiny z nás se někdy v životě potýkaly se stresem či psychickými problémy, což vedlo ke špatné náladě a špatnému mentálnímu zdraví. Některé záležitosti, které se týkají stresu v práci, peněz či partnerských vztahů nejdou úplně změnit mávnutím  kouzelného proutku. Co ale změnit můžete, je jídlo. Vědci už dávno zjistili, že existuje vztah mezi naší myslí a tím, co jíme. Co tedy můžeme změnit, abychom se projedli ke štěstí?

Lepší jídlo = lepší nálada: Za všechno může hormon štěstí

To, že máte z nějakého jídla pocit štěstí, je způsobeno jeho složením, které má vliv na produkci serotoninu, tedy hormonu štěstí. Po něm máte pocit uvolnění, radosti a bezstarostnosti. Bohužel sladkosti sice tvorbu serotoninu vystřelí do nebe, ale pak prudce klesá a my máme tendence mlsat víc a víc.

Zkuste 5 potravin, které vám navodí pocit štěstí s postupným uvolňováním!

1. Kešu

 
Jsou skvělé zobání. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, což jsou zdravé tuky. Pomáhají udržet normální hladinu cukru v krvi. Kešu v kokosu (koupit v e-shopu) dokonce obsahují bílkoviny a vlákninu, nejsou tolik kalorické, a navíc blahodárně působí na kvalitu našich vlasů i pleti. Jsou jedním z důležitých zdrojů aminokyselin, díky kterým se tvoří v těle serotonin. Ideální parťák na výlety.

2. Kakaové boby

A jsme u čokolády. Vysoké procento kakaa v čokoládě ve vás díky fenylethylaminu vyvolá blažený pocit, jde totiž o stejnou látku, kterou tělo produkuje při zamilovanosti. Blahodárně působí i v kosmetice. Zkuste třeba 7th Heaven Čokoládová bahenní maska (koupit v e-shopu), která díky svému složení čistí a hydratuje pokožku. A díky kosmetickému použití navíc ani nepřiberete.

3. Bílkoviny

Je důležité mít ve stravě 9 esenciálních aminokyselin, které zajistí  vysoce kvalitní bílkoviny z masa, ryb, vajec, mléka a dalších živočišných výrobků. Dobré je mít po ruce třeba Jim Jerky Prémiové sušené maso hovězí (koupit v e-shopu), zaprvé s ním doplníte tu správnou porci bílkovin za den a zadruhé může sloužit jako skvělá svačinka nebo třeba pamlsek večer k televizi. Pokud jste vegani, pak vás zachrání potraviny, jako jsou luštěniny, sója, ořechy a semínka a další zdroje rostlinného proteinu. Ty ovšem mohou mít nižší obsah různých aminokyselin.

4. Kokosové mléko

Nebuďte vůči alternativním mlékům skeptičtí. Alpro Kokosové mléko (koupit v e-shopu) je skvělým zdrojem vitaminu D a B12. Právě vitamin D podporuje tvorbu hormonu štěstí. Vitamín B pak ovlivňuje naší náladu a jeho nedostatek se projevuje právě sklony k negativním myšlenkám.

5. Jahody

Jahody mají doslova blahodárný účinek na naše tělo. Odvodňují, mají nízký glykemický index a podporují dlouhodobou paměť. Jsou nízkokalorické a plné vitaminů. Ideální na letní výlety nebo k vodě jsou Jahody sušené mrazem (koupit v e-shopu), které si díky postupu zpracování zachovávají přirozenou barvu, ale také vitaminy, živiny a minerály běžně obsažené v čerstvém ovoci.

Čím ještě můžete podpořit dobrou náladu? 

Jezte Omega-3:
mastné kyseliny EPA a DHA. Najdete je v rybím tuku a zvládnou kromě spousty zdravotních benefitů pozitivně ovlivnit i dobrou náladu. Snižují riziko infarktu a cholesterolu, zlepšují pameť a imunitu. Podporují usazování vápníku v kostech. 
Zaměřte se na béčko a kyselinu listovou:
není snadné přijmout vysoké dávky pouze ze stravy, a tak zkuste doplňky stravy. Ale samozřejmě se nebojte ani snídaňových cereálií, sojovéhoči rýžového mléka a zeleného salátu. 
Nezapomínejte na zinek:
ti kdo trpí špatnou náladou, mají v oběhu méně zinku, a že jeho suplementace může ovlivnit léčbu depresí. Zvýšit svůj příjem můžete pomocí doplňků stravy, ale také třeba zařadit do jídelníčku více ryb, mléka, sýrů. 

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Věra Exnerová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít