Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Čištění jazyka: Nutnost, nebo zbytečnost?

Čištění jazyka: Nutnost, nebo zbytečnost?

Čištění jazyka: Nutnost, nebo zbytečnost?

13. října 2018 od Pavla Maříková

13. října 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Myslíte si, že k dokonalé hygieně ústní dutiny stačí kartáček, zubní nit a maximálně tak ještě ústní voda? Mýlíte se. Stále více odborníků doporučuje také čištění jazyka, které až do nedávna patřilo spíše k alternativním metodám. Nyní se ukazuje, že tato prastará metoda může opravdu nejen zlepšit dech a stav zubů, ale přispět i k posílení celkového zdraví.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Při trávení jídla tělo sice vstřebává důležité látky a vitaminy, ale zároveň vylučuje toxiny, které zůstávají na jazyku a vytváří na něm bílý povlak. Tělo vlastně tímto způsobem každou noc provádí takový detox organismu a jeho výsledek vidíte ráno na svém jazyku. Proto se s povlakem setkáte nejčastěji po probuzení nebo při nemoci. Tohoto povlaku je dobré se zbavit, a to nejen kvůli tomu, že může způsobovat špatný dech. Mikroorganismy, které se na jazyku usadí, tvoří až 75 % našeho dechu. Věděli to konečně i staří Indové, kteří tvrdili, že jazyk je zrcadlem našeho zdraví a projevují se na něm všechny výkyvy fyzického, ale i psychického zdraví. Kromě toho čistý jazyk dokáže také mnohem lépe vstřebávat různé chutě a v Indii věří, že lidé s čistým jazykem bývají také méně nemocní.
 
Tip redakce:
Proč je dobré povlak z jazyka odstraňovat? Je to logické. Toxiny, které obsahuje, se mohou dostávat zpět do těla a znovu tělo zatěžovat. Navíc se může povlak na jazyku vrstvit a způsobovat již zmíněný zápach z úst, kterého se nezbavíte ani důkladným čištěním zubů.

 
čištění jazyka kartáčkem

Speciální kartáček, nebo škrabka?

Jazyk je nejlépe čistit speciální škrabkou, kterou seženete v drogeriích nebo lékárně. Jen tato speciální škrabka jazyku neublíží a zároveň z něj šetrně odstraní veškerou nečistotu. Nezapomeňte ji po každém použití pečlivě umýt pod horkou vodou. Určitě se vyhněte čištění jazyka štětinami zubního kartáčku, který by jeho povrch mohl naopak poranit a poškodit. Některé speciální zubní kartáčky ale mají na své druhé straně tzv. stěrku na jazyk – tu k čištění použít můžete. Poměrně všestranný je v tomto ohledu například zubní kartáček Colgate 360° whole mouth clean, který slibuje odstranění až 96 % bakterií v ústech, a to díky jemným výstupkům na druhé straně kartáčku, které jsou určeny k čištění jazyka a dásní. Podobně fungují i kartáčky značky Oral B z řady Pro-expert All in One.
 
Tip redakce:
Nemáte po ruce škrabku? V nouzovém případě si vystačíte i s nerezovou lžičkou. Berte ji však jako náhradní a občasné řešení.


ústní voda

Čištění zakončete ústní vodou

Postup čištění není nijak složitý a je v zásadě i velmi rychlý. Začněte od kořene jazyka táhlými pohyby směrem vpřed,  a když se dostanete až ke špičce jazyka, škrabku opláchněte. Tento proces opakujte až do chvíle, než bude jazyk úplně čistý. Nejvíce bakterií se nachází na konci jazyka, takže budete muset škrabkou sáhnout hluboko. V případě špatně zvolené škrabky se může vyskytnout dávivý efekt, ale často stačí jen trocha cviku, popř. vyměnit škrabku za jiný typ a vše by mělo být v pořádku. V případě, že k čištění jazyka používáte speciální kartáček, postupujte stejně a nezapomeňte i na vnější stranu jazyka. Po vyčištění jazyka je dobré použít bělicí pudr a nezapomeňte také na ústní vodu, protože je možné, že v ústech zůstala i část uvolněných bakterií, a ty je dobré odstranit. Ústní vodu vybírejte podle chuťových preferencí, obsahu alkoholu a dejte také na doporučení vašeho zubního lékaře.
 
Tip redakce:
Zda je váš dech skutečně svěží a příjemný i pro okolí, otestujete dýcháním do dlaně. Dlaněmi si zakryjte ústa a vyslovte hlásku „ha“ či „he“. Jen tak otestujete i dech ze zadní části úst.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít