Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak vybělit prádlo: 7 tipů, jak na to

Jak vybělit prádlo: 7 tipů, jak na to

Jak vybělit prádlo: 7 tipů, jak na to

3. října 2022 od Marta Pušová

3. října 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Udržovat bílé prádlo v takové kondici, aby bylo dlouhou dobu opravdu běloskvoucí, je docela výzva. Nejenže na bílé barvě je znát každá šmouha, ale také se snadno zapere a například na oblečení se objevují žluté skvrny způsobené potem nebo deodorantem. Jak tedy bělit prádlo, aby vypadalo jako nové a co nejdéle vydrželo?

1. Správné praní je základ

Protože povlečení i ručníky přicházejí do kontaktu s pokožkou, je třeba je vyprat ještě před prvním použitím. První praní pomáhá ustálit bavlněná vlákna a látka vydrží déle pěkná. Nikdy, ale opravdu nikdy neperte bílé prádlo s dalšími barvami. Buben pračky by neměl být nacpaný k prasknutí. I nedostatek místa může být příčinou zašednutí. To je první krok, jak se vyhnout zašednutí prádla, nebo dokonce jeho obarvení.

2. Čím vyšší teplota, tím lépe

Také teplota praní je důležitá. U bílého prádla obecně platí, že čím vyšší, tím lepší, protože se z ručníků i povlečení lépe odplaví nečistoty. Pamatujte si, že bílé prádlo by se mělo prát ideálně nejméně na 60 °C. Výjimkou jsou syntetické materiály a jemné tkaniny, které vyžadují nižší teploty. Nejlepší je tedy řídit se pokyny výrobce textilie.

3. Jak na výběr pracích prostředků?

Na správném pracím prostředku stojí vše. Na dokonalé vyprání bílého prádla obecně lépe funguje klasický prací prášek – je silnější, výborně odstraňuje různé typy skvrn, a protože obsahuje bělidlo, na bílé prádlo je ideální. Při nákupu také dbejte na to, aby byl prací prášek určen skutečně přímo na bílé prádlo, jako například Ariel Prací Prášek +Extra Clean Power (koupit v e-shopu). Použít můžete také prací gel, ten je k oblečení šetrnější, ale s odstraněním odolnějších skvrn bude asi potřebovat pomoct, pak tedy raději přidejte ještě Dr. Beckmann Super bělicí prášek (koupit v e-shopu). Z kapslí vybírejte ideálně ty, které jsou určené na bílé prádlo nebo alespoň brání zašednutí. Třeba PERSIL ECO POWER BARS Prací tablety (koupit v e-shopu), což je prací prášek slisovaný do formy tablet ve 100 % odbouratelném  obalu. Tablety se dávají rovnou do bubnu pračky a teprve pak se vloží prádlo. Nebo zkuste PERSIL Prací kapsle DISCS 4v1 Deep Clean Plus Regular (koupit v e-shopu), které zvládnout odstranit i ty nejodolnější skvrny.
Tip redakce:
Důležité je také vynechat aviváž. Ač by se mohlo zdát, že ručníky i povlečení jsou měkké díky aviváži, zejména u ručníků je spíš na škodu. Na prádle totiž zanechává povlak, který snižuje savost a způsobuje zašednutí. Vůně se ale vzdát nemusíte, zkuste  
BLUE WASH parfém do pračky (koupit v e-shopu), který prádlo krásně provoní.

4. Na co si dát pozor

Určitě nepřidávejte do praní běžné Savo. Ačkoli je známo svými bělicími účinky, také bohužel výrazně narušuje strukturu vláken a může se vám brzy stát, že se vaše oblíbené tričko jednoduše rozpadne. Nebojte se ale použít speciální Savo Perex Květinová vůně (koupit v e-shopu), díky kterému můžete prádlo bez obav předeprat a použít ho pro bělení jak v pračce, tak pro ruční bělení. Účinně vybělí odolné skvrny na ručnících, prostěradlech, košilích, ale použít ho můžete také na záclony. Zkute také třeba Vanish Oxi Action Gel pro bělení a odstranění skvrn (koupit v e-shopu), který odstraňuje skvrny již při  praní na 30 stupňů Celsia a dodá až dvojnásobnou  životnost vašemu bílému prádlu. A hodit se vám může také Dr. Beckmann Sprej na skvrny od deodorantu a potu (koupit v e-shopu), který účinně odstraňuje  skvrny od deodorantu, potu a zbaví prádlo zápachu.

5. Jak vybělit záclony

Záclony při praní a hlavně bělení vyžadují speciální zacházení. Perte je vždy samostatně, ideálně v pytlíku na praní jemného prádla. V pračce zvolte také program na jemné prádlo, perte na 30 °C a ždímejte maximálně na 400 otáček za minutu. Používejte vždy prací prostředek určený právě na praní záclon. Vyzkoušejte například Q-Power Prací prášek na záclony (koupit v e-shopu). Má extra bělicí účinnost a obsahuje složky, které dokážou odstranit i velmi odolnou špínu jako nikotin, prach či mastnotu. Nebo zkuste Qalt Speciální prací prostředek na záclony (koupit v e-shopu), jenž odstraňuje šedý nádech a rozpouští mastné skvrny.

6. Jak vybělit zašedlé nebo zažloutlé prádlo

Může se stát, že když už máte prádlo dlouho a někdy mu při praní nevěnujete dostatečnou pozornost, zašedne, případně zažloutne, třeba díky potu, používání deodorantů či slunci. Pak přijde na řadu speciální prášek na vybělení, který prádlo zbaví zežloutnutí a zašednutí, případně mu předchází. Zkuste třeba HG Bělejší než bílé (koupit v e-shopu).

7. Pomohou i babské rady

Obyčejný citron nebo koncentrát kyseliny citronové má skvělé bělicí účinky. Zašedlé prádlo nechte pár hodin namočené v lavoru s horkou vodou, do které přidáte citron nakrájený na plátky. Poté prádlo důkladně vyperte.

Ocet prádlo změkčí, vydezinfikuje, a navíc ještě vybělí. Přidejte ho trošku do pračky místo aviváže, působí v podstatě stejně. Nemusíte mít strach, že byste z prádla ocet cítili. Jakmile prádlo uschne, nebude vůbec cítit a bude pěkně vybělené.
Jedlá soda (koupit v e-shopu) funguje taktéž jako bělidlo, ale nečekejte, že zcela vybělí zašedlé prádlo. Je vhodnější ji používat pro udržení již vyběleného prádla. Jednoduše přidejte asi lžíci jedlé sody k pracímu prášku nebo ji nasypejte rovnou do bubnu. Soda především změkčí vodu, která obvykle zešednutí prádla způsobuje. A jako bonus ještě odstraňuje vodní kámen z pračky.
 
Tip redakce:
Proti nehodám s prádlem vám mohou pomoci také
K2r 2v1 Catcher Revive White  (koupit v e-shopu), které zabrání zašednutí prádla a navrátí mu zářivou bílou barvu. A nezapomínejte ani na čistou pračku. Stačí použít  Dr. Beckmann Čistič pračky (koupit v e-shopu), jenž dokáže odstranit vodní kámen, nádherně pračku provoní a rozpustí všechny zbytky prášků, gelových tablet i aviváže.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít