Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 věcí, co udělat, aby vám nevybledlo prádlo

5 věcí, co udělat, aby vám nevybledlo prádlo

5 věcí, co udělat, aby vám nevybledlo prádlo

9. května 2022 od Martina Hrušková

9. května 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Martina Hrušková

Máte krásné černé džíny, červenou halenku, nebo barevné spodní prádlo? Jak správně prát prádlo a co udělat, aby vám oblečení při praní nevybledlo?
Černé oblečení nechybí snad v žádném šatníku. Někdo má jen pár kousků a u jiného zas tato barva převažuje. Ať tak či onak, všichni chceme, aby nám černé oblečení co nejdéle vydrželo černé, tedy jako nové. U bílého prádla je to celkem snadné, stačí použít bělidlo. O to tmavé se musíme starat více. Ale ani to není žádná věda. Jak na to? Základ je správné praní!

Co dělat, aby vám prádlo nevybledlo?

Dodržujte následujících 5 tipů a zabráníte tak předčasnému stárnutí vašich oblíbených módních kousků.

1. Čistá pračka je základ

Pravidelně čistíte sporák, troubu, ale kdy jste naposledy čistili pračku? A přitom je to to první, co byste měli dělat, pokud chcete, aby vaše prádlo vydrželo co nejdéle jako nové. Po každém praní vytřete hadrem nebo vlhkou houbičku gumové těsnění kolem bubnu a nezapomeňte ho i odtáhnout. Možná budete překvapeni, jaké nemilé poklady se tam ukrývají. K celkovému vyčištění včetně filtru použijte Dr. Beckmann Čistič pračky (koupit v e-shopu). Dokonale vyčistí pračku od vodního kamene, zbytků pracího prášku i aviváže.
Tip redakce:
Pokud jste prali svetry či deky, tak než dáte prát černé prádlo, pusťte pračku naprázdno. Tím docílíte toho, že v bubnu nezůstanou žádné
chloupky a vlákna, která jsou obzvlášť na černém prádle vidět.

2. Nepodceňujte přípravu

Před samotným praním je důležité prádlo vytřídit podle barvy a materiálu. Mohlo by se zdát, že v případě černých a barevných svršků to není tak nutné jako u bílého prádla, ale věřte nám, je. Uvolněná barva při praní se vsakuje zpět do prádla a tím rovnou prodlužujete jeho barevnou životnost. Nezapomeňte také prohlédnout kapsy, protože není snad nic horšího, než zapomenutý papírový kapesník v džínech.

Všechno tmavé oblečení by se mělo prát naruby. Ptáte se proč? Je to z toho důvodů, že třením se narušuje povrch vláken a dochází k rychlejšímu blednutí barvy z té strany, která je nejvíce v kontaktu s ostatními kusy či bubnem.

3. Myslete na to, v čem perete

Pokud chcete, aby si vaše barevné oblečení udrželo co nejdéle svou barvu, začněte tím, že vyměníte prací prášek za gel. Ten je totiž na tmavé prádlo mnohem lepší z důvodu své lepší rozpustnosti. Rozhodně si pořiďte gel určený speciálně na černé oblečení.
Tip redakce:
Vyzkoušet můžete
Ariel Tekutý Prací Prostředek +Revitablack  (koupit v e-shopu), který má při praní prádla výjimečné účinky a obnovuje zářivost černé a tmavých barev i při praní ve studené vodě nebo Woolite Keratin Therapy Darks Denim Black tekutý prací přípravek (koupit v e-shopu), který obsahuje keratin, podpoří tmavost barev a nezpůsobuje srážení ani roztahování prádla.  V případě jinak barevného prádla zvolte Persil Prací kapsle Power Caps Deep Clean Color  (koupit v e-shopu), který proniká hluboko do vláken a zvládne i tu největší špínu, ale zanechá zářivé barvy a dlouhotrvající vůni.
4.	Pozor na sušení

4. Pozor na sušení

Pokud rádi sušíte prádlo venku na sluníčku, tak v případě toho černého to raději nedělejte. Slunce a vysoké teploty způsobí hlavně to, že barva rychleji vyšisuje. Ani sušička bohužel není úplně vhodná. Ideální je sušit vše naruby a tam kde dostatečný přísun čerstvého vzduchu, ale ve stínu.
5.	Osvědčený tip na závěr

5. Osvědčený tip na závěr

Pokud toužíte, aby vaše si vaše oblíbené barevné prádlo zachovalo co nejdéle svou zářivou barvu, můžete si pomoci i tím, co najdete doma ve špajzu. Jako zaručený přírodní fixátor barev funguje obyčejný ocet. Stačí ho smíchat s vodou a přidat do přihrádky s aviváží, nebo ho rovnou nalijte přímo do bubnu.
Tip redakce:
V případě, že by už došlo k tomu, že černé oblečení přece jen vybledne, černé džíny jsou vyšisované, můžete je zkusit jednoduše
nabarvit. Zkuste Iberia Classic barva na všechny látky černá (koupt v e-shopu), stačí postupovat dle návodu.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Martina Hrušková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít