Sezóna grilování je v plném proudu. Abyste si to užili ve zdraví a bez rizika, že přiberete, máme pro vás recepty, které budou chutnat celé rodině. A že jsou zdravé, vlastně ani nepoznáte.

1. Vyhněte se tučnému masu
Taková pěkně prorostlá krkovička nebo bůček z grilu skvěle chutná, ale zdraví ani linii moc neprospívají. Proto raději sáhněte po drůbežím masu, které obsahuje hodně bílkovin a méně tuku. Navíc drůbeží maso je rychleji hotové, a proto není takový prostor pro vznik karcinogenních látek.Kuřecí špíz s jablky
Budete potřebovat:
300 gramů kuřecího masa
3 jablka
3 cibule
citronovou šťávu
Na marinádu:
1 lžičku grilovacího koření
bylinky
chilli, sůl, mletý pepř
sójovou omáčku
kokosový olej, například Allnature Premium Bio kokosový olej (koupit v e-shopu)

Maso nakrájejte na stejné kostičky. Připravte si marinádu smícháním ingrediencí, do níž kostky masa ponoříte a necháte dvě až tři hodiny nasát vůni koření, pak ji použijete při samotném grilování na potírání špízů. Poté oloupejte jablka, nakrájejte je na kostičky stejně velké jako maso a okamžitě je zakápněte citronovou šťávou. Na kostky nakrájejte i cibuli a vše střídavě napíchávejte na ostré nerezové jehly na špízy, potírejte olejovým nálevem z masa a zvolna opékejte ze všech stran na grilu.

Zdraví a lifestyle
8. 8. 2019Užít si letní dobroty a nepřibrat? Jde to!
Pochutnat si na zmrzlině, grilované dobrotě nebo letním moučníku a udržet si váhu? To je asi sen mnoha žen. Dá se to ale vůbec? Jak vlastně v létě nepřibrat? Zeptali jsme se nutriční poradkyně Mgr. Zuzany Douchové z iniciativy Vím, co jím.
2. Grilujte ryby
V průběhu roku většina z nás možná zapomíná, že ryby patří do běžného jídelníčku. V létě tak máte možnost to napravit, protože grilovaná ryba je ta nejlepší ryba. U ryb je skvělá jejich jednoduchá příprava. Pokud máte čerstvou rybu, stačí jen zakápnout olejem, citronovou šťávou, přidat koření a bylinky.
Grilovaný losos
Budete potřebovat:
olivový olej na zakápnutí
1 lžičku soli, například Allnature Himalájská sůl (koupit v e-shopu)
mletý pepř
1 citron
čerstvé bylinky (například rozmarýn)
2 filety lososa
papír na pečení
Na dostatečně velký kus pečicího papíru (nebo alobalu) položte filet lososa kůží dolů, osolte, opepřete, zakápněte olejem, citronovou šťávou, přidejte kolečka citronu, čerstvé bylinky a důkladně zabalte. Takto připravené filety dejte na rozpálený gril a bez otáčení pečte asi 15 minut.
3. Změňte marinádu
I marinádu, do které nakládáte maso nebo zeleninu před samotným grilováním, můžete odlehčit a ozdravit. Jako základ použijte kokosový olej, přidejte bylinky a bílý jogurt. Maso se tak bude na jazyku jen rozpadat.
4. Skvělá grilovaná zelenina
Na gril se skvěle hodí lilek, cuketa, paprika a rajčata. Můžete je potírat marinádou nebo je grilovat jen osolené či s bylinkami. Zeleninu můžete grilovat jednotlivě nebo ji naložit, zabalit do alobalu a grilovat najednou. Krásně se tak propojí všechny chutě, a to i bez použití oleje.5. Změňte přílohu
Vyhněte se bílému pečivu a zvolte jako přílohu raději grilovanou zeleninu nebo jiné druhy pečiva. K masu můžete klidně přikusovat Racio Free Style Rýžové chlebíčky s příchutí rajče a bazalka (koupit v e-shopu) nebo si dát křehký chlebíček Wasa Original (koupit v e-shopu).Autor: Jana Kantorová
Zařazeno pod těmito klíčovými slovy