Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Jak pečovat o vlasy barvené henou

Jak pečovat o vlasy barvené henou

Jak pečovat o vlasy barvené henou

1. srpna 2017 od Eva Suchomelová

1. srpna 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Adéla Drábková

Barvíte se henou nebo o tom uvažujete? Je šetrnější než chemická barviva, přesto vlasy může vysušit. Jak tedy o ně pečovat? A co když vás přestane bavit? Zeptali jsme se odborníků a přinášíme vám odpovědi.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Už po tisíciletí používají ženy v Indii, afrických a arabských zemích k barvení svých vlasů, nehtů, kůže i textilií přírodní barvivo hena. Získává se z listů rostliny Henovník bílý, které se usuší a rozdrtí na zelený či červenohnědý prášek. Obsahuje velké množství zejména červených pigmentů, které se dobře vážou s proteiny.


Přírodní hena je:


•     připravená z chemicky neošetřených listů
•     má také na vlasy regenerační a zpevňující účinky
•     pomáhá při problémech s lupy
•     Henu volí také těhotné a kojící ženy, protože se nedostává do jejich těla ani do organismu dítěte. Takovou jistotu u některých chemických barviv nemají.


Jak pečovat o vlasy barvené henou


Pozor na vysušování

„Vlasy barvené henou se vysušují stejně jako při barvení chemickými látkami,“ sděluje svoji zkušenost kadeřnice Adéla Drábková. Takto působí hena, získaná z listů, které byly před zpracováním na prášek chemicky konzervovány. Existuje i tzv. přírodní hena, letošní novinka, o které jsme psali v článku Interbeauty Prague jaro 2017, která nebyla takto chemicky ošetřena, a ta by vlasy vysušovat neměla. Podle dovozce není třeba ji takto konzervovat, protože díky práškové konzistenci se nekazí. Obsahuje navíc i další tropické rostliny, díky čemuž se značně rozšířila barevná škála. Ovšem tato hena svůj původ a bio kvalitu deklaruje při prodeji, u jiných druhů heny se nedozvíte, jak se s ní nakládalo během výroby.
 

Jak pečovat o vlasy barvené henou
Hydratace především!

Proto je v každém případě na místě se o henou barvené vlasy skutečně dobře starat, a předcházet tak vysušování. „Ideální je zvolit hydratační řadu vlasových přípravků,“ radí Adéla Drábková. „To znamená hydratační šampon i kondicionér nebo balzám a hydratační masku.“

Výborná je v tomto směru nová řada L´Oréal Paris Botanicals Fresh Care Geranium, určená pro vlasy bez lesku a barvené s obsahem pelargonie. Vedle hydratačního šamponu a balzámu s kondicionérem si můžete vlasy ošetřit speciálním bezoplachovým octovým sprejem Geranium Radiance Remedy Shine Vinegar. Lze jej používat i několikrát za den na suché vlasy pro oživení.

Další možností je například Garnier Fructis Oil Repair 3 pro vlasy suché a bez lesku. Regeneraci, pružnost a lesk zajistí tři olejové složky – avokádový a olivový olej a bambucké máslo. Sáhnout také můžete po denním krému pro barvené vlasy Elsève Color Vive Day Cream. Intenzivně vyživuje, chrání barvené vlasy a navrací jim oslnivý lesk. A pro velmi vysušené vlasy se hodí Elsève Hedvábný olej s ultra lehkým složením, který vlasům dodá zářivou barvu, výživu a vysoký lesk.

Jak pečovat o vlasy barvené henou


Hena je věrná

Jakmile ale jednou s henou začnete, počítejte s tím, že vám vydrží dlouho. Většinou hena chytá hned napoprvé a barví sytě. Na to je třeba dát dobrý pozor. Mnoho kadeřnic ji odmítá svým zákaznicím aplikovat, neboť nikdy se nedá dopředu odhadnout, jaký bude finální odstín barvené kštice. „Zvlášť šedivějící vlasy chytají henu velmi silně, ovšem výsledná barva pak často působí nepřirozeně,“ popisuje problém s použitím heny kadeřnice a majitelka pražského salonu Blue Bell Monika Mairichová. „Stalo se mi už víckrát, že za mnou přišla zákaznice, která si doma sama obarvila vlasy henou a nebyla s tím spokojená. Bohužel se jednou aplikovaná hena nedá z vlasů odstranit, nedá se na ně použít chemická barva, musí se nechat odrůst.“

Jak pečovat o vlasy barvené henou


Jak maskovat?

Ani odrosty s henou není snadné maskovat. „Pokud se zákaznice rozhodne nechat si henu odrůst, ale nechce mít nevzhledné odrosty, dá se to částečně řešit jejich dobarvením chemickou barvou,“ vysvětluje Monika Mairichová. „Nikdy ale netrefíte přesný odstín zbytku vlasu s henou, vždy se můžete jen přiblížit.“ Na druhou stranu mají kadeřnice i opačný problém – špatně chytající hena. „Na přání jedné zákaznice jsem jednou barvila vlasy přírodní henou, ale barva jí vůbec nechytla,“ svěřuje se se svou zkušeností vlasová expertka a kadeřnice Adéla Drábková. „Nikdy prostě nevíte, jak se barva na konkrétním vlasu zachová.“


 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Adéla Drábková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Helena Součková 9.srpna 2017
Dobrý den, barvím si vlasy hennou cca 20 let a nikdy jsem vlasy neměla suché, právě naopak lesklé a zdravé. Chápu, že se jedná o komerční článek s cílem prodat uvedené produkty L'Oreal, Garnier atd., ale možná tématem neměla být henna, ale prostě jen problém se suchými vlasy. Protože pokud si vlasy barvím hennou, je to z důvodu, že se chci vyhnout chemickým látkám v barvách a tudíž, i když bych měla vlasy suché, tak bych si na ně rozhodně neplácala produkty viz Garnier, Elseve a spol., ale udělala bych si raději zábal z kokosového oleje.
Doporučuji barvu z henny a ostatní výrobky zn. Khadi, které mají certifikát BDIH, jenž zaručuje 100% přírodní složení. Helena

Expert z článku

Adéla Drábková
Vlasová expertka a kadeřnice
330
"Moje práce mě těší i proto, že výsledek je vidět hned."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít