Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Přípravky po opalování: Vyznejte se v nich

Přípravky po opalování: Vyznejte se v nich

Přípravky po opalování: Vyznejte se v nich

27. července 2018 od Eva Suchomelová

27. července 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Hebká, svěží a rozzářená pokožka i po slunění? Pak jí dopřejte tu správnou péči! Poradíme vám, jak se vyznat v přípravcích po opalování a jak si z nich vybrat přesně to, co vaše pokožka potřebuje.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Když si uvědomíte, co to vlastně opálení je, pak je vám jasné, že sluneční paprsky kožní buňky vlastně poškozují. Pokožka se vysouší, volné radikály v ní řádí a proces stárnutí se urychluje. Výsledkem je v tom lepším případě dehydratace, ztráta vitality a vysušený vzhled, v horším případě, když se spálíte, dokonce podráždění, zčervenání až poškození.

spálená záda

Co pokožka po slunění potřebuje?

Rozlišujeme okamžité potřeby a dlouhodobé potřeby pokožky. Po pobytu na slunci je nejdůležitější dodat pokožce okamžitě hydrataci a zklidnit ji. Dlouhodobě je třeba ji průběžně regenerovat, případně bojovat proti volným radikálům a z kosmetického hlediska podpořit a prodloužit opálení. Víte, které látky to poskytnou?


Zklidnění

  • Panthenol: je asi nejznámější látkou, která se používá na hojení jakýchkoli druhů spálenin. nazývá se také dexpanthenol (provitamin B5) nebo D-panthenol. Zklidňuje, chladí a hojí. Najdete ho v nejrůznějších formách přípravků, a to třeba v mlécích nebo sprejích po opalování, jako je např. Topvet Panthenol mléko 11 %, Helios Herbs mléko či sprej po opalování nebo Mika Pufík Kids Pantenol 6 % dětské mléko po opalování.
  • Bisabolol: je součástí silice heřmánku pravého a na kůži působí zklidňujícím, vyhlazujícím a zjemňujícím vlivem. Také snižuje její citlivost. Bisabolol je jednou z účinných složek například Carroten Suchého oleje po opalování ve spreji či celé řady přípravků po opalování značky Astrid.
  • Aloe vera: je historicky asi nejdéle používaná látka. Gel z listů subtropické rostliny aloe dokáže nejen zastavit krvácení, ale také zklidnit a zhojit spálenou či sluncem podrážděnou pokožku. Obsahují ho i různé přípravky po opalování, např. Garnier Ambre Soleil After Sun ve formě mléka či spreje, Mika Pantenol gel po opalování 4 % s Aloe vera nebo NIVEA Hydratační sprej po opalování.
zklidnění - aloe veraTip redakce:
Rozhodně se vyplatí si doma pěstovat vlastní rostlinu Aloe vera v květináči. Je to celkem nenáročný sukulent a jeho léčivou šťávu tak budete mít po ruce. Jestli si ji chcete uložit do zásoby, nalijte tuto šťávu do tvořítka na led a dejte zamrazit. V případě zarudlé pokožky od slunce pak přejíždějte touhle zmrzlou kostkou po postižené pokožce – bude zároveň chladit i zklidňovat a hojit.


Regenerace a hojení

  • Allantion: jde o dusíkatou látku na bázi urey, která má významné regenerační a hojivé účinky. Nachází se např. v Mika Pantenol pěně po opalování 6 %.
  • Beta-glukan: tento polysacharid patří v současnosti k jednomu z nejnovějších trendů v anti-age kosmetice. Pomáhá regenerovat a zklidňovat pokožku a zpomaluje její stárnutí. Jeho účinků využívá např. Nubian Mléko po opalování.
  • Konopný olej: příznivě působí na suchou, svědivou a drsnou pokožku. Používá se proto do přípravků konopné kosmetiky, včetně těch pro nadměrně ozářenou nebo velmi citlivou pokožku. Je součástí třeba i Mika Pantenol mléka po opalování 4 %.

regenerace a hojení - konopný olejAntioxidační účinky

  • Vitamin E: jde o antioxidant, který ochraňuje kožní buňky a regeneruje pokožku. V přípravcích jej najdete nejčastěji pod názvem tokoferol. Nachází se např. v NIVEA Hydratačním mléce po opalování či v Nubian Sprchovém gelu po opalování.
  • Rakytník: olej ze semen rakytníku velmi účinně regeneruje pokožku i sliznice při spáleninách, popáleninách i při radiačním záření. Dokonce absorbuje UVB záření, ale především je to účinný antioxidant s vysokým obsahem betakarotenu. Na extraktu z rakytníku je postavena celá řada přípravků po opalování značky Nubian.
  • Extrakt z kořene lékořice uralské: má silné antioxidační a protizánětlivé účinky, pomáhá regenerovat poškozené buňky. Obsahuje jej např. NIVEA SOS zklidňující mléko po opalování, které pomáhá dát do pořádku sluncem spálenou pokožku.

antioxidační účinky - rakytníkHydratace

  • Bambucké máslo: poskytuje pokožce dlouhodobou hydrataci a najdete ho jak v tělových máslech, tak i v přípravcích po opalování, např. v Nubian Mléce po opalování.
  • Babasový olej: má velmi podobné složení i konzistenci jako kokosový olej, neboť také pochází z palmy. Při pokojové teplotě má pevné skupenství, ale při nahřátí taje a okamžitě se vsakuje do pokožky. Je skvělý pro vysušenou a popraskanou pokožku. Díky vysokému obsahu kyseliny laurinové má i antimikrobiální účinky, což cení majitelky mastné pokožky. Najdete ho např. v Topvet Panthenol pěně 8 % po opalování.

hydratace - bambucké másloPodpora a prodloužení opálení:

  • Betakaroten: též provitamin A je významný antioxidant, který výborně fixuje opálení. Jeho účinků využívají i přípravky po slunění, které mají za úkol prodloužit opálení, např. Astrid Sun Hydratační mléko po opalování s beta-karotenem.

prodloužení opálení - betakaroten (vitamin A)Jak postupovat po návratu z pláže

Nejprve ze sebe smyjte nečistoty: sůl, chlorovanou vodu z bazénu, písek. Zcitlivělou pokožku po slunění nedrážděte běžným sprchovým gelem či mýdlem, ale sáhněte po sprchovém gelu po opalování, který již obsahuje zklidňující a tišící látky. Obličej buď jen opláchněte vodou, anebo použijte čisticí tonikum se zklidňujícími látkami. Jste-li nalíčená, pak se odličte olejovým přípravkem. Po očistě následuje péče v podobě přípravku po opalování. Krémy jsou hutné a ocení je především majitelky velmi suché či zralé pleti, mléka a gely mají lehčí konzistenci, hodící se pro normální až suchou, ale neproblematickou pleť. Ovšem pro zčervenalou a citlivou kůži sáhněte raději po spreji či pěně. Ty nemusíte roztírat a jen je nastříkáte, kam potřebujete. Pokud se rozhodujete, co z toho s sebou na dovolenou, pak vezměte jedno tělové mléko či gel a k tomu jeden sprej nebo pěnu.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít