Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 tipů, jak posílit imunitu před návratem do práce i do školy

5 tipů, jak posílit imunitu před návratem do práce i do školy

5 tipů, jak posílit imunitu před návratem do práce i do školy

13. srpna 2021 od Lea Kotková

13. srpna 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Lea Kotková ve spolupráci s expertem Josef Procházka

Návrat do pracovního i školního kolektivu s sebou přináší i vyšší riziko nachlazení a virových onemocnění. Aby byl návrat dětí i nás dospělých co nejhladší, přinášíme několik tipů pro posílení imunity.
Zdraví je velké téma. O tom nás přesvědčily poslední měsíce, které většině z nás pořádně zamotaly hlavu a mnohým obrátily život na ruby. Abychom byli co možná nejodolnější a nemoci se nám vyhýbaly, je třeba upravit životní styl a důsledně posilovat imunitu.
 
„Imunita je schopnost organismu bránit se antigenům, které útočí z vnějšího i vnitřního prostředí. Ty následně spouštějí imunitní odpověď těla, přičemž její kvalita souvisí s tím, v jaké formě je náš imunitní systém,“ vysvětluje Josef Procházka, sportovní trenér a kouč zdravého životního stylu. Imunitu lze posílit, ale nejde to ze dne na den. Důslednost a pravidelnost jsou velmi důležité, nicméně existuje i několik rychlejších ‚fíglů‘, jak obranyschopnost nakopnout,“ dodává.

1. Zdravá střeva jako základ 

Chcete-li sebe i své děti udržet v co nejlepší kondici, začněte ve střevech, kde se nachází přibližně 70 % imunity. Trávicím traktem se denně do těla kromě potravy dostávají i jiné a méně žádoucí látky. Nejsou-li střeva v dobré formě, tedy osídlena prospěšnou mikroflórou, mohou vaše tělo ohrozit nejrůznější bakterie a viry. Pro udržení zdravého střevního prostředí je dobré v exponovaném období doplnit stravu o probiotika. Například bakterie mléčného kvašení (laktobacily), případně bifidobakterie, které bývají v doplňcích stravy často nakombinovány společně,“ uvádí Josef Procházka. Svá střeva můžete kolonizovat i konzumací zakysaných mléčných výrobků, kysaného zelí anebo pitím kombuchy, třeba Captain Kombuchy Original (koupit v e-shopu).
Tip redakce:
Střevní mikroflóru posílíte také doplňkem stravy
SWISS Imunit Laktobacily (koupit v e-shopu).

2. Vitaminy C a D jsou stěžejní 

Základním vitaminem pro dobrou imunitu je vitamin C. Dbejte na to, abyste vy i vaše děti měli jídelníček bohatý právě na tento vitamin. „Mnoho ‚céčka‘ mají třeba růžičková kapusta, kedlubna nebo paprika. Dobré jsou samozřejmě citrusy. Bohaté na tento vitamin jsou ale také tymián nebo zelená petrželka,“ uvádí kouč. Vysoké množství vitaminu C obsahuje i rakytník. Ideální jsou sirup nebo šťáva. Vyzkoušet můžete třeba MaxiVita Herbal Bylinný elixír rakytník + vitamin C (koupit v e-shopu), dětem budou chutnat Rakytníček Multivitamínové želatinky (koupit v e-shopu).
 
Dalším z důležitých vitaminů, které podpoří imunitu, je vitamin D. Proto využijte podzimní sluníčko – paprsky už tolik nepálí a riziko spálení i dalších nepříjemností je nižší. Pouhých 15 minut na přímém slunci stačí, aby se aktivovala tvorba vitaminu D. Ten je nepostradatelný pro zdravé kosti a zuby, pomáhá udržovat v dobré kondici svaly a v neposlední řadě posiluje imunitní systém,“ vysvětluje Josef Procházka.

3. Echinacea a lichořeřišnice nakopnou imunitu 

Dobrou službu udělá také echinacea, bylinka s krásným českým názvem třapatka nachová. Tinkturu z ní se doporučuje podávat v kombinaci s betaglukany, které obsahuje například hlíva ústřičná. Výborná pro podporu imunity je i lichořeřišnice – ta platí za přírodní antibiotikum. Hodí se jak v rámci prevence, tak při prvních příznacích nachlazení, nejlépe opět v podobě tinktury. Vše v jednom najdete například v doplňku stravy Maxi Vita Herbal Hlíva ústřičná s rakytníkem a echinaceou (koupit v e-shopu).

4. Medicinální houby mají tradici 

Pokud jste fandy tradiční čínské medicíny, zkuste medicinální houby. Ty podle východní nauky vyrovnávají hladiny energií jin a jang, navrací organismus do rovnováhy a posilují imunitu. Jde-li o děti, nejvhodnější pro ně je Cordryceps (housenice čínská), houba posilující plíce, ledviny a aktivující imunitní systém. Dobrou službu udělá také Reishi (lesklokorka lesklá). I ta má prokazatelně příznivé účinky na posílení obranyschopnosti, zároveň se osvědčila také u alergií a atopických ekzémů.

5. Zdravý životní styl není jen jídlo a pohyb 

Zásadní pro dobré fungování imunitního systému je samozřejmě zdravý životní styl. V něm je ale obsaženo víc než jen zdravá strava a dostatek pohybu. „Výborné a dnes velmi populární je otužování. Nemusíte zrovna plavat v zimní Vltavě, stačí sprcha chladnější vodou. Neoblékejte se zbytečně moc a totéž ctěte i v případě dětí. Není dobré být příliš úzkostnými rodiči, dětskou imunitu je třeba posilovat přirozeně,“ radí expert. „Při otužování se navíc vyplavují endorfiny, což oceníte v zamračených podzimních dnech.“ Imunitu podpoří také dostatek spánku, eliminace stresu a pohyb na čerstvém vzduchu.

TIP: Řadu dezinfekčních přípravků pro domácnost, účinných proti řadě bakterií a virů, najdete také na e-shopu Teta drogerie (přejít do e-shopu).

Připravil/a pro vás Lea Kotková ve spolupráci s expertem Josef Procházka

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Josef Procházka
osobní trenér a běžec
"Ať patříte mezi začátečníky nebo pokročilé běžce, všichni jsme na stejné startovní čáře. Vyberte si cestu v podobě typu tréninku, který se vám líbí, a já vám poradím, jak dosáhnout svého vytouženého cíle."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít