Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Potíže s opary a koutky: Jak chránit dětské rty?

Potíže s opary a koutky: Jak chránit dětské rty?

Potíže s opary a koutky: Jak chránit dětské rty?

28. září 2019 od Lucie Ulmanová

28. září 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Lucie Ulmanová ve spolupráci s expertem MUDr. Vlaďka Bžunková

Koutky, opary, popraskané rty nebo lišej jsou velmi nepříjemné a bolestivé. Obzvlášť pro nejmladší členy rodiny. Sehrává u těchto infekčních onemocnění roli špatná osobní hygiena dětí? Co je jejich spouštěcí mechanismus a proč se tvoří?

1. Opar: Vyčkává na správný moment

Jako dítě jsem na opary trpěla. Bylo mi sedm let, když jsem poprvé pocítila nepříjemné pálení na spodním rtu. Den předtím jsem lehce prochladla. A od té doby, kdykoliv mnou projede pocit, že je mi trochu zima, se mi další den objeví na rtu opar. A jak naschvál, objeví se před důležitou schůzkou nebo významnou událostí. Prvním projevem infekce je zánět sliznice dutiny ústní, může ho doprovázet horečka nebo se objeví i bez příznaků,“ říká dětská lékařka Vlaďka Bžunková. Virus zůstává v lidském těle a může se znovu aktivovat kdykoliv při oslabení organismu. „Horečka, psychický stres, nadměrné slunění, fyzická námaha při sportu, to vše funguje jako spouštěcí mechanismus,“ vysvětluje pediatrička.
opar na dětských rtech
Jednoduše řečeno, pokud se tímto virem jednou nakazíte, už se s ním budete potýkat navždy. Virus totiž přežívá v nervových buňkách a nejde ho již vyléčit. „Opary na rtech způsobuje lidský virus Herpes simplex (HSV-1), který postihuje všechny věkové kategorie. Virem se postupně nakazí většina populace, ale jen u některých lidí se opar vyskytne. K přenosu viru dochází přímým kontaktem s nemocným člověkem prostřednictvím slin nebo slz,“ upřesňuje lékařka. Opar se projevuje bolestivým zarudlým zduřením na rtu nebo jinde na obličeji. Postižené místo pálí, svědí a připomíná cukání. Následně dochází k výsevu drobných puchýřků, které po několika dnech zasychají ve stroupek.

Jak na něj:

Ošetření se doporučuje hned při prvotních příznacích. „Léčba mastí s antivirovým účinkem má být zahájena co nejdříve, vhodné jsou vitaminy C, B, E a zinek. Vakcína zatím neexistuje. Nemocný šíří virus kýcháním s nezakrytými ústy, příborem, pitím z jedné sklenice, olizováním dudlíku a podobně. Také se preventivně vyhýbáme přímému kontaktu se slinami nemocného trpícího oparem, zejména chráníme před stykem novorozence a malé děti,“ upozorňuje. Také je třeba ještě víc zpřísnit hygienu. Hlídejte, aby dítě používalo během ranní a večerní hygieny výhradně svůj ručník, do kterého si utírá obličej.
holčička s balzámem na rty

2. Bolestivé koutky: Bolí, ale zmizí

S problémem popraskaných koutků se potýkají děti častěji než dospělí. Máte-li vy nebo váš potomek stále popraskané koutky, znamená to, že máte špatnou nebo nevyváženou stravu. Zkuste do svého jídelníčku zařadit dostatek potravin jako železo, zinek nebo vitamin B a problém zmizí stejně rychle, jako se objevil. „U některých dětí bývá nedostatek vitaminů B2, B6, B12, železa, zinku a kyseliny listové nebo oslabená imunita. Zinek najdete také převážně v luštěninách, stejně jako železo. To získáte také ze špenátu, brokolice nebo ořechů,” říká Vlaďka Bžunková. 

Některé příčiny popraskaných koutků neodstraníte pouze změnou jídelníčku, ale může za nimi být příznak nějaké nemoci, jako například kvasinková infekce. Infekční koutky charakterizuje bolestivé zarudnutí ústních koutků a trhlinky, které mohou krvácet nebo mokvat a tvořit se krustičky. Onemocnění je infekční. Může být vyvoláno infekcí bakteriální (streptokoky, stafylokoky) nebo kvasinkovou (Candida),” dodává dětská lékařka. Zvýšenou pozornost prasklým koutkům tak věnujte ve chvíli, kdy o žádné chorobě nevíte a potíže se vám stále vracejí, i když žijete zdravým životním stylem a máte dostatek všech vitaminů.

Jak na ně:

„Při kultivačním nálezu mikroorganizmů v krku musí dostat pacient antibiotika, antimykotika lokálně při moučnivce, substituce vitaminů B či železa při jejich nedostatku,“ říká pediatrička, která doporučuje koutky ošetřit například Imazolem krémpastou. Dbáme také na zdravou výživu s dostatkem vitaminů a železa, na hygienu dutiny ústní, otíráme rty při nadbytečné tvorbě slin.“
péče o rty

3. Lišej: Nepříjemné podráždění

Děti může trápit kolem rtů i nepříjemný lišej. „Moje dcera prodělala neštovice. Měla v obličeji a kolem rtů mnoho puchýřků, které zmizely, ale nad horním a spodním rtem se jí objevil lišej, kterého se nemůžeme od té doby zbavit,“ stěžuje si paní Jana Zemanová, maminka na mateřské dovolené. „Lišejem nazývají lidé jakési kožní projevy kolem úst nebo jinde v obličeji, není to žádné onemocnění samo o sobě. Někdy tak pojmenují ekzém, různé pupínky nebo vyrážku dosud neurčenou,“ říká dětská pediatrička. Podle ní jde často o kůži podrážděnou slinami, především u kojenců, nebo způsobenou dudlíkem či zbytky jídla. Někdy mají děti suché rty a kůži kolem nich podráždí neustálým olizováním, drážděním rtů zuby nebo okousáváním. „Jindy je kůže drážděna příliš velkým množstvím zubní pasty při čištění zoubků a vzniká kontaktní dermatitida ze složek v pastě,“ míní.

Jak na něj:

A jak s tím bojovat? Neurčí-li lékař diagnózu, je dobré rty a kůži okolo chránit vazelínou nebo jelením lojem a vysvětlit dítěti, co nemají dělat.

Připravil/a pro vás Lucie Ulmanová ve spolupráci s expertem MUDr. Vlaďka Bžunková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Vlaďka Bžunková
praktická lékařka pro děti a dorost
21
"Člověk má žít a pracovat tak, aby byl spokojený sám se sebou."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít