Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Před dovolenou: Jak zhubnout poslední tři kila?

Před dovolenou: Jak zhubnout poslední tři kila?

Před dovolenou: Jak zhubnout poslední tři kila?

17. května 2019 od Jana Kantorová

17. května 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Do plavkové sezóny zbývá už jen chvíle. Jste skoro u cíle. Jenže vás možná zarazilo, že poslední tři kila z hubnoucího plánu nejdou dolů. Jak to? A jak to změnit?
Na začátku cesty za štíhlejší postavou se změny dějí rychle, kila ubývají, my sršíme energií a endorfiny i motivací. Jenže čím více se blížíme vysněnému cíli, tím pomaleji naše tělo reaguje a přestává se měnit. Říká se, že zhubnout posledních pár kilo stojí stejné úsilí jako zhubnout těch prvních 20. Jak je to možné?

  
Čím štíhlejší, tím těžší hubnutí

Za každých 500 g, které zhubneme, se metabolismus zpomaluje až o 20 kcal denně. Laicky to znamená, že na zhubnutí posledních několika kil se musíme vážně nadřít. Navíc tělo se již adaptovalo na nový způsob života, naučilo se vyrovnat s pravidelným cvičením i zdravým jídlem , ale pro jistotu by si poslední zásoby tuku chtěla uchovat „na horší časy“. Je to nefér, ale jde o jeden z hubnoucích zákonů, které nelze nijak měnit ani jim předejít. My pro vás máme několik jednoduchých rad, jak metabolismus nastartovat a postavu vyrýsovat k dokonalosti.

  
1. Trik: Vyděste ho

Jak už jsem zmínila výše, tělo si zvyklo. Na jednu stranu je to dobře, protože už vám nevadí pravidelně cvičit a jíst. Na druhou stranu tělo už jede v takovém autorežimu a poslední kila vám nechává. Takže co s tím? Ukažte mu, že musí být pořád ve střehu. Do svého jídelníčku i tréninku vměstnejte něco úplně nového. Chodili jste běhat nebo plavat, tak teď začněte lézt po stěnách a zapojujte úplně jiné svaly.
 
Tip redakce:
Ideální je provozovat tzv. intervalový trénink jako je například kruhový trénink nebo cvičení tabata. Smyslem je kombinovat aerobní činnost s posilovací v jednom tréninku. Intervalový trénink metabolismus 
doslova nakopne.
 
intervalový trénink

2. Trik: Přizvěte pomocníka

Pro začátek je důležité říci, že spalovače tuků jsou doplňky stravy obsahující přísady, které opravdu mohou dát hubnutí nový impuls. Ale rozhodně nejsou náhradou za zdravé stravování a pravidelnou pohybovou aktivitu. Spalovače tuků nefungují správně, pokud jsou špatně užívány. Až 80 % úspěchu hubnutí stále spočívá ve stravě a dále v pravidelné aktivitě. Když začnete přemýšlet o podpoře spalování, nejspíše se nejdřív setkáte s termíny spalovače a stimulanty:
  • stimulační spalovače tuků: patří mezi ty nejúčinnější spalovače tuků, protože stimulují centrální nervový systém, mají termogenní účinek, zrychlují metabolismus a jemně zvyšují tělesnou teplotu,
  • spalovače, které neobsahují žádné stimulanty, jsou k organismu šetrnější a využívají jako zdroj energie tuk uložený v těle.
Na trhu se dají sehnat také komplexní spalovače tuku, které kombinují výše zmíněné účinky. Dochází tak k maximálnímu efektu.
spalovače a doplňky stravy

3. Trik: Spěte

Dostatek kvalitního spánku pozitivně ovlivňuje růst svalů a spalování tuku. Jakmile nespíte, zvýší se hladina kortizolu v těle, sníží se testosteron, což povede ke snížení efektu růstu svalů a spalování tuku. Spánek je důležitý pro regeneraci celého těla, tedy i svalů, pro obnovu a udržení vyrovnané hladiny hormonů. Nedostatek spánku navíc také zvyšuje chuť k jídlu.
 
Tip redakce:
Nespali jste v noci 8 hodin? Zkuste to dohnat během dne. Angličtina takovému spánku říká power nap a je dokázáno, že stačí pouze 30 minut odpočinku, aby vaše tělo nabralo sílu a cítilo se fit.

 

4. Trik: Ukončete „cheat days“

Doslova „podváděcí dny“ jsou při hubnutí posvěceny i trenéry a jinými odborníky na hubnutí. Znamená to, že si v týdnu naordinujete den, kdy opustíte zdravou stravu a dáváte si, na co máte chuť – hamburger, pizzu apod. Na začátku hubnutí má tato metoda smysl, nakopává metabolismus. Jenže jakmile se přiblížíte k cíli a hubnutí je na bodu mrazu, je lepší hřešící dny vynechat. Místo toho si dejte každý týden jednodenní půst. A uvidíte, že kila dolů půjdou. Nezapomeňte ani na pravidelnou očistu těla. S tím by vám mohly pomoci třeba tablety MaxiVita Herbal Detox Chlorella.
zdravé stravování

5. Trik: Vynechte alkohol

Tohle jste asi před přicházejícím létem nechtěli slyšet, že? Ale je to tak – ke konci své cesty vás každé pivo a jiné druhy alkoholu vrátí zpět. Za to skvělým pomocníkem mohou být domácí citrusové (nepřislazované) limonády, které osvěží a zároveň nastartují metabolismus. K tomu se nemusíte vyhýbat ani bylinkovým čajům, z nichž některé přímo k hubnutí napomáhají jako například Leros Natur Štíhlá linie Bylinný čaj.
detox

Zdvojnásobte účinek!

Zkuste zařadit do jídelníčku potraviny, které se pyšní přívlastkem „přírodní spalovače tuků“. Právě ty vám mohou nenápadně pomoci s posledním utrápeným kilem.
 
Citrusy: pomeranče díky vysokému podílu vlákniny a vitaminů vás dokážou zasytit na delší dobu, jsou osvěžující a navíc australští vědci prokázali, že brání ukládání tuku a vzniku měkkých tučných tkání. Citron pak pomáhá zahánět chuť na sladké a je skvělým detoxikačním prostředkem. Tím bojuje například proti celulitidě.
 
Hruška: je plná vlákniny, patří mezi nejsladší ovoce a přitom obsahuje velmi malé množství kalorií. Navíc látky v ní obsažené pomáhají zničit tuk na břiše.
 
Ananas: zažene touhu po sladkém, a navíc obsahuje enzym bromelain, který brzdí ukládání tuků a má příznivý vliv na trávicí ústrojí.
 
Salát: ledový salát, římský, hlávkový salát nebo rukola či polníček brzdí apepit, zasytí a svým složením stimulují k práci metabolismus.
 
Koření: například skořice a chilli dokážou s tukovými zásobami pěkně zatočit. Skořicová kůra štěpí cukr a tuk, stimuluje zažívání a dokáže rozproudit krev v žilách. Dalším pomocníkem může být zázvor, který prohřeje tělo, zrychlí metabolismus a podpoří činnost trávicí soustavy. A v neposlední řadě pálivé chilli papričky, které obsahují látku zvanou kapsaicin, jež umocňuje výdej energie.
 
Korýši, mořské plody, houby a celozrnné výrobky: ačkoli se tyto potraviny zdají nesourodé, mají jedno společné – obsahují látku zvanou chitosan. Ta na sebe váže v žaludku tukové buňky a zamezuje jejich vstřebávání. Dále snižuje cholesterol, upravuje činnost střev a váže na sebe škodlivé látky.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít