Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Čistá pleť? Zohledněte svůj typ!

Čistá pleť? Zohledněte svůj typ!

Čistá pleť? Zohledněte svůj typ!

6. ledna 2020 od Helena Pokorná Hladíková

6. ledna 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Pokorná Hladíková

Vyčistit pleť dvakrát denně, hlavně večer před spaním, je pravidlo, které platí pro každou pleť bez rozdílu. Ale kdo se má vyznat v tolika produktech na čištění pleti a najít pro svůj typ to „nej“?! Poradíme vám!
Kromě dvojího čištění pleti každý den se hodí znát ještě dvě další obecná pravidla platná pro všechny typy pleti:
  1. Na oči a oční okolí používat speciální produkty určené jen pro tuto oblast.
  2. Dodržovat postup odlíčení > čištění > tonizace > další péče v podobě pleťových sér a krémů.
To bychom měli pár mouder pro začátek a teď už se pojďme podívat, jak je to s tím čištěním jednotlivých typů pleti…

1. Normální pleť

Šťastná to žena, chtělo by se říct každé majitelce normální pleti, kterou netrápí pupínky, rozšířené póry, podráždění a další „radůstky“. Pokud mezi takové ženy patříte, nepotřebujete žádné speciální produkty, jen udržovat pleť i nadále v dobré formě a myslet hlavně na to, aby přípravky pleť jednak dobře vyčistily, jednak dostatečně hydratovaly.

Vhodné typy přípravků: všechny čisticí (mléka, gely, pěny apod.) i tonizační, záleží na vašich preferencích

Vsaďte například na NIVEA Hydratační čisticí pleťový olej (koupit v e-shopu), který účinně, ale jemně odstraní make-up a nečistoty. Obsahuje kokosový olej a je oftalmologicky testován.

2. Suchá pleť

Je-li vaše pleť suchá, což znamená, že neprodukuje dostatek kožního mazu a chybějí jí lipidy potřebné pro zadržování vlhkosti a ochranu před vnějšími vlivy, musíte při výběru přípravků na čištění pleti dbát na vyloučení vysušujících složek. Tabu je tedy pro vás především alkohol, který by pleť vysušil ještě více.

Vhodné typy přípravků: zejména ty s krémovou konzistencí (mléka, krémy, balzámy)

Vyzkoušejte třeba Garnier Skin Naturals Botanical Odličovací mléko (koupit v e-shopu) obohacené o výtažky z růže, která suché pleti velmi prospívá.

3. Mastná pleť

Tento typ pleti má sklon k tvorbě nejrůznějších nedokonalostí a potřebuje pravidelné hloubkové čištění. To však neznamená, že budete pleť drhnout o sto šest, naopak. Zacházejte s ní jemně a také se raději vyhněte alkoholu, který způsobuje vysoušení. Mohlo by se sice zdát, že právě vysušení je to, co mastná pleť potřebuje, ale opak je pravdou. I mastná pleť může být dehydratovaná, tak jí dejte co nejčastěji „napít“, ať předejdete vysušení, na něž pleť paradoxně reaguje ještě větším maštěním.

Vhodné typy přípravků: zejména čisticí gely a pěny

Sáhněte například po Neutrogena Hydro Boost Čisticím gelu (koupit v e-shopu) s lehkým složením a obsahem kyseliny hyaluronové. Vaše pleť tak bude nejen krásně vyčištěná, ale také intenzivně hydratovaná.
Tip redakce:
Určitě si také pravidelně dopřejte
jemný obličejový peeling. Pozor však dejte na produkty 2 v 1, tedy mycí gely a pěny s obsahem peelingových částeček. Ty totiž nejsou vhodné ke každodennímu čištění. Pořiďte si raději samostatně obličejový peeling a samostatně také přípravek k čištění pleti na denní bázi.

4. Smíšená pleť

Péče o smíšenou pleť je dost náročná, jelikož se musíte potýkat vlastně se dvěma typy pleti na jednom obličeji – s mastnou T-zónou a suchou bradou a suchými tvářemi. Ideální je tedy ošetřit každou část zvlášť speciálními přípravky pro daný typ pleti.

Vhodné typy přípravků: zejména čisticí pěny, mléka a emulze, hydrofilní oleje

K dočištění pleti, a především její tonizaci vyzkoušejte třeba Ellie Hydratační pleťovou vodu pro normální a smíšenou pleť (koupit v e-shopu). Vaše pleť bude díky ní dobře hydratovaná a svěží.

5. Citlivá pleť

Podráždí ji i sebemenší podnět, proto je při volbě čisticích přípravků pro citlivou pleť třeba opravdu velké opatrnosti. Rozhodně se vyhněte alkoholu, mýdlu, parfemaci, parabenům a dalším potenciálním dráždidlům.

Vhodné typy přípravků: jemné, s obsahem zklidňujících složek

Vyzkoušejte například Mixa Sensitive Skin Expert Jemný čisticí pěnivý gel (koupit v e-shopu). Má hypoalergenní složení a olej ze sladkých mandlí pleť účinně zklidňuje.

6. Problematická pleť

Většinou jde ruku v ruce s mastnou pletí, proto se často setkáte s produkty určenými právě pro tyto dva typy. Problematickou pleť však netrápí jen nadměrné maštění a ucpané póry, ale také póry rozšířené, akné a drobné jizvičky po něm, nestejnoměrný pigment apod. Určitě tedy kromě důkladného čištění myslete na vhodnou tonizaci a kvalitní následné ošetření.

Vhodné typy přípravků: zejména čisticí pěny a gely

Otestujte třeba  Bione Cosmetics Antakne Bio intenzivní čisticí a regenerační tonikum na problematickou pleť (koupit v e-shopu).
Tip redakce:
Na cestách nebo při odličování silné vrstvy make-upu můžete vyzkoušet
micelární vodu, která nahrazuje čisticí mléko, pleťovou vodu i odličovač očí. Seženete ji pro každý typ pleti, není však příliš vhodná na každodenní, dlouhodobé používání.

Připravil/a pro vás Helena Pokorná Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít