Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Pravda o bylinkových čajích: Pro zdraví i krásu

Pravda o bylinkových čajích: Pro zdraví i krásu

Pravda o bylinkových čajích: Pro zdraví i krásu

4. listopadu 2018 od Eva Suchomelová

4. listopadu 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Petra Alraune

Zvládnete s nimi typické podzimní nemoci a zároveň uděláte něco i pro svou krásu. Jak zacházet s bylinkami, abyste sobě nebo dětem spíše neuškodily? Které konkrétně si vybrat? Na to jsme se zeptali expertky na bylinky, Petry Alraune.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

O bylinkách koluje mnoho mýtů a nepravd. Možná právě proto se jich maminky obecně více bojí. Přitom stačí jen vědět, co je pravda a co ne. My jsme to pro vás zjistili.

1. Čím víc bylinek, tím více zdraví: MÝTUS

Je potřeba si uvědomit starou známou pravdu, že „všeho moc škodí“. To platí i o bylinkách. Obsahují účinné látky, které ale pozitivně působí jen ve správné míře. Je tedy potřeba vědět nejen to, kolik bylinek dát do jednoho nálevu, ale také kolik nálevu z dané bylinky lze maximálně pít denně a jak dlouho bylinku užívat. Obecně platí, že by se (až na výjimky při akutním stavu) neměl vypít víc než 1 šálek odvaru denně od jednoho druhu bylinky. Dlouhodobě (déle než 2-3 týdny v kuse) byste neměli používat kopřivu, heřmánek nebo šalvěj. V těhotenství nebo při kojení by se neměly některé bylinky používat vůbec (např. šalvěj).
 
heřmánková kosmetika

2. Bylinky neléčí: PRAVDA

Samy o sobě bylinky v domácí přípravě skutečně neléčí. Při onemocnění je samozřejmě na prvním místě navštívit lékaře a následně užívat předepsané léky. Bylinky ale mohou pomoci tlumit některé nepříjemné projevy onemocnění, jako je kašel, rýma, odřený nos, nadýmání, břišní křeče, nebo přispívat k celkové dezinfekci organismu. Také mohou podpořit žádoucí procesy uzdravování jako například pocení při zánětu průdušek. Vždy je vhodné informovat lékaře o tom, jaké bylinky sobě nebo dítěti podáváte, aby zvážil, zda se jejich účinky nevyruší s působením ordinovaných léků.

 
3. Děti mohou pít stejné bylinky jako dospělí: MÝTUS

Tak toto je opravdu nebezpečný mýtus. Děti jsou citlivější na účinné látky než dospělí. Některé bylinky byste dětem neměli podávat vnitřně, ve formě čaje, vůbec – například kopřivu nebo šalvěj. U dětí, které už dokážou kloktat a nespolknou tekutinu, je možné využít některé bylinky ve formě kloktadla, například při bolesti v krku. Na to se hodí především heřmánek, šalvěj, mateřídouška. Bylinky se zklidňujícím účinkem působí na bázi snižování tlaku – i u těch buďte opatrní, pokud je dáváte dětem. Vhodnější je dát je večer před spaním, a to ještě jen tehdy, pokud spojují zklidňující účinek s odhleňujícím nebo s usnadněním dýchání. To je například meduňka nebo mateřídouška.
 
nachlazení a čaje

4. Na bylinky může být alergická reakce: PRAVDA

Alergická reakce může vzniknout na cokoli. Jsou bylinky, u kterých je celkově výborná snášenlivost (např. máta, meduňka, lípa), ale taky takové, na které je alergická reakce častější (např. kopřiva či přeslička). Proto je dobré zvlášť u dětí (ale nejen u nich) postupovat pomalu, s menším množstvím, a jakmile by se po podání do 24 hodin objevila jakákoli reakce v podobě vyrážky, otoku či jiných neočekávaných obtíží, okamžitě přestat s podáváním a konzultovat stav s lékařem.
 

Které a jak vybírat?

Bylinky jsou stále oblíbené pro svoje pozitivní účinky jak v přírodní kosmetice či v domácích receptech na krásu, tak jako podpůrné prostředky pro zmírňování příznaků nemocí. A které si můžete vybrat pro sebe i své děti?


Máta

Nesmírně oblíbená bylinka, která je známá především svými dezinfekčními účinky na trávicí trakt. Smí se používat již u miminek, jakmile přecházejí na nemléčnou stravu. Pomáhá od břišních křečí, nadýmání a ulehčuje průběh průjmových onemocnění. Vedle toho mírní kašel a projevy rýmy. Tím, že silice potlačuje citlivost nervových zakončení, pomáhá zmírnit bolest.

Jak použít mátu pro krásu: Její protizánětlivé účinky využijete také tehdy, pokud máte mastnou pleť, vyrážku, lupy či při zánětech v dutině ústní (např. afty). Odvarem si omývejte pleť či místo postižené vyrážkou, při lupech jím přelijte vlasy po umytí, v případě problému v dutině ústní jej použijte jako kloktadlo.
 
máta

Heřmánek

Ačkoli se na jeho vnější použití občas objeví alergická reakce, převažují spíš dobré zkušenosti s touto tradiční bylinkou. Jen je potřeba dbát na to, aby ji děti nekonzumovaly dlouhodobě. Heřmánek je výborný potopudný prostředek při nemocech z nachlazení, dezinfikuje ústní dutinu např. při aftách nebo zánětu v krku. Vhodné je podávat jej jako čaj nebo jako kloktadlo.

Jak použít heřmánek pro krásu: Jeho zesvětlující účinek na vlasy je proslulý, stačí si po umytí vlasy spláchnout odvarem z něj. Světlým vlasům zintenzivní a sjednotí blond odstín, tmavším dodá lehce měděný nádech. Méně se už ví, že zklidňuje začervenalou nebo podrážděnou pokožku - odvarem jemně omývejte obličej či postižené místo. V této formě ho můžete použít i na opláchnutí miminka po koupání.
 
heřmánek

Meduňka

Je příbuzná s mátou, a tak má i některé účinky stejné nebo podobné, tedy povzbuzuje chuť k jídlu, pomáhá proti křečím a nadýmání. Oproti povzbuzující mátě však meduňka zklidňuje mysl a mírně snižuje tlak. Proto by se měla podávat spíš před spaním. Má i pozitivní vliv na hojení oparů, údajně se doba jeho léčení s ní zkrátí na polovinu. A ještě v jedné věci pomůže – při bolesti zubů masírujte odvarem z meduňky postiženou dáseň, přinese vám to úlevu.

Jak použít meduňku pro krásu: Meduňka obnovuje rovnováhu pleti a vyrovnává produkci kožního mazu. Hodí se pro citlivou a namáhanou pokožku. Odvarem z ní omývejte obličej či ruce.


mateřídouška

Mateřídouška

Příbuzná tymiánu přináší úlevu při kašli a nachlazení, neboť napomáhá rozpouštět hleny. Také zmírňuje bolest v krku a má baktericidní, protinadýmací a na trávicí trakt celkově dezinfekční účinky. Jelikož snižuje tlak, doporučuje se opět podávat spíš před spaním.

Jak použít mateřídoušku pro krásu: Svými protizánětlivými účinky vám pomůže, trpíte-li na akné. Na postižené místo přikládejte obklady, namočené v nálevu z mateřídoušky.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Petra Alraune

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Petra Alraune
Expertka na magii, spisovatelka a věštkyně
671
"Všechno, co hledáme, jsme už jednou ztratili."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít