Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Tuhle zimu bez chřipky! Víme, jak si podpořit imunitu

Tuhle zimu bez chřipky! Víme, jak si podpořit imunitu

Tuhle zimu bez chřipky! Víme, jak si podpořit imunitu

24. ledna 2019 od Eva Suchomelová

24. ledna 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Každý rok přijde. Chřipka nebo aspoň pořádná bakteriální infekce. Nechcete onemocnět? Posilujte svůj imunitní systém a pomozte mu bacilům odolat! Máme pro vás tipy, jak na to!
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

1. Prevence: Očkování, otužování i pohyb

Kdo už na podzim myslel na to, že nechce onemocnět, má teď náskok. Co všechno se dá předem pro své zdraví udělat?

 
Očkování

„Chřipka nerovná se banální nachlazení. Je to onemocnění, které může způsobit řadu zdravotních komplikací, např. zápal plic nebo zánět srdečního svalu. Nejlepší ochranou proti chřipce je očkování,“ říká praktická lékařka MUDr. Nela Šrámková. Očkování proti chřipce má prokázanou 70-80% účinnost, takže se sníží pravděpodobnost, že chřipku chytnete nebo bude její průběh lehký či sotva znatelný. Očkování proti chřipce se doporučuje zejména oslabeným jedincům či seniorům. „Nicméně očkování bych doporučila i lidem v produktivním věku, kdy je onemocnění může vyřadit mnohdy až na 14 dní,“ doporučuje odbornice. Dětem a seniorům se doporučuje také očkování proti pneumokokovi, zdraví dospělí by měli onemocnění zvládnout i bez něj.
 
otužování

Otužování

Začínat s otužováním v době chřipkových epidemií rozumné není, proto se doporučuje začínat spíš na podzim, respektive v plném zdraví. Nejprve zařaďte na konec ranní sprchy krátké osprchování studenou vodou. Postupně interval prodlužujte, ale vždy dbejte, abyste neměla husí kůži nebo nezačala drkotat zuby. Vhodným doplněním je také pravidelná návštěva sauny, spojená se střídáním tepla a chladu.
 
Tip redakce:
Otužování a saunování vynechte vždy, když se projeví příznaky onemocnění, protože v takovém případě byste místo posilování svoji imunitu ještě více oslabili.
 
sauna

Pravidelné cvičení

Nejen pro udržení štíhlé a zpevněné postavy, ale také pro obranný systém vašeho organismu je prospěšné pravidelné cvičení. Plavání či vhodný sport na čerstvém a čistém vzduchu – stačí si vybrat podle vlastních tělesných dispozic a toho, co vás baví. Pokud máte pevnou vůli, zkuste každý den zařadit 10minutovou sérii prohřívacích, protahovacích a posilovacích cviků. Při cvičení vám mohou pomoci i prohřívací přípravky určené přímo pro použití před sportovní aktivitou, např. Alpa Masážní emulze Hřejivá.

 
Pravidelný pobyt v přírodě

Častý pobyt v přírodě v jakémkoli ročním období také přispívá k posílení obranyschopnosti. Využijte proto každou příležitost k procházce či výletu na čerstvém vzduchu, ideálně bez dopravních prostředků. Chůze je nejpřirozenější způsob pohybu, ale vyhýbat se nemusíte podle aktuálního počasí ani jízdě na kole nebo lyžování.
 
pohyb na čerstvém vzduchu

Pestrá a vyvážená strava

Pro správnou funkci imunitního systému je důležitá zdravá trávicí soustava. Dbejte na dostatek ovoce a zeleniny ve svém jídelníčku. Odborníci na výživu doporučují každý den sníst 5 různých druhů zeleniny (počítají se i brambory jako příloha) a 2-3 druhy ovoce. Množstevně by měly být v poměru 8 hrstí/porcí zeleniny na 5 hrstí/porcí ovoce denně. Podstatný je i vyrovnaný výdej a příjem energie a malé zastoupení cukrů a nezdravých tuků v jídelníčku.

 
2. Během chřipkového období

Jakmile viry udeří a všude kolem je spousta kašlajících, kýchajících a smrkajících lidí, je čas na aktivní obranu:
  • Vyhýbejte se místům s vysokou koncentrací lidí.
  • Myjte si ruce – myjte si je častěji než obvykle právě v obdobích chřipek a nemocí z nachlazení, snížíte tím riziko infekce. Pokud nemáte možnost si umýt ruce teplou vodou a mýdlem, noste s sebou a používejte antibakteriální gely, které se vám osvědčily v létě.
  • Dbejte na pitný režim – dostatek tekutin je důležitý nejen pro hydratovanou pleť a pokožku, ale také pro dobré trávení a především pro zvlhčené sliznice, které pak lépe odolávají infektům. Nejlepší je sice čistá neperlivá voda, ale v zimě by neměla být studená – vsaďte na bylinkové čaje.
  • Vyhýbejte se stresu – imunitu oslabuje také rozkolísaná psychika, proto zkuste činnosti, které vám pomohou nabýt duševní rovnováhy - skvělá na to je například meditace, jóga či mindfullness.
strava s vitaminy

3. Vitaminové doplňky stravy

Další z podpůrných opatření je zařadit v rizikových obdobích doplňky stravy na podporu imunity. Vitaminové doplňky stravy s vysokým obsahem vitaminu C, A a B5 patří do základní výbavy, vitamin C nejlépe ve spojení se zinkem a selenem – tato trojka je pro imunitu velkou vzpruhou. Z dalších lze zařadit, ideálně vždy jako třítýdenní kúru, přípravky s třapatkou (Echinacea), rakytníkem, hlívou ústřičnou nebo probiotiky. Po třech týdnech přípravek s účinnou složkou vystřídejte. V neposlední řadě zařaďte do každodenní rutiny i probiotika, která se postarají o zdravý zažívací systém, v němž má vaše imunita základ.
 
Tip redakce:
Svou imunitu můžete posílit doplňky stravy v podobě sirupu, např. MaxiVita Bylinným sirupem na posílení imunity, který obsahuje echinaceu, plicník lékařský a vitaminy, nebo ve formě tablet, jako je třeba Healthies Sluníčko Hlíva Rakytník Echinacea. Pokud vám chybí jen jediná složka, zkuste například Naturline Zinek v tabletách a doplňte jej vyšší dávkou vitaminu C.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít