Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 3 tipy, jak se zbavit zažloutlých skvrn od potu na oblečení

3 tipy, jak se zbavit zažloutlých skvrn od potu na oblečení

3 tipy, jak se zbavit zažloutlých skvrn od potu na oblečení

8. června 2023 od Marta Pušová

8. června 2023 2 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Potit se je normální a běžné. Proč tedy pot způsobuje nevzhledné zažloutlé skvrny na oblečení? A jak se jich zbavit, aby oblečení, zvláště to bílé, bylo zase jako nové?
Pocení je běžný biologický proces, bez kterého by naše tělo mohlo mít velký problém s termoregulací. Každý civilizovaný člověk se v dnešní době snaží o pravidelnou hygienu v podobě sprchování či koupele, používá deodoranty nebo antiperspiranty. Přesto se může stát, že se trochu více zpotí a v podpaží se mu utvoří nevzhledné a někdy velice odolné skvrny. Co s tím?

Jak a proč vznikají skvrny od potu?

Pot není jen obyčejná voda. Společně s ním se z těla dostávají také minerální látky a soli ve vysoké koncentraci. Ty se v kombinaci s deodoranty či antiperspiranty vstřebávají do oblečení, a bývají vidět a taky cítit.

Jak skvrny z oblečení dostat?

1. Řešte problém hned

Všimli jste si, že se vám na bílém tričku skvrna od potu udělala? Pak neváhejte a nečekejte s praním na víkend, až se vám bílého oblečení nashromáždí více. Ihned tričko namočte do vlažné vody a klidně i ručně tričko a místa v podpaží vyperte. Vyzkoušejte Dr. Beckmann Tekuté žlučové mýdlo (koupit v e-shopu), naneste trochu přípravku a nechte chvíli působit. Pak několikrát promněte mezi dlaněmi.  Pak přidejte třeba Jelen Tekutý na ruční praní z mýdla (koupit v e-shopu) namočte do vodní lázně celé a ještě jednou vyperte. Poté řádně vymáchejte a nechte vysušit. Případně pak můžete vyprat klasicky s dalšími kousky v pračce.

2. Použijte prací prostředek

Většinu barevných kousků oblečení stačí jen vyprat. Zkuste účinné Persil Kapsle na praní PowerCaps Color (koupit v e-shopu). Díky třem složkám v jedné kapsli dosáhnete dokonalé čistoty, rozjasnění barev a provonění prádla už při 20 °C. Při odolných skvrnách celý proces zopakujte. Jestliže jsou skvrny odolnější, pak zkuste před praním místa v podpaží nastříkat Vanish Oxi Action Sprej odstraňovač skvrn bez chlóru (koupit v e-shopu), který je bez chloru.
Tip redakce:
Pozor, u barevného prádla je vždy nutné vyzkoušet jeho
stálebarevnost. Ideálně jej namočte do pracího prostředku či odstraňovače skvrn a vatovou tyčinkou z vnitřní strany na lemu oblečení vyzkoušejte účinek pracího či čistícího produktu. Tento úkon je důležitý proto, abyste nakonec praním svůj oblíbený kousek oblečení nezničili.

3. Vyzkoušejte speciální prostředky na odstraňování skvrn

Může se stát, že skvrny na oblečení stále drží, a tak na ně použijte specializovaný HG Odstraňovač skvrn od potu a deodorantů (koupit v e-shopu), který je ideální na použití na skvrny od potu a deodorantů. Stačí nastříkat dostatečné množství přípravku na skvrny, nechat 30 minut působit a poté dát klasicky vyprat. Tento produkt je navíc vhodný jak na bílé, tak na barevné prádlo. Na stejném principu funguje také Dr. Beckmann Sprej na skvrny od deodorantu a potu (koupit v e-shopu).
Tip redakce:
Chcete-li se zbavit žlutých skvrn v podpaží, můžete samozřejmě zkusit také rady našich babiček, tzn. použít pastu z jedlé sody, smíchat ocet nebo čpavek s vodou, inkriminované místo potřít a pak dát vyprat. Buďte ale velmi opatrní. Přece jen nejde prvotně o prací produkty. Všechny tyto zmiňované alternativy by v souvislosti se skvrnami mohly zareagovat jinak, než jak si představujete, a vašemu
oblečení by mohly spíše uškodit. Volte tedy raději prostředky speciálně navržené tak, aby barvy i materiál oblečení chránily.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít