Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak na zdravé grilování?

Jak na zdravé grilování?

Jak na zdravé grilování?

20. července 2020 od Jana Kantorová

20. července 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Sezóna grilování je v plném proudu. Abyste si to užili ve zdraví a bez rizika, že přiberete, máme pro vás recepty, které budou chutnat celé rodině. A že jsou zdravé, vlastně ani nepoznáte.

1. Vyhněte se tučnému masu 

Taková pěkně prorostlá krkovička nebo bůček z grilu skvěle chutná, ale zdraví ani linii moc neprospívají. Proto raději sáhněte po drůbežím masu, které obsahuje hodně bílkovin a méně tuku. Navíc drůbeží maso je rychleji hotové, a proto není takový prostor pro vznik karcinogenních látek.

Kuřecí špíz s jablky

 
Budete potřebovat:
300 gramů kuřecího masa
3 jablka
3 cibule
citronovou šťávu

Na marinádu:
1 lžičku grilovacího koření
bylinky
chilli, sůl, mletý pepř
sójovou omáčku
kokosový olej, například Allnature Premium Bio kokosový olej (koupit v e-shopu)
Maso nakrájejte na stejné kostičky. Připravte si marinádu smícháním ingrediencí, do níž kostky masa ponoříte a necháte dvě až tři hodiny nasát vůni koření, pak ji použijete při samotném grilování na potírání špízů. Poté oloupejte jablka, nakrájejte je na kostičky stejně velké jako maso a okamžitě je zakápněte citronovou šťávou. Na kostky nakrájejte i cibuli a vše střídavě napíchávejte na ostré nerezové jehly na špízy, potírejte olejovým nálevem z masa a zvolna opékejte ze všech stran na grilu.

2. Grilujte ryby  

V průběhu roku většina z nás možná zapomíná, že ryby patří do běžného jídelníčku. V létě tak máte možnost to napravit, protože grilovaná ryba je ta nejlepší ryba. U ryb je skvělá jejich jednoduchá příprava. Pokud máte čerstvou rybu, stačí jen zakápnout olejem, citronovou šťávou, přidat koření a bylinky.

Grilovaný losos

 
Budete potřebovat:
olivový olej na zakápnutí
1 lžičku soli, například Allnature Himalájská sůl (koupit v e-shopu)
mletý pepř
1 citron
čerstvé bylinky (například rozmarýn)
2 filety lososa
papír na pečení
Na dostatečně velký kus pečicího papíru (nebo alobalu) položte filet lososa kůží dolů, osolte, opepřete, zakápněte olejem, citronovou šťávou, přidejte kolečka citronu, čerstvé bylinky a důkladně zabalte. Takto připravené filety dejte na rozpálený gril a bez otáčení pečte asi 15 minut.

3. Změňte marinádu 

I marinádu, do které nakládáte maso nebo zeleninu před samotným grilováním, můžete odlehčit a ozdravit. Jako základ použijte kokosový olej, přidejte bylinky a bílý jogurt. Maso se tak bude na jazyku jen rozpadat.

4. Skvělá grilovaná zelenina 

Na gril se skvěle hodí lilek, cuketa, paprika a rajčata. Můžete je potírat marinádou nebo je grilovat jen osolené či s bylinkami. Zeleninu můžete grilovat jednotlivě nebo ji naložit, zabalit do alobalu a grilovat najednou. Krásně se tak propojí všechny chutě, a to i bez použití oleje.
 

5. Změňte přílohu 

Vyhněte se bílému pečivu a zvolte jako přílohu raději grilovanou zeleninu nebo jiné druhy pečiva. K masu můžete klidně přikusovat Racio Free Style Rýžové chlebíčky s příchutí rajče a bazalka (koupit v e-shopu) nebo si dát křehký chlebíček Wasa Original (koupit v e-shopu).

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít