Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 3 fatální nehody při praní: víme, jak je napravit

3 fatální nehody při praní: víme, jak je napravit

3 fatální nehody při praní: víme, jak je napravit

24. února 2023 od Eva Karlová

24. února 2023 2 minuty čtení
Připravil/a Eva Karlová

Říkáte si, že dnešní pračky a moderní prací přípravky zbaví vaše prádlo všech problémů? Zapomněli jste ale na lidský faktor, který stále dokáže chybovat. Jaké nejčastější chyby při praní se vám mohou stát a jak je napravit?

1. Pozor na zabarvení

Podařilo se vám prádlo omylem zabarvit narůžovo nebo máte z bílého prádla zašedlé? A přitom stačilo tak málo, před praním řádně roztřídit prádlo. Jedny černé ponožky nebo červené kalhotky ale dokážou napáchat pěknou paseku.
Co s tím?
Od té doby, co pračky dokážou prát na nižší teplotu, dochází k obarvení prádla mnohem méně. Ale přece jen doporučujeme roztřídit prádlo na bílé, světlé a tmavé, což je základ. Obzvlášť se věnujte barevnému prádlu. Může se vám stát, že nenasbíráte celou pračku třeba červeného prádla, ale máte ještě pár kousků oranžových, růžových, žlutých nebo fialových. Pokud si nejste jisti jejich stálou barevností, pak k nim do bubnu pračky přihoďte Q-Power Ubrousky proti obarvení prádla (koupit v e-shopu), které spolehlivě zachytí uvolněné barvy, zároveň chrání zářivé barvy vláken a jsou bezpečné pro praní různých barev. Uvolněnou barvu a také nečistoty dokážou zachytit také Dr. Beckmann Ubrousky na zachycení barev a nečistot (koupit v e-shopu) nebo  K2r prací ubrousky Colour Catcher 2in1 Protect & Revive White (koupit v e-shopu), které nejen brání zabarvení, ale oživí vybledlé či zašelé bílé prádlo.
Tip redakce:
A co když už se malér stal? Pokud zjistíte, že máte místo bílého trička růžové nebo šedé, pak ho pokud možno udržte v mokrém stavu a použijte
Dr. Beckmann Odbarvovač pro omylem obarvené prádlo (koupit v e-shopu), který lze použít na všechny bílé a stálobarevné textilie i na citlivé materiály, jako je vlna nebo hedvábí. Tento chytrý pomocník obnovuje původní barvu, odstraňuje zašednutí a je vhodný pro praní v pračce i pro ruční praní.

2. Předejděte zapraným skvrnám

Zapomněli jste na skvrnu na oblečení? Ideální je na to samozřejmě myslet ještě předtím, než dáte věc se skvrnou do pračky. Odolné či mastné skvrny totiž bez předeprání zmizí jen těžko.
Co s tím?
Pokud si skvrny všimnete včas, pak použijte třeba Q-Power Odstraňovač skvrn (koupit v e-shopu), můžete předeprat skvrnu v ruce a vypláchnout nebo prostředek na flek nastříkat a dát klasicky vyprat do pračky. Nebo zkuste Vanish Oxi Action Gelový odstraňovač skvrn (koupit v e-shopu), který lze použít před praním ( nalijte na skvrnu tak, abyste ji celou pokryli, nechce působit max 10 minut, pak promněte), ale také přidat společně s vaším pracím práškem. Odstraňuje skvrny již při praní na 30°Ca navíc brání nechtěnému obarvení.  Na podobném principu funguje také  Vanish Oxi Action Gel pro bělení a odstranění skvrn (koupit v e-shopu), což je koncentrovaný gel, bez chlóru, který  účinně otraňuje skvrny a ještě k tomu zachovává zářivou  bělost prádla. Pak samozřejmě můžete použít ještě speciální produkty na odstranění skvrn z deodorantu, z ovoce nebo mastnoty.
Tip redakce:
Jestliže už se ale nehoda stala, což znamená, že jste vyprali prádlo bez předeprání nebo bez použití odstraňovače skvrn, zkuste na ještě vlhké prádlo použít klasické 
Dr. Beckmann Žlučové mýdlo (koupit v e-shopu), které je velmi užitečným bojovníkem proti skvrnám. Funguje i na zaschlé a zaprané nečistoty. Stačí nanést žlučové mýdlo na oblast skvrny a předeprat v ruce. Pomoci si můžete jemnou houbičkou nebo kartáčkem.Nebo použijte  tekutou formu Dr. Beckmann Tekuté žlučové mýdlo (koupit v e-shopu), u které lahvička obsahuje také kartáček. Důležité je, aby mýdlo proniklo až hluboko do zaschlé špíny.  Možná se vám nepodaří flek odstranit hned napoprvé, pak postup zkrátka opakujte. Nakonec prádlo vyperte obvyklým způsobem v pračce, můžete přidat jen malinko více pracího prášku.

3. Nešťastné papírové kapesníky

Neznáme nikoho, komu by se nestala tahle prací „katastrofa“. Už se vám také stalo, že jste zapomněli prohlédnout kapsy a vyprali prádlo i s papírovým kapesníkem? Pak jistě víte, že zbavit se bílých žmolků a rozcupovaného papírového kapesníku z oblečení i z pračky může být docela problém. Jak ho vyřešit?
Co s tím?
Nejprve všechno prádlo vyklepejte a zbavte větších kousků papíru. Pak prohlédněte buben pračky, těsnění i filtr, vyčistěte je a zbavte papíru.  No a následně dejte prádlo znovu vyprat. Stačí rychlý program s mácháním.
Tip redakce:
Pomoci by vám mohly také prací míčky
Q-Home Míčky proti žmolkům (koupit v e-shopu), které na sebe navážou také vlasy, srst zvířat a další nečistoty. Stačí je vložit společně s prádlem do bubnu pračky. Speciální povrch míčků zachytí nečistoty bez poškození i těch nejjemnějších vláken a ochrání filtr pračky před ucpáním. Případně pak dejte prádlo do sušičky, která při sušení zbaví prádlo nejen kousků papíru, ale také chloupků a žmolků. Poslední varianta je pak po usušení použít Q-Home Čisticí váleček na textil (koupit v e-shopu) nebo izolepu.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Karlová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Sandra Abigail Maitland 28.února 2023
Na skvrny, které nechtějí dolů, používám obyčejné jádrové mýdlo asi za 30 czk, mám ho už několik let a ještě ho víc jak půlka zbývá a funguje skvěle.

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít