Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Rakytník v kosmetice: Zatočí s vráskami i pupínky

Rakytník v kosmetice: Zatočí s vráskami i pupínky

Rakytník v kosmetice: Zatočí s vráskami i pupínky

14. září 2018 od Eva Suchomelová

14. září 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Rakytník je aktuální kosmetický hit! Víte proč? Na pleť má úžasné účinky a hodí se pro každý typ pleti v jakémkoli věku. A co je na něm tedy tak zázračného?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Bylina budoucnosti

V září se stráně rozzáří tisíci drobných oranžových plodů rakytníku, keře nebo nízkého stromu. Tyhle bobule jsou nabité velkým množstvím prospěšných látek, a to především karotenoidy, díky nimž mají svoji typickou žlutooranžovou barvu a pro pleť jsou velmi prospěšné. Dále v ní najdete velké množství známého „protivráskového“ antioxidantu, vitaminu C, je ho tam dokonce až 10x víc než v pomerančích!
 
rakytník

Účinky rakytníku na pleť:

  • regeneruje pleť,
  • vyhlazuje vrásky,
  • prospívá přesušené a dehydrované pleti,
  • díky svým baktericidním účinkům pomáhá mladé pleti v boji se zanícenými pupínky či akné,
  • léčí popáleniny,
  • olej urychluje růst vlasů, zpevňuje je a zamezuje jejich vypadávání.
Tip redakce:
Chcete-li vyzkoušet účinky rakytníku na vlastní kůži, sáhněte po řadě bylinných pleťových krémů Floré Rakytník & Arganový olej. V řadě najdete denní i noční krém v bio kvalitě. Rakytník najdete i v krémech na ruce, vyzkoušejte např. NIVEA Krém na ruce Complete Care s rakytníkovým olejem a vitaminem E nebo Krém na ruce Indulona rakytníková.
 
denní krém Rakytník & Arganový olej (Floré) a krém na ruce (Indulona)

Olej, výluh nebo mast

Ačkoli se rakytník využívá pro uznávané pozitivní účinky celý, pro kosmetické účely se využívají primárně plody, občas listy. Z plodů se získává:
  • olej - lisuje se průmyslově a používá do kosmetických přípravků,
  • olejový výluh – zvaný též macerát, dá se vyrobit podomácku a používá se pro výrobu další domácí kosmetiky, např. masti nebo balzámu na rty,
  • mast - kombinuje masťový základ s rakytníkovým olejovým výluhem.

 
DIY rakytníkový olejový výluh

2 hrsti rakytníkových plodů
1 dcl kvalitního slunečnicového oleje

Nasbírané kuličky rakytníku omyjte, přeberte, rozdrťte vidličkou na malé kousky nebo rozmačkejte v odšťavňovači a rozprostřete do tenké vrstvy na tácek či talíř. V případě použití odšťavňovače uchovejte i získanou šťávu. Talíř nechte alespoň tři dny volně v kuchyni. Rozdrcené kousky občas provzdušněte, aby nezačaly plesnivět. Slunečnicový olej a všechen rakytník dejte do malé uzavíratelné skleničky a uložte na tmavé místo v pokojové teplotě. Každý den s lahvičkou krátce zatřepte. Dbejte, aby byly všechny kousky rakytníku ponořené v oleji, jinak se začne výluh kazit. Za dva týdny začne olej získávat oranžovou barvu a zhruba za měsíc výluh 2x přeceďte: nejprve přes sítko, potom přes jemné plátno. Jemný kal na dně není na škodu.
 
olejový výluh-rozmačkané bobule

DIY rakytníková mast

olejový výluh
masťový základ – lze použít sádlo či kokosový olej (pak je třeba přidat ještě včelí vosk, aby si mast udržela pevné skupenství), anebo bílou vazelínu či bambucké máslo
poměr surovin je ¼ olejového výluhu na ¾ masťového základu

V horké vodní lázni roztavte zhruba deci kokosového oleje a přimíchejte 1-2 lžíce rakytníkového výluhu. Jakmile se oba oleje rozpustí, přisypte lžíci voskových čoček a míchejte asi tak 1-2 minuty, dokud zcela neroztají. Tekutou směs opatrně přelijte do vymyté a vysušené skleničky od krému. Za půl hodiny krém ztuhne a lze jej začít používat na obličej. Pokud jste za základ zvolili bambucké máslo, je potřeba krém uchovávat v chladničce. Mast můžete používat každý den na celou pokožku pro zklidnění a regeneraci.
 
rakytníková mast

Na co pozor:

  • rakytník má specifickou vůni, která nemusí každému vyhovovat,
  • čerstvý rakytník dost výrazně barví, především textilie, na nichž úporně drží a nelze jej vyprat. Používá se s úspěchem k barvení látek. Také krémy z obchodu mívají lehký oranžový nádech, který způsobuje vysoký obsah karotenoidů.

 
Věděli jste, že…

...se rakytník používá i vnitřně na podporu imunity? Podpořte svoji obranyschopnost a vyzbrojte se na podzim některým doplňkem stravy s rakytníkem: Allnature 100% rakytníkovou šťávou, MaxiVita Herbal Bylinným sirupem Rakytník, případně šumivými tabletami MaxiVita Exclusive Vitamin C + rakytník nebo MaxiVita Herbal horkým nápojem Zázvor s rakytníkem a vitaminem C.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít