Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Kosmetické ingredience: Zinek

Kosmetické ingredience: Zinek

Kosmetické ingredience: Zinek

1. dubna 2018 od Helena Hladíková

1. dubna 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Lucie Slavíčková

Bez modrobílého kovového prvku by náš organismus mohl jen stěží správně fungovat. Jeho účinky jsou opravdu všestranné a významné postavení si získal i ve světě krásy a kosmetiky. Po důvodech, proč zinek v péči o pleť rozhodně neopomíjet, jsme pátrali společně s kosmetičkou Lucií Slavíčkovou.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Zinek představuje pro naše tělo velmi důležitý minerální prvek. „Potřebujeme ho pro správnou funkci imunitního systému, při hojení ran a regeneraci buněk. Udržuje pleť mladistvou a svěží a díky jeho antioxidačním účinkům se mu někdy přezdívá minerál krásy,“ vysvětluje odbornice. Tělo si však zinek nedokáže vytvořit samo, proto je potřeba mu ho dodávat. Ideální doporučenou dávkou je 15 mg denně. A kde vlastně hledat přirozené zdroje zinku? Zejména v potravinách s vysokým obsahem bílkovin, jako jsou maso, ryby, vejce, sýry a mléčné výrobky, dále semínka, luštěniny nebo třeba kvalitní hořká čokoláda. 


Bojovník (nejen) proti akné

Trpí-li náš organismus nedostatkem zinku, projeví se to především na pleti. Důvodem je podstatná úloha zinku při zachovávání přirozené ochranné vrstvy pokožky, která bojuje proti různým poraněním a nedokonalostem. „Tím, že zinek zároveň udržuje lidské hormony v rovnováze, může léčit, a dokonce předcházet vzniku akné,“ dodává expertka. Není tedy divu, že právě zinek bývá často doporučován jako doplněk stravy lidem, kteří se léčí s akné.

problematická pleť
A čím konkrétně je v těchto případech tak účinný?
  • Zabíjí bakterie způsobující akné.
  • Tlumí zánětlivé reakce na tyto bakterie, mezi něž patří zanícené, zarudlé pupínky.
  • Je důležitý pro tvorbu antioxidantů, které předcházejí oxidaci kožního mazu.
  • Dokáže snížit nadměrnou tvorbu keratinu, díky němuž se odumřelé kožní buňky shlukují a ucpávají póry.
  • Pomáhá lepšímu vstřebávání vitaminu A, který je pro zdravou pokožku rovněž nezbytný.
 
Zinek je nepostradatelným pomocníkem i při dalších kožních problémech. Dokáže pokožku zklidnit a zlepšit její hojení, podílí se na správné činnosti hormonu inzulinu, který pomáhá regeneraci tkání včetně kůže. „Využívá se proto při léčbě ekzémů, lupénky, rovněž zabraňuje tvorbě oparů a bolestivých koutků úst,“ objasňuje kosmetička.

jídlo obsahující zinek

Zinek v kosmetice

Pokud vás tedy trápí potíže s pletí a chcete zlepšit celkový stav své pokožky, zaměřte se na skladbu svého jídelníčku a doplňte potraviny, bohaté na zdroje zinku, případně sáhněte po vhodných doplňcích stravy. Sledujte také složení kosmetických přípravků, protože v řadě z nich je zinek již obsažen. Najdete ho v pleťových vodách, čisticích gelech a pleťových maskách určených především pro mastnou a problematickou pleť, v pleťových krémech, zejména s obsahem dýňového nebo sezamového oleje, a dokonce také v nabídce dekorativní kosmetiky. Stačí se porozhlédnout po minerálních make-upech, korektorech či pudrech, opět hlavně v řadách pro problematickou pleť. Vzhledem k tomu, že zinek rovněž pohlcuje pachy, bývá součástí mnoha deodorantů a antiperspirantů. Pomáhá i ve vlasové kosmetice, kde ho najdete především v šamponech proti lupům.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Lucie Slavíčková

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Lucie Slavíčková
Kosmetička
125
"Kosmetika je umění vymazat datum svého narození."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít