Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak často v létě měnit ručníky, povlečení a pyžama?

Jak často v létě měnit ručníky, povlečení a pyžama?

Jak často v létě měnit ručníky, povlečení a pyžama?

4. července 2022 od Martina Hrušková

4. července 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Martina Hrušková

Léto je v plném proudu, teploty stoupají a s nimi i nepříjemné pocení. Deodorant či antiperspirant nás zachrání, ale ne vždy. Je dobré zamyslet se také nad povlečením a pyžamem. Ta v létě dostávají obzvlášť „zabrat“ a je jim potřeba věnovat větší péči než v zimě. A nejsou to jediné textilie, na které je v domácnosti potřeba myslet, a to nejen v létě. O kterých je řeč? Ručníky a utěrky. Pojďme na t

1. Jak často měnit povlečení a prostěradla

Schválně, jak často měníte povlečení? Udělali jsme si malý průzkum a většina lidí odpovídala, že jednou za 3 týdny až měsíc. To je nejen málo, ale obzvlášť v létě opravdu nedostačující. A to ani nemluvíme o praní peřin.
  • Ideální čas měnit povlečení je jednou za 14 dnů a samotné prostěradlo dokonce každý týden! Lidé převlékají postele komplet, tedy povlečení a prostěradlo najednou. Zkuste to ale jinak a zvyšte frekvenci právě u prostěradla. Chápeme, že povlékání postele nepatří mezi oblíbené činnosti téměř nikoho, ale věřte nám, že se to vyplatí.
  • Víte, že se v peřinách při spánku usazuje pot a zbytky odumřelé kůže? Tím vzniká ideální prostředí pro bakterie a roztoče. V jednom gramu prachu může být těchto nezvaných hostů až 15 tisíc, takže není o co stát. Pokud si navíc dopřáváte sprchu až ráno, tak je to ještě mnohem více! Pokud na ně máte podezření, použijte Sanytol Proti roztočům (koupit v e-shopu), který je účinný až 4 měsíce po aplikaci. Navíc jde o dezinfekci bez chlóru.
  • Navíc spánek v čerstvě povlečené posteli je tak úžasný. Pokud navíc zvolíte vhodný prací prostředek, je zážitek ještě umocněn. Vsaďte na Persil Prací gel Sensitive (koupit v e-shopu). Obsahuje přírodní mýdla a lehkou vůni mandlového mléka a zároveň je vhodný i pro alergiky. Takže se nemusíte obávat žádných kožních reakcí, obzvlášť pokud rádi spíte nazí.
  • A na kolik stupňů prát lůžkoviny? Ideální teplota, abyste povlečení nejen důkladně vyprali, ale také se zbavili bakterií, je 60 °C.

2. Jak často měnit pyžama

Věděli jste, že pokud si tento noční úbor neměníte pravidelně, riskujete tím množství nemocí?
  • Odborníci tvrdí, že tento oděv je doslova lapačem bakterií a v případě, že si ho neměníme opravdu pravidelně, případně jej správně nepereme, tak se bakterie šíří a způsobují různé zdravotní nepříjemnosti.
  • Teď přijde možná šokující informace, ale podle všech studií bychom pyžamo měli měnit každé 3 dny. Jen tak zabráníte výše uvedeným nepříjemnostem.
  • Na praní použijte stejný prostředek jako na povlečení, a pokud si chcete dopřát extra vůni a jemnost, přidejte i vhodnou aviváž. Opět doporučujeme tu pro citlivou pokožkou, abyste předešli jakýmkoli nepříjemnostem, o kterých možná ještě ani nevíte. Pokud chcete navíc chránit přírodu, je ideální volbou Frosch Ecological Aviváž květ bavlny (koupit v e-shopu).

3. Jak často měnit ručníky

I v případě ručníků jsme neváhali zeptat se svého okolí, jak často je mění. Zhruba polovina lidí sdělila, že jednou týdně. Druhá polovina uváděla rozptyl od 5 do 14 dnů.
  • Americký hygienický ústav se shodl, že ideálním intervalem, kdy měnit a prát ručníky, jsou dva až tři dny. Pokud jen trochu můžete, vyvarujte se velké chyby a ručníky nenechávejte ve vlhkém a tmavém prostředí. Zamezíte tak tvorbě nových zákeřných bakterií.
  • k praní pak použijte třeba  Sanytol Dezinfekce prací gel s vůní bílých květů (koupit v e-shopu), který zbaví ručníky bakterií, mikrovů, ale třeba i nepříjemných pachů, které mohou v ručníku zůstat, právě díky tomu, že v koupelně během letních měsíců příliš neusche. Tento přípravek je vhodný pro celou rodinu a můžete s ním vyprat nejen ručníky, ale také utěrky, koupelnové předložky nebo třeba dětské a kojenecké oblečení, spodní prádlo nebo sportovní oblečení.
  • U ručníků stejně jako povlečení se nebojte minimální teploty 60 °C. Pozor, na ručníky by se neměla používat aviváž, ale pokud chcete přece jen provoněné prádlo, zkuste Mousse Rose parfém do pračky (koupit v e-shopu), který prádlo na dlouhou dobu provoní.
  • V létě, pokud nemáte možnost vysušit ručníky na topení, zkuste sušičku nebo sušák venku na sluníčku. Pokud si chcete dopřát opravdu luxus a nejste majitelem sušičky, vždy je vyžehlete. Uvidíte, jak budou jemné a nadýchané.

4. Jak často měnit utěrky

Utěrky dostávají snad nejvíce zabrat ze všech výše uvedených textilií. Jen si vzpomeňte, co všechno s nimi utíráte. Samozřejmě jsou primárně určeny na utírání nádobí, ale kdo z nás po ní nesáhl, když mu při vaření něco ukáplo. V tu chvíli si ovšem zahráváme se zdravím. Obzvlášť pokud zrovna vaříme s masem.
  • Utěrky se doporučuje měnit a prát po dvou až třech dnech.
  • Také se doporučuje mít jednu utěrku, kterou používáte jen na utírání nádobí, druhou, kterou využíváte jen na utírání rukou.
Tip redakce na závěr:
I když budete prát všechny textilie pravidelně a ve vhodných pracích prostředcích, může se stát, že to prostě není ono. Čím to je? Špatně
vyčištěná pračka. Pokud právě ta není v dobrém stavu, nikdy vaše prádlo nebude dobře vyprané. Proto pravidelně používejte K2r Čistič pračky 3v1 2 sáčky (koupit v e-shopu). Jen tak budete mít jistotu, že když budete postupovat podle výše uvedených tipů, odměnou vám bude krásně čisté a voňavé prádlo.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Martina Hrušková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít