Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Trápí vás opary: 3 tipy, jak se jich zbavit

Trápí vás opary: 3 tipy, jak se jich zbavit

Trápí vás opary: 3 tipy, jak se jich zbavit

9. února 2022 od Nina Vránová

9. února 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Nina Vránová

Trpíte často na opary? Pak jistě víte, že jde o velmi nepříjemný problém. Vyléčit přes noc je asi nezvládnete, bohužel. Co za ně může a jak předejít tomu, aby se vám opary dělaly?
Lidé se většinou dělí na dvě skupiny: Na ty, co trpí na afty, a na ty, co si „užívají“ s opary. Bohužel se najdou i tací, kteří mají nepříjemné zážitky s obojím. Tentokrát se zaměříme na druhý jmenovaný problém: opary.

Co způsobuje opar?

Opar je způsoben infekcí virem s názvem Herpes simplex, zkráceně HSV. Existují dva typy tohoto viru – HSV1 a HSV2. Typ HSV1 se přenáší dotekem, slinami nebo vzduchem a způsobuje dobře známý opar na rtech a jejich okolí. Nejnakažlivější je těsně předtím, než se puchýřek objeví, až do té doby, dokud nezaschne. Typ HSV2 se přenáší sexuálně a je zodpovědný za genitální opar. Na rozdíl od oparu na rtech je genitální opar nutné vždy řešit s lékařem. U oparu na rtech si obvykle vystačíte se samoléčbou.

Proč a kdy opar vzniká?

Ti, kteří na opary trpí, mají obvykle již vypozorováno, v jakých situacích se nepříjemné puchýřky na rtech objeví.
  • Nejčastěji to bývá při oslabení imunity a v souvislosti s jinou infekcí (chřipka, nachlazení), spouštěčem bývá také slunce, silný vítr či mráz a v neposlední řadě pak bývá často na vině stres.
  • U žen se může objevit také během menstruace v důsledku hormonálních změn.
  • Prvním příznakem nebývají puchýřky, ale pálení a svědění na postiženém místě. Poté místo zčervená a teprve pak se objeví drobné puchýřky, které se naplní vodou. Ta se později zakalí, puchýřek praskne, vytvoří se strup, jenž se následně odloupne.
  • Celý proces většinou trvá 7 až 10 dní.

3 tipy, jak se oparu zbavit

1. Pomoc z drogerie

Jak již bylo výše zmíněno, základem pro to, aby se opar vůbec neobjevil, je dobrá imunita. Za vznikem nepříjemných puchýřků bývá především nedostatek vitaminu B12. Vyzkoušejte Vitar B Forte komplex doplněk stravy (koupit v e-shopu). Výhodou tohoto doplňku stravy je to, že kapsle jsou veganské, a navíc obsahují i vitamin C, který je celkově prospěšný pro vaši imunitu. Rozhodně není na škodu podpořit celkovou imunitu hlívou ústřičnou. Vyzkoušejte Maxi Vita Herbal Hlívu ústřičnou s rakytníkem a echinaceou 30 kapslí 19,4 g (koupit v e-shopu). Kapsle navíc obsahují i rakytník a echinaceu a to je trojkombinace, která porazí všechny bacily. A samozřejmě nezapomínejte také na pitný režim, který je velmi důležitý – zkuste Leros Maximum imunita bylinnou směs (koupit v e-shopu).

2. Pomoc z lékárny

Dnes již seženete v lékárně mnoho přípravků na nepříjemné opary. Můžete sáhnout po mastičkách, které podporují proces hojení a zároveň snižují svědění a bolest. Existují již také tónovací krémy, které splňují totéž, a navíc nevzhledný puchýřek i překryjí. Velmi oblíbené jsou rovněž speciální náplasti. Ty vytvářejí štít proti virům, čímž snižují možnost zanesení nečistot. A pokud náplast nalepíte včas, můžete tím zabránit zvětšení puchýřků a urychlíte tak léčbu. Přes náplast můžete použít i rtěnku a máte vyhráno.

3. Pomoc ze spíže

Existuje mnoho babských rad, jak se s oparem vypořádat.
  • Vyzkoušet můžete například droždí. Zřeďte kousek droždí vodou a poté touto směsí opar potírejte, dokud se nezačne hojit.
  • Pokud cítíte na rtu pnutí, svědění a tušíte, že se každou chvíli opar objeví, zkuste si na dané místo přiložit plátek citronu. Je to malý zázrak, který opravdu funguje.
  • V neposlední řadě je potřeba zmínit aminokyselinu lysin – velmi důležitý stavební prvek pro všechny bílkoviny obsažené v našem těle. Zajímavé také je, že urychluje hojení oparů. A nejenže ho urychluje, ale také zabraňuje dalšímu rozšiřování oparu. Je to proto, že působí proti jiné aminokyselině, argininu, která podporuje vznik a rozšíření oparu. Lysin najdeme především v hovězím a vepřovém masu, pšeničných otrubách a nejvíce ho najdeme v parmazánu.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Nina Vránová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Eva Kebertová 20.února 2022
Mě osobně vždy a dobře pomohl přípravek z lékárny " HERPENORM" ... Vyléčila jsem s ním i pásový opar. :-) Jiná pomoc nikdy nezabrala, a že jsem se s opary trápila dost často,bolestivě a dlouho. Snad to pomůže i jiným ...

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít