Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Proč je pitný režim tak důležitý (nejen) při hubnutí?

Proč je pitný režim tak důležitý (nejen) při hubnutí?

Proč je pitný režim tak důležitý (nejen) při hubnutí?

13. června 2022 od Petra Lamschová

13. června 2022 5 minut čtení
Připravil/a Petra Lamschová ve spolupráci s expertem Adéla Skoupá

Chcete zhubnout? Pak pijte. Samozřejmě nejlépe čistou vodu. Řekne vám to každý odborník. Proč je ale pitný režim tak důležitý při shazování kil? Co pít a kolik? Mohu si dát kávu nebo alkohol?
Pitný režim je taková mantra, kterou stále všichni dokola řeší. Proč pít, kolik a co vlastně ano a co ne. Na všechny tyto otázky odpovídala výživová specialistka Adéla Skoupá.

Kolik bychom toho za den měli vypít?

Chceme-li mít příjem tekutin pod kontrolou, můžeme se opírat o jednoduché propočty. Ty napoví optimální množství přijatých tekutin. Pro dospělé platí, že na 1 kg tělesné váhy bychom měli přijmout cca 30 ml tekutin. Ale pozor! Toto platí za standardních klimatických podmínek a v běžném režimu. V létě, při sportu či v den, kdy plánuji saunování, by se pitný režim měl pohybovat i ve vyšších číslech. Jiná čísla platí samozřejmě také pro těhotné, kojící či děti.
Tip redakce:
Toto doporučení zahrnuje pouze tekutiny z vypitých nápojů. Víme ale, že až 20 % denního příjmu tekutin pochází i z potravin. S tímto faktem počítá doporučení, které říká, že muž by měl přijmout asi 3,7 litru tekutin a žena asi 2,7 litru tekutin denně.

Co do pitného režimu patří?

Každodenní pitný režim by měly tvořit tekutiny neochucené a neslazené cukrem, přírodními ovocnými šťávami ani jinou ovocnou složkou. Je to tedy primárně obyčejná čistá voda, a to v množství minimálně ½ z celkového denního příjmu tekutin.
Do druhé poloviny pak můžeme zahrnout další neslazené nápoje, jako jsou minerální vody, čaje ovocné, bylinné, slabší zelené či černé.
I v případě výběru tekutin platí, že skladba by se měla odvíjet od klimatických a dalších podmínek. Například v horké dny, kdy se více potíme, a tedy i vylučujeme minerální látky, bychom měli vypít i více středně mineralizovaných minerálních vod.
Tip redakce:
Základem pitného režimu by tedy měla být voda –
Rajec Pramenitá voda nesycená 1,5l (koupit v e-shopu). Když máte po cvičení nebo jakémkoli sportu, je spolu s pitným režime potřeba doplnit vitaminy. V tom případě volte minerálku – Magnesia Neperlivá přírodní minerální voda 0,5 l (koupit v e-shopu). Když jste zrovna v hubnoucím režimu, můžete ho podpořit pitím čaje v kombinaci těch správných bylin – zkuste TEEKANNE Fit & Slim Bylinný čaj se zeleným čajem (koupit v e-shopu)  nebo si třeba v letních měsících uvařte Panda Natur Máta bylinný čaj (koupit v e-shopu), nechte vychladnout, doplňte ledem a citronem a máte osvěžující nápoj.

Co do pitného režimu nepatří?

Slazené nápoje, silně mineralizované minerální vody, silné čaje, bylinné čaje se specifickým účinkem na organismus, káva, alkohol.

Jak souvisí pitný režim a hubnutí?

Faktem je, že při hubnutí subjektivně vnímáme svou váhu a proporce v oblečení. Negativně nás tak může ovlivnit zbytečné zadržování vody, naopak přirozené odvodnění může být velmi příjemné. Ale nejen z tohoto důvodu by měla být úprava pitného režimu samozřejmostí při snaze hubnout. Lidské tělo je z 50–60 % tvořeno vodou. Chceme-li, aby fungovalo, musíme zajistit rovnováhu objemovou i osmotickou, zajistit vyvážený příjem i výdej vody i solí (minerálů).
Tip redakce:
V minulosti bylo pití vody řešeno několika studiemi ve spojení s našimi metabolickými funkcemi. Jedna z nich ukázala, že vypití 500 ml vody zvýšilo
rychlost metabolismu o 30 %. Nárůst nastal během 10 minut a dosáhl maxima po 30–40 minutách. Celková termogenní odezva byla asi 100 kJ. Přibližně 40 % termogenního účinku pochází z ohřevu vody z 22 na 37 °C. Ze studie vyplývá, že pití 2 litrů vody za den by tak zvýšilo výdaje na energii přibližně o 400 kJ. 

Proč je v rámci hubnutí špatně, když piji málo?

Stejně jako je tomu u podvýživy, tak i u pitného režimu platí, že příliš nízký příjem si tělo kompenzuje různými způsoby, včetně zadržování vody. Pocit zavodnění je pak výsledkem nejen snížení objemu přijaté tekutiny, ale také nerovnováhy v příjmu sodíku. A i když to neplatí výlučně, se špatným pitným režimem nemáme v pořádku ani příjem sodíku. Dlouhodobá dehydratace pak ovlivňuje mnoho dalších metabolických procesů. Špatný pitný režim je při touze zhubnout hloupá a zbytečná chyba. 

Musím v období hubnutí omezit kávu?

Ne, mám-li v pořádku denní příjem obyčejné vody. Pokud se teprve „učím“ pít, musím si dát pozor i na kávu. Káva, resp. kofein, má ale mnoho pozitiv, kterých je chytré při hubnutí využít. Kofein je centrální stimulant – ovlivňuje naše mentální funkce, zlepšuje koncentraci a paměť, ovlivňuje naše metabolické funkce, zvyšuje lipolýzu (spalování tuků) a utilizaci tuků. Rovněž zmírňuje únavu.

Mohu si dát při hubnutí alkohol?

Alkohol je vždy krokem zpátky. Na každého z nás má trochu odlišné dopady, vesměs ale platí, že hubnutí vždy naruší. Alkohol je na kalorie velmi bohatý, téměř stejně jako tuk (1 gram tuku = 9 kcal, 1 gram alkoholu = 7 kcal). Na rozdíl od tuku je ale tato energie pro tělo nepoužitelná.
Pokud už alkohol požijeme, můžeme si od něj co nejrychleji pomoci právě dobrým pitný režimem, speciálně pak minerálními vodami bohatými na hořčík. Významný je také vitamin C a již zmíněná káva.

Tip redakce:  

Jak si vybrat z alkoholu od nejlepšího po nejhorší…

  1. Birell – téměř nula alkoholu, ale i tak významný příjem kalorií, které ale například při práci na zahradě můžeme hned spálit
  2. vinný střik
  3. víno
  4. pivo
  5. panák
  6. Hodně ale záleží na druhu vína (suché, polosladké...), stupni piva apod.
  7. míchaný drink – velmi špatná varianta: alkohol (většinou tvrdý) + džusy, sirupy, slazené koncentráty

Existuje zdravý drink?

V podstatě ne. Pokud se podíváme na definice a dopady alkoholu na lidské tělo, existuje jasná souvislost mezi škodlivým užíváním alkoholu a jeho negativními dopady na celé tělo. Po kouření je alkohol hned druhým nejvýznamnějším rizikovým faktorem pro vznik rakoviny a v České republice je z celých 6 % příčinou úmrtí.

Co ledový čaj, limonády, bublinkové vody, cola zero?

Většina zmíněných nápojů je slazených a ochucených. V letní horké dny se pijí velmi dobře a jejich příjem může být nakonec dost významný. Tedy i kaloricky to může být nakonec pěkná bomba.
Kolové nápoje slazené umělými sladidly jsou velmi sporné. Neexistuje jasné stanovisko, že by byla používaná umělá sladidla zdraví velmi škodlivá, do racionálního, vyváženého a zdravého jídelníčku ale jednoduše nepatří.  

Co se stane, když zkrátka piji málo?

Akutně dochází při dehydrataci především k malátnosti, ke snížení koncentrace, výkonu a zvýšení frekvence bolestí hlavy. Některé studie ukazují, že ztráta tekutin na úrovni 1–3 % tělesné hmotnosti výrazně ovlivňuje mentální funkce, jako jsou například krátkodobá paměť či vizuálně-motorické schopnosti. Z dlouhodobého hlediska pak dochází k onemocnění ledvin, tvorbě ledvinových a močových kamenů a dalším onemocněním různých systémů.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Petra Lamschová ve spolupráci s expertem Adéla Skoupá

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Adéla Skoupá
výživová specialistka
"Jídlo musí sloužit nám, ne my jemu. Pak může být i radostí."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít