Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Zápach z úst: 5 tipů, jak se ho zbavit

Zápach z úst: 5 tipů, jak se ho zbavit

Zápach z úst: 5 tipů, jak se ho zbavit

22. září 2022 od Marta Pušová

22. září 2022 2 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Se zápachem z úst čas od času bojuje každý. Někdy může být na vině pouze aromatická strava, alkohol nebo cigarety, občas ale bývá problém dlouhodobějšího rázu. Jak zápach v ústech vzniká a co proti němu dělat?

1. Základem je správné čištění

Bez správného čištění nemůžete očekávat, že budete mít krásné a zdravé zuby. Ústa obsahují miliony bakterií, a proto je důležité se o zuby správně starat. Zubní kaz totiž může být jedním z důvodů, proč vás trápí zápach z úst. Zuby si proto čistěte nejméně dvakrát denně a alespoň jednou denně použijte zubní nit Oral-B Satin Floss Mint (koupit v e-shopu) či dentální párátka s nití Dentamax Corn (koupit v e-shopu). Nezapomínejte ani na propláchnutí ústní vodou, pomoct vám může třeba Listerine Cool Mint (koupit v e-shopu).
Tip redakce:

Vyzkoušejte
 mezizubní kartáček CURAPROX mezizubní kartáčky CPS 07 prime START (koupit v e-shopu). Ten vám pomůže odstranit zbytky jídla mezi zuby a z dásní a je důležitou prevencí před parodontózou, která je ještě častěji než kaz příčinou nepříjemného dechu.

2. Vodou proti bakteriím


Špatný dech často způsobuje nedostatečná vlhkost v ústech, protože pak se daleko snadněji množí bakterie, které odér způsobují. Proto je třeba dodržovat pitný režim a popíjet neslazenou vodu. Pokud bychom volili sladké nápoje, jen tím situaci zhoršíme, protože cukr tvorbu bakterií naopak podporuje. „S deficitem vody v těle klesá i produkce slin, které zabraňují přemnožení bakterií v ústech, zejména na těžko dostupných místech, kde se drží zbytky potravy. Patří sem mezizubní prostory či zadní část jazyka, kde se mohou bakterie velmi dobře skrýt. Více bakterií pak produkuje větší množství sloučenin síry, které zapříčiňují nežádoucí zápach z úst. Pravidelná konzumace vody tak může být řešením problému,“ upozorňuje fyzioterapeutka Iva Bílková.

3. Nezapomínejte na jazyk

Možná jste o tom nevěděli, ale stejně jako potřebují péči vaše zuby, tak také jazyk. Ten je totiž hlavní živnou půdou škodlivých bakterií a zároveň je pokryt páchnoucími odumřelými buňkami a zbytky jídla. Jazyk si můžete čistit klasickým kartáčkem na zuby CURAPROX CS 3960 Super soft (koupit v e-shopu) nebo speciální škrabkou na jazyk.
 

4. Zaměřte se na to, co jíte

Strava výrazně ovlivňuje váš dech. Kromě toho, že zápach z úst má často na svědomí česnek nebo cibule, může jej způsobovat také maso. V okolí dásní a mezi zuby i po vypláchnutí úst totiž zůstávají zahnívající částečky, které zápach způsobují. Důvodem ale mohou být také diety, které jsou založeny na vysokém příjmu bílkovin.

5. Jaké jídlo pomáhá?

Jsou ale potraviny, které odéru v ústech mohou pozitivně prospět. Zelené ovoce a zelenina dokážou pach neutralizovat a zároveň dezinfikovat ústní dutinu. Patří sem například limetky, angrešt, avokádo, hrušky, kiwi, salát, olivy, mangold, chřest, zelí, cuketa či salátové okurky.
Pro svěží dech můžete zkusit třeba také žvýkačky – zkuste Mentos Pure Fresh Fresh Mint žvýkačky (koupit v e-shopu), když je nemáte po ruce, můžete zkusit rozžvýkat několikrát denně čerstvé mátové lístky. Výhodou máty je i to, že kromě příjemného aroma dezinfikuje a také upravuje trávicí potíže, které často mohou být viníkem zápachu z úst.
Pomáhá také skořice, a to jednoduše tak, že skořicový prášek rozmícháme v poháru teplé vody. Tu můžeme popíjet nebo ji použít několikrát za den jako kloktadlo. V ústech zanechává velmi příjemný svěží pocit a vůni.
Podobné účinky najdeme i u hřebíčku, který má navíc tu výhodu, že jeho použití je praktičtější. Prostě si kousek vezmete do úst a žvýkáte jej místo bonbonů. Dobré je nosit ho s sebou v malé krabičce a v průběhu dne jej několikrát použít.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Milan Šulc 28.září 2022
Se žvýkačkami opatrně. Rozhodně je nelze doporučit pro osoby s velkými výplněmi (plombami), náhradami všeho druhu (korunky, můstky, implantáty, protézy), parodontozou nebo onemocněním čelistních kloubů. Což je v úhrnu většina populace.
MUDr. Milan Šulc

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít