Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Podzim a popraskaná pusa

Podzim a popraskaná pusa

Podzim a popraskaná pusa

28. září 2016 od Martina Hühneová

28. září 2016 5 minut čtení
Připravil/a Martina Hühneová ve spolupráci s expertem MUDr. Silvie RAFČÍKOVÁ, MBA

Rty hrají v našich životech velkou roli a tomuto faktu by měla odpovídat i patřičná péče o ně. Kromě toho, že jsou výraznou estetickou dominantou obličeje, plní i mnoho dalších funkcí. Jak o ně pečovat na podzim? Právě na to tentokrát zaostříme.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Používáme je k příjmu potravy. Díky nim můžeme při mluvení správně artikulovat. Jejich mimika dokáže podtrhnout nejen náš slovní projev, ale i celý výraz našeho obličeje při slovní i neverbální komunikaci. V neposlední řadě je odborníci považují za jednu z nejerotičtějších částí těla, ženského především. Rty totiž obsahují vyšší koncentraci nervových zakončení. Jejich stimulace může vést ke vzrušujícím pocitům. Ženské rty mají navíc výraznější přirozené zabarvení.

Aby mohly být rty ozdobou naší tváře, její vizitkou, a zároveň zvládly plnit všechny své funkce, musejí být zdravé. „Zdravé rty jsou pevné, pružné a růžové,“ objasňuje MUDr. Silvie Rafčíková, vedoucí lékař kliniky Vzhled. Upozorňuje, že aby takové byly, musejí být dostatečně hydratované. To určuje dermis, tedy škára, a v ní obsažený kolagen s ​elastinem, mezibuněčná hmota s nejdůležitější látkou zodpovědnou za pružnost a elasticitu​. Tyto struktury navíc účinně zadržují vodu. „Pevnost a pružnost rtů bez vrásek je záležitostí nejen kolagenu, ale i mazu. Růžová kůže s více pigmentovanou červení rtů je zkrátka odrazem jejich dobré kondice,“ dodává doktorka.

Ne vždy se nám ale daří udržet rty v bezchybném stavu. Často se potýkáme, zejména v chladnějším období, s jejich vysušením, popraskáním, zarudnutím, olupováním nebo otoky. U mnohých z nás tyto nepříjemné stavy mohou dokonce přetrvávat. A způsobovat omezení třeba i celý rok.

Čím to ale je, že někdo má rty bezchybné a jiný se neustále potýká s problémy? „Důležitou složkou rtů je dobře vytvořený kyselý kožní plášť. Bohužel jej pravidelně narušují hlavně zevní vlivy,“ vysvětluje MUDr. Rafčíková. „Těch vnějších určujících aspektů je u​ rtů​ spousta. Faktory, které  nejvíce ovlivňují kvalitu a zdravost rtu, jsou UV záření, nedostatečná hydratace, nevhodná kosmetika,​ kouření,  vliv počasí, klimatizace," vyjmenovává lékařka, ale zároveň doplňuje: "Ale významný vliv má především strava, což je vnitřní faktor.“

Záleží tedy na tom, zda k nežádoucím projevům vysušení a popraskání na rtech dojde vlivem vnějších okolností, nebo jsou způsobeny nedostatečnou výživou našeho organizmu.
Většinou k nim ale dochází kombinací obou faktorů.Vítr a mráz dokáže rty nadměrně vysušit, stejně jako pobyt v přetopené místnosti. A to hlavně tehdy, pokud je dostatečně nechráníme. V případě poškození externími vlivy doporučuje MUDr. Rafčíková ošetřit rty nejprve v domácím prostředí zklidňujícími hojivými mastmi nebo tyčinkami. Ideálně bez chemických přísad. Pokud by se stav rtů nezlepšil do tří dnů, nebo se dokonce zhoršil, měly bychom vyhledat lékařskou pomoc.

Nedostatečná hydratace je obecně velkým problémem. Ruku na srdce: Opravdu denně dbáte na dostatečný přísun tekutin skrze pití a konzumaci vhodných potravin? Tak, aby byla zcela vyrovnána jejich až 3litrová denní ztráta? Vždyť člověk je ze 70 % stvořen vody.

Pokud voda organismu chybí, může se její deficit projevit nejrůznějším negativním způsobem – třeba právě i bolavým onemocněním rtů. Zvýšené nároky na pitný režim má naše tělesná schránka zejména při pobytu v klimatizovaných místnostech. Ovšem jestliže si myslíte, že olíznutí rtů váš problém vyřeší, jste na omylu. Olizování je zakázáno, vaše rty totiž pouze více vysuší.

Spolu s pitným režimem jde ruku v ruce i správná výživa organizmu. Trpíte-li často na popraskané a vysušené rty, zaměřte se na jídelníček. Změňte ho. Vynechte pikantní a kořeněná jídla. Doplňte bílkoviny, vitaminy a minerály. Chybějící výživné složky ve stravě, zejména vitamin B, opravdu mohou mít za následek, že naše rty nebudou v dobré kondici. Právě nedostatek „béčka“ způsobuje bolestivé a nepříjemné popraskání rtů a jejich koutků. Popraskání, zduření a zčervenání rtů spojené s olupováním bychom neměly v žádném případě podceňovat.  Pakliže totiž v krátké době nedochází k jejich hojení, mohou být tyto příznaky i signálem vážnějšího onemocnění: zánětu rtů neboli cheilitidy. „Cheilitidu provází i mokvání, hnisání a vznik bolestivých trhlinek neboli ragád. Projevy jsou často silně palčivé, umocněné svěděním a pálením. Jejich intenzita se pak liší podle stadia zánětu, “ vysvětluje lékařka a doplňuje: „Nejprve je nutné vystopovat a odstranit příčinu onemocnění. Může to být sluneční záření, chlad, vítr, traumata, ortodontické pomůcky, chemické dráždivé a alergizující látky, kosmetika, zubní pasty, potraviny, ale i bakterie, viry, kvasinky. Zánětem rtů se ale mohou projevovat i jiné závažné choroby organizmu.“

Zánětlivých onemocnění v oblasti rtů rozeznává medicína několik typů. Mohou být povrchové nebo hluboké, akutní či chronické a mít nejrůznější původ. Některým lze předejít prevencí, třeba zvýšenou ochranou rtů proti UVB záření (způsobuje cheilitis actinica), vyvarováním se alergenů v kosmetice, potravinách nebo hygienických potřebách (kontaktní cheilitida). Na jiné, jejichž vznik zapříčiňují viry, bakterie či kvasinky, jsme ale krátcí. Jejich léčbu bychom měly v každém případě svěřit do rukou zkušeného dermatologa.

Narušené a vysušené rty, pokud je nedostatečně léčíme, jsou také často vstupní branou pro ty bakterie a kvasinky, které mohou vyvolat i závažnější onemocnění. Zda jsou naše popraskané koutky způsobené výpadkem vitaminů, nebo se jedná o infekční onemocnění koutků (cheilitis angularis, anguli infectiosi) způsobené kvasinkami či stafylokoky, není laik schopen rozeznat. Platí tedy, že pokud se potýkáme s problémy na rtech týden neúspěšně, je návštěva či konzultace odborného lékaře nezbytná.
V chladném počasí, zejména pokud máme oslabenou imunitu, jsme více náchylní k nachlazení. Jeho průvodním jevem je často i zvýšená teplota nebo horečka. Ty jsou zároveň jedním z aktivátorů viru herpes simplex – klasického oparu, pokud je v těle přítomen. „Opar, HSV-1, je zodpovědný za nejčastější onemocnění rtů. K nákaze, tzv. primární infekci, dochází nejčastěji v dětství. Výskyt viru stoupá úměrně věku. Až 90 % dospělých je jeho hostitelem. Ne u všech šiřitelů viru se však opar projeví. Pouze asi třetina z nich v průběhu života skutečně tímto onemocněním trpí,“ poznamenává MUDr. Rafčíková.  Opary jsou vlastně drobné puchýřky naplněné tekutinou. Nejčastěji se objevují právě na rtech a v okolí úst. Tyto boláky se často vysévají ve větším množství a splývají. Kůže kolem puchýřků je zarudlá a oteklá. Prvním příznakem oparu bývá pocit brnění nebo pálení v místě, kde se později objeví. Když puchýřky prasknou, vytéká z nich čirá tekutina. Po několika dnech se vytvoří strupy, které se hojí 6-10 dní. Virus se přenáší přímým kontaktem s vřídky nebo slinami osoby, která má právě opar. Pokud jste dosud opar neměly, buďte tedy v kontaktu s lidmi, kteří mají opar v akutním stadiu, opatrné. Rty zkrátka jako vysoce citlivý a z mnoha hledisek významný orgán zvýšenou ostražitost a péči vyžadují. 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Martina Hühneová ve spolupráci s expertem MUDr. Silvie RAFČÍKOVÁ, MBA

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Silvie RAFČÍKOVÁ, MBA
Korektivní dermatolog a dermatovenerolog
6
"Přirozený vzhled je základem všech estetických zákroků."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít