Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Co potřebuje vaše pleť ve 20, 30, 40 a 50 letech

Co potřebuje vaše pleť ve 20, 30, 40 a 50 letech

Co potřebuje vaše pleť ve 20, 30, 40 a 50 letech

23. dubna 2018 od Eva Suchomelová

23. dubna 2018 2 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Mgr. Petra Řehořková

Víte, že se v průběhu života mění nároky vaší pleti? Přesvědčte se, že o ni pečujete správně. Shrnuli jsme pro vás nejdůležitější zásady, abyste už nechybovaly a byly krásné v každém věku.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Když je vám 20: Znát svůj typ pleti

Někdo už je ve dvaceti hotový člověk po fyzické i psychické stránce, u jiného ještě dobíhají třeba poslední hormonální změny z dospívání. To se může projevovat formou akné. V každém případě byste ale už nejpozději ve 20 měly znát svůj typ pleti a podle toho se o ni starat. „I když je naše pleť ve dvaceti letech v podstatě na vrcholu, je potřeba již v tomto věku o pleť pečovat pomocí kvalitní kosmetiky, která zahrnuje dostatečnou hydrataci, výživu a hlavně UV ochranu. Vyplatí se také pleť dvakrát denně čistit,“ radí Mgr. Petra Řehořková, zakladatelka Kliniky estetické medicíny Petra Clinic, s tím, že každý by měl myslet také na správnou životosprávu.

Na vaší kosmetické poličce by měly mít své stabilní místo: čisticí pleťové mléko nebo gel, tonizační čisticí pleťová voda a lehký denní krém s UV filtry, který dodá především hydrataci. Majitelky mastnější pleti mohou zkusit čisticí masky na póry, ale nejúčinnější je stejně každodenní čisticí rutina. Vždy je dobré se každý večer před spaním odlíčit, i když jste si nalíčila jen řasy a použila BB krém. Pro případ, že přijdete hodně pozdě domů a budete unavená, mějte po ruce odličovací ubrousky.  

Když je vám 20: Znát svůj typ pleti

Když je vám 30: Rozzářený pohled

V tomto věku je potřeba si najít čas na péči o svoji pleť. I přesto, že jste nezanedbávaly kosmetickou rutinu, pleť stárne a objevují se první drobné vrásky, nejčastěji u očí. Ale výrazné vrásky či zašedlá pleť bez života jsou v tomhle věku spíš odrazem nedisciplinovanosti ve dvaceti. „Zhruba od 25. roku života si tělo pomalu přestává vyrábět kolagen a elastin. Navíc kůže produkuje zhruba o 30 % tuku méně než dříve. Kolem očí a úst se objevují první mimické vrásky a pleti se také snižuje schopnost regenerace, protože klesá množství kyseliny hyaluronové. Výjimkou není ani výskyt akné,“ vysvětluje wellness koučka. Zhruba 15 % žen se s pupínky potýká stále i kolem třicítky. Produkci kožního mazu totiž ovlivňují také hormony hypofýzy, štítné žlázy a glukokortikoidy.

Svůj kosmetický arzenál doplňte o kvalitní hydratační oční krém, výživný noční krém a občas pleti dopřejte vitaminovou pleťovou masku podle typu své pleti. Pro mastnou pleť čisticí, pro normální pleť vyživující, pro suchou pleť hydratační. V tomto věku jsou již vitaminy pro pleť klíčové, tak je doplňujte vnitřně i zevně.

Když je vám 30: Rozzářený pohled

Když je vám 40: Rozmazlujte se

Teď už čas určité stopy zanechává v podobě výraznějších vrásek a povadlé pleti. Kolem čtvrté dekády života se postupně začíná měnit struktura pokožky, což znamená, že se ztenčuje, ztrácí schopnost rovnoměrně odrážet světlo a ztrácí jas. „Často ženy bojují i s tím, že se jim začínají tvořit pigmentové skvrny. Je to proto, že tělo se nedokáže již tak dobře vyrovnat s rozpadem melaninu,“ dodává Řehořková. Vhodná je proto každodenní péče, která by měla zahrnovat nejen pleť obličeje, ale také krku a dekoltu.

Zralá pleť potřebuje výživu a hloubkovou hydrataci. Ubývá v ní kyseliny hyaluronové a koenzymu Q10 a přesně tyto složky by měla obsahovat nyní celá kosmetická řada, kterou používáte. Výše uvedenou kolekci přípravků doplňte o pleťové sérum, které potřebné výživné složky obsahuje v koncentrované formě. Nezapomeňte při jeho výběru zohlednit svůj typ pleti i její aktuální problémy či potřeby. Kromě domácí péče dopřejte pleti i tu profesionální. Zejména masáž obličeje vám udělá dobře po fyzické, psychické i vzhledové stránce. Jako prevence vrásek a přirozený lifting zabírá obličejová jóga.

Když je vám 40: Rozmazlujte se

Když je vám 50: Stárnout s grácií a nepřestat o sebe dbát

Vlivem hormonálních změn v souvislosti s menopauzou se pokožka dehydruje a rychleji vysychá. Prohlubují se tak vrásky, povolují kontury tváře a snižuje se pevnost pleti. „Po menopauze tělo přestává produkovat ženské hormony estrogeny, a to způsobuje také úbytek elastinu a kolagenu,“ tvrdí odbornice. Nastává tedy čas na různé omlazující kosmetické produkty a procedury, které ubývající složky do pleti hravě doplní. Skvělé jsou například procedury s intenzivním pulsním světlem, kterým lze ošetřovat pleť obličeje, krk, dekolt i stárnoucí hřbety rukou, na které ženy často zapomínají.

Když je vám 50: Stárnout s grácií a nepřestat o sebe dbát

Šarmantní Ines de la Fressange, bývalá modelka, která již má padesátku za sebou, radí několik triků, jak si zachovat svěžest s nadhledem ohledně svého vzhledu i v tomto věku:
  • Nejdůležitější kosmetický úkon je odlíčení a pořádné vyčištění pleti na konci každého dne, i když jste se ten den nelíčila.
  • Nikdy nepoužívejte na obličej mýdlo ani příliš vody – obojí pleť vysušuje.
  • Když večer v zrcadle uvidíte unavený obličej, zabere jediné – jít se pořádně vyspat.
  • Depilujte si chloupky v obličeji zásadně večer, aby se během spánku pleť zklidnila.
  • Pokud je vám nad 50, neprohlížejte si svou pleť ve zvětšovacím zrcadle. Nyní je už mnohem důležitější, jak působíte celkově.
  • Nejlepší kosmetikou je krásný úsměv – investujte tedy do kvalitního zubaře a pravidelné domácí zubní péče.
  • Vyhýbejte se příliš agresivním peelingům a přípravkům na obrušování pleti. Mohou nadělat víc škody než užitku.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Mgr. Petra Řehořková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Petra Řehořková
wellness koučka a zakladatelka kliniky Petra Clinic
4342
"Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít