Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy 8 tipů, aby vám barva na vlasech vydržela co nejdéle!

8 tipů, aby vám barva na vlasech vydržela co nejdéle!

8 tipů, aby vám barva na vlasech vydržela co nejdéle!

6. ledna 2022 od Eva Suchomelová

6. ledna 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Bára Doležalová

Barvíte si vlasy a máte dojem, že vám na nich barva nevydrží tak dlouho, jak byste si přála? Zapátrali jsme, co ovlivňuje výdrž barvy na vlasy a jak ji prodloužit.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Kdo by si nepřál mít dlouhodobě zářivou barvu vlasů? Většinou po nabarvení takové bývají, ale brzy matní a intenzita barvy se vytrácí. Částečně to může mít na svědomí kvalita vlasu, ale velmi často je hlavním viníkem špatná péče. „Co se kvality vlasů týče, ze suchého a pórovitého vlasu se barva vymyje rychleji než z vlasu silného, zdravého a profesionálně ošetřeného,“ říká odbornice na krásné vlasy Bára Doležalová. Záleží na historii vlasů. Často jsou vlasy barveny méně kvalitními barvami a následně ošetřeny přípravky obsahujícími silikony, které jsou nerozpustné ve vodě a z vlasu se nevymyjí při oplachování. Takovéto silikony vlasy obalují a vytvářejí na vlasech pevný obal, který vlas dusí a následně může pod silným nánosem i puknout.


Jak pečovat o barvené vlasy?

Důležité je používat kvalitní přípravky, určené pro péči o barvené vlasy. „Tyto produkty dokážou uzavřít strukturu vlasu a zamezit vymývání barevného pigmentu,“ míní expertka. Doma by vám tedy neměl chybět TRESemmé Colour Shineplex šampon na barvené vlasy bez sulfátů​ (koupit v e-shopu), který je přímo určený pro barvené vlasy, kterým zajistí dlouhotrvající účinek udržení zářivé barvy po dobu až 12 týdnů. Složení je zcela bez sulfátů a šampon je navržen tak, aby jemně odstranil nečistoty z vlasů, zatímco zachová vaši barvu a lesk. Po použití šamponu je vhodné použít také  kondicionér nebo balzám pro barvené vlasy, který vlas uzavře a zachová tak zářivost barvy. 


Přírodní vs. chemické barvení

Vlasy si můžete barvit různě. Fanynky přírodní kosmetiky si mohou barvit vlasy henou, ostatní využijí chemických barev a těm je určen náš článek. Ať už barvíte samy doma, nebo u profesionála v kadeřnictví, vždy je na výběr několik druhů barev. „Existují barvy permanentní, demi-permanentní, semi-permanentní a dále různé tónovací šampony, barevné masky, gely, spreje, pěny atd.,“ vyjmenovává možnosti kadeřnice a stylistka. „Každá z nich funguje jinak a vydrží různě dlouho.“

profesionální barvení vlasů


Druhy barev na vlasy podle výdrže:

  • Permanentní barva neboli barva trvalá vlivem amoniaku proniká do vlasu a má dlouhotrvající efekt. Taková barva zbavuje vlas pigmentu, který následně nahradí barvou, kterou je vlas barven. „Na výšce tónu záleží podle použití oxidačního činidla. Lze takto vlasy barvit či zesvětlovat. Tyto barvy se používají na šedivé vlasy. Barva jako taková se nevymývá, ale intenzita barvy slábne právě vlivem použitých přípravků a vlivem nesprávné péče nebo nadměrného slunění,“ vysvětluje odbornice na krásné vlasy. Vyzkoušejte třeba Garnier Color Naturals permanentní barva na vlasy 4 středně hnědá (koupit v e-shopu)
  • Demi-permanentní barva se podobá permanentní barvě, jen obsahuje jiné činidlo. Má podobný efekt jako permanentní barvy, bývá však k vlasům šetrnější. „Tyto barvy nestahují přirozenou barvu jako amoniak v permanentních barvách a výsledek bývá přirozenější. Nemají zesvětlovací účinky jako barvy permanentní a odrosty díky postupnému odmývání nejsou až tak viditelné. Tyto barvy vydrží zhruba 20-25 mytí v závislosti na následné péči,“ podotýká Bára Doležalová.
  • Semi-permanentní barva proniká do středních částí vlasů. Vymývá se cca po 15 umytích. Schwarzkopf Live Ultra Brights Semi-Permanent barva na vlasy Lilac Crush L120 (koupit v e-shopu)
  • Dočasná barva ve formě tónovacích přípravků (šampony, spreje, gely, pěny atd.) neproniká přes vnější vrstvu vlasu a šamponem se snadno vymyje. Zkuste L'Oréal Paris Magic Retouch Sprej pro okamžité zakrytí odrostů tmavá hnědá (koupit v e-shopu), který je voděodolný, splyne s vlasy a perfektně zakryje ihned šedivé odrosty. 
speciální péče o vlasy


8 tipů, jak prodloužit výdrž barvy na vlasy


1. Po nabarvení si den nemyjte hlavu.

„Dobré a vhodné je také počkat s mytím vlasů po profesionálním barvení 24 hodin. Pigment se po tuto dobu ve vlasech uzamyká a ‚usazuje‘, doporučuje Bára Doležalová.


2. Používejte kvalitní vlasovou řadu určenou na barvené vlasy.

„Na trhu je široká škála produktů pro zvýraznění barvy s barevnými pigmenty, které mohou výdrž barvy prodloužit, a udržet tak její sytost a zářivost. Tyto produkty jsou vhodné na výrazné odstíny, jako je červená, zlatá nebo kaštanová,“ uvádí expertka. „Pro platinové blondýnky jsou naopak vhodné produkty na potlačení žlutého nádechu ve vlasech, většinou označené jako Silver. Blond barva na vlasech bývá náchylná na spoustu faktorů. Výdrž platiny ovlivňuje kvalita vody, výběr šamponu a následné péče i způsob barvení vlasu.“  Zuste třeba Schwarzkopf Palette sprej proti žlutým tónům (koupit v e-shopu), který pomáhá neutralizovat nechtěné žluté tóny a vytváří zářivý blond lesk.


3. Vyhněte se sulfátům.

„Jedním z největších zabijáků barvy jsou sulfáty, které barvu z vlasů vyžírají. Tuto látku najdete pod zkratkou SLS - sodium lauryl sulfát. Tato látka je zodpovědná za pěnivost šamponu, ta ale není zárukou čistého vlasu,“ varuje Bára Doležalová. Zkuste třeba Herbal Essences Šampon Bez Sulfátů, Aloe + Avokádový Olej (koupit v e-shopu)


4. Nemyjte vlasy denně.

„Barvě vlasů neprospívá časté, každodenní mytí chlorovanou vodou. Vhodnou alternativou a řešením by mohlo být použití suchých šamponů, kterých je v dnešní době na trhu velký výběr,“ uvažuje odbornice.


5. Pozor na vysoké teploty!

„Ani vysoké teploty, které způsobuje např. časté fénování nebo žehlení udržení barvy na vlasu neprospívají. Tady je na místě používat nižší teploty a ochranné přípravky proti teplu,“ nabádá Bára Doležalová. Třeba vyzkoušejte got2b ochranný sprej před teplem Guardian Angel ​ (koupit v e-shopu).


6. Vybírejte přípravky bez silikonů.

Pod vrstvy silikonu, které se hromadí na vlasu, nepronikne žádný, ani sebeúčinnější přípravek. Vlas je následně zatížen a pod těmito nánosy může i puknout. Takové vlasy bývají o dost tmavší, než by si žena přála, a zářivá barva na takových vlasech skutečně dlouho nevydrží. Bývají matné s nádechem do šeda. Základem je opravdu profesionální a odborná péče nastavená kadeřníkem přímo pro váš typ a kvalitu vlasů,“ přibližuje kadeřnice.


7. Používejte obojí - masky i kondicionéry.

Maska by se měla používat alespoň jednou týdně, ta se postará o hloubkovou výživu a hydrataci vlasu, která je také velmi důležitá. Kondicionér, který vlas uzavře a připraví na další úkon, by se měl použít po každém mytí. Zároveň při použití masky je důležité vždy péči završit opět kondicionérem, protože každý produkt plní svou funkci. Častá chyba žen je, že při použití masky již nepoužívají kondicionér,“ upozorňuje Bára Doležalová. Pro regeneraci a výživu všech typů vlasů, zejména po adeřnických procedurách, zkuste masku Ziaja Olivový olej Maska vlasy regenerační (koupit v e-shopu)

maska na vlasy


8. Na odrosty použijte sprej.

Není nutné ihned sahat po barvě nebo běžet ke kadeřníkovi, pokud vlasy trošku odrostly. Pomůže vám letošní hit, který již zařadilo do svého portfolia více značek, a to sprej na odrosty. Sprej je spíše záchrana před návštěvou kadeřníka a pomůže překlenout týden či dva, říká podle svých zkušeností odbornice. Seženete je v různých barvách a odstínech a pomohou vám překlenout dobu mezi dvěma barveními.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Bára Doležalová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Bára Doležalová
Expertka proměny vizáže, stylistka a vizážistka
4531
"Změna zvnějšku vás změní uvnitř a pomůže odstartovat váš nový život."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít