Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 3 letní nástrahy zdravého jídelníčku: na co si dát pozor, když hubnete?

3 letní nástrahy zdravého jídelníčku: na co si dát pozor, když hubnete?

3 letní nástrahy zdravého jídelníčku: na co si dát pozor, když hubnete?

4. července 2022 od Eva Karlová

4. července 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Karlová ve spolupráci s expertem Adéla Skoupá

Toužíte shodit pár kilo? Pak léto není úplně tím nejlepším obdobím, kdy se do toho pustit. Čeká na vás totiž spousta lákadel a nástrah, které mohou vaše snažení zhatit. Co jsou největší letní kalorické bomby, prozradí výživová specialistka Adéla Skoupá. Nebojte se ale, žádný zákaz vás nečeká.

Je léto obdobím, kdy se dobře hubne?

Pro většinu z nás ne. S mými klienty máme dva jasné „letní“ úkoly… Zaprvé udržet prozatím zhubnutá kila a zadruhé se naučit stravu během léta řešit tak, aby nám na kilech nepřidávala, ale zároveň jsme si ji mohli užít. 

Téma samo pro sebe je DOVOLENÁ! Tady jídlu hodně vládne psychika. Minimálně, co se jídla a pití týče.

 

Říká se, že jídlo je 70 % úspěchu. Je to pravda?

Je to hlavní pilíř, který, když funguje, podrží vás. Někdo nemá možnosti sportovat, jiný má zase nedílnou součástí života vysoký stres… Taková dnešní doba je. Z jídla bychom ale slevovat neměli. Bez něj budou všechny výsledky polovičaté. Ve sportu se mnohem více nadřeme a dost možná ani předpokládaného výsledku nedosáhneme. Spánek nás nenabije natolik, abychom bez správného jídla nepociťovali únavu. 

Co jsou největší letní nástrahy letního jídelníčku a proč?

S níže vyjmenovaným – tedy zmrzlinou, drinky a grilováním – rozhodně souhlasím. Přidala bych ještě riziko příliš nízkého příjmu. Díky horku máme menší pocit hladu, přirozeně si vybíráme méně sytá, lehčí jídla. Často jídla i vynecháváme. Pokud se o svůj jídelníček nezajímáme, riskujeme, že tímto přirozeným výběrem jídla tělu dodáme málo potřebné energie a živin. Nejvíce se nedostatek týká bílkovin. A to se s hubnutím určitě neslučuje.

3 největší letní nástrahy:

1. Zmrzlina

V tomto případě platí v létě to samé, co po celý rok: „Je-li náš jídelníček obecně vyvážený, není problém občas zařadit třeba i zmrzlinu. Co je občas? Cca 1–2x týdně klidně. Kopeček!

Pozor na „lehké“ ovocné sorbety! Často se jedná jen o velmi oslazenou vodu s trochou ovocné složky“, říká Adéla Skoupá. Pokud si tedy dáte sorbet, tak skutečně kvalitní. „U zmrzliny vždy preferujme kvalitu, pak se jí nemusíme v rozumném množství bát. Pokud zvládneme jednu maximálně dvě porce zmrzliny týdně, pak je úplně jedno, zda zvolíme kvalitní sorbet nebo zmrzku z belgické čokolády,“ dodává ke zmrzlinám výživová specialistka.

2. Letní drinky

Drinky jsou velmi zrádné. „Většinou jde o kombinaci tvrdého alkoholu, ovocných šťáv/džusů a cukrových sirupů. Obávám se, že zde není to správné řešení. Tady je jen menší zlo. A tím by mohla být nealko varianta nebo vinná varianta. Mým favoritem pro toto léto je prosecco s bezinkovou šťávou a limetkou, ledem … trochu odlehčený Hugo Spritz. Ale i ten si dám jen o víkendu a nejvíc dvě sklenky,“ dodává na téma alkoholu Adéla Skoupá. V případě, že chcete hubnout či si alespoň váhu udržet, neměli byste toto množství překračovat.

3. Grilování

grilováním nemám vlastně žádný problém, pokud grilujeme správně. Zásadní je zabránit, aby tuk z masa odkapával na zdroj tepla, ať už to budou uhlíky, plynový či elektrický gril. Proto bychom neměli do masa píchat či ho řezat při grilování, ideálně používejme kleště. Dobrou variantou je také grilovat na k tomu určených tácech. Maso nepřepalovat, grilovat na vyčištěném grilu bez zbytků, které by se mohly připékat. Grilovat správnou dobu a pod správnou teplotou. Používat vhodná masa, nikoli už zpracované uzeniny. A pak také grilovat zeleninu… hodně zeleniny,“ říká výživová specialistka.
Tipy výživové specialistky:
  • Hlídejte si celodenní příjem jídla, aby ho nebylo málo, zvláště pak bílkovin.
  • I přes drobné přešlapy si hlídejte vyváženost jídelníčku.
  • I když to s jídlem nesouvisí, s hubnutím ano. Pozor na ponocování a nedostatek spánku. Léto k tomu přímo vybízí.
  • Určete si priority, a také si uvědomte, že dieta nemusí být za trest. Cítíme-li, že je pro nás ale léto „v dietě“ velké sousto, nic si nenalhávejme a stanovme si trochu jiné cíle, než je hubnutí:  udržet stávající váhu, pohlídat si především režim, pokud nemohu plně ručit za skladbu, vyhýbat se zásadním zradám – alkohol, nekvalitní suroviny, vysoce zpracované potraviny.
Tip redakce:
Stejně jako si v létě díky horku ubíráme jídla, většinou bývá i nízký 
příjem tekutin. Pamatujte si, že atakují-li teploty třicítku, měli byste pít o něco víc. Minimálně o 0,5 – 1 l vody. Ideální je čistá voda, zkuste  Rajec Pramenitou vodu nesycenou (koupit v e-shopu) a je dobré ji mít neustále při sobě. Když potřebujete doplnit  minerály, pak vsaďte na Magnesii Go Přírodní minerální vodu neperlivou (koupit v e-shopu), nebo dokonce po sportu na OSHEE Izotonický nápoj Pomeranč (koupit v e-hopu), který má jedinečné složení vitaminů a minerálů pro správné fungování těla a je ideální pro aktivní lidi.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Eva Karlová ve spolupráci s expertem Adéla Skoupá

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Adéla Skoupá
výživová specialistka
"Jídlo musí sloužit nám, ne my jemu. Pak může být i radostí."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít