Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Regenerační masky: Které ingredience zachraňují vlasy?

Regenerační masky: Které ingredience zachraňují vlasy?

Regenerační masky: Které ingredience zachraňují vlasy?

14. listopadu 2017 od Karolína Hornová

14. listopadu 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Iva Borovská

Nejedna z nás má tu a tam období, kdy více „řeší“ péči o oslabené vlasy, ze kterých se kamsi vytratila síla a lesk. Může za to roční doba, ale také struktura vlasů, kadeřnické experimenty nebo jídelníček. V takovém případě je čas na regenerační masku, nabitou účinnými ingrediencemi.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Problém poškozených, lámavých, vyschlých nebo matných vlasů není mezi ženami výjimkou. Experimenty s barvami, neprofesionální odbarvování, složité účesy, nešetrné žehlení – to všechno může mít vliv na strukturu vlasů. Navíc přichází období, pro které jsou „unavenější“ vlasy poměrně typické.


Poškozené vlasy nejsou šťastné

„Zima je obdobím, kdy je organismus více vysílený, což je dáno vlastně i historicky z dob, kdy se lidé museli fyziologicky připravit na tuhou zimu,“ říká kadeřnice Iva Borovská. Tělo se snaží pracovat tak, aby nestrádalo, a přestává „věnovat pozornost“ tomu, co není životně důležité. Je to ale jen jeden z faktorů.

Vlasy, které potřebují regeneraci, poznáme na první pohled. „Zpočátku jsou sušší, než jsme zvyklé, mohou se začít nepravidelně vlnit nebo krepatět, pak si všimneme, že se hůře rozčesávají – hřeben se zadrhává ve spodní části délky vlasů. Mohou za to roztřepené, vysušené konečky,“ shrnuje kadeřnice. Dalším „symptomem“ je ztráta lesku a méně zářivá barva. Přitom stačí dodržovat jen několik pravidel, jak udržet vlasy zdravé a mladé.

fénování vlasů


Je čas na regeneraci

Jako první pomoc radí Iva Borovská návštěvu salonu: poškozené konečky už se nikdy nezcelí, zato by se mohly třepit dál. Lehké zastřižení konečků vlasům pomůže na první pohled. Pak je čas na regeneraci. Poškozené vlasové vlákno je více porézní, a tím pádem má tendenci se více vysušovat a přijímat všechny vlivy zvenčí. „Kromě těch špatných i ty dobré – třeba ingredience z regeneračních masek. A to je přesně to, co potřebujeme,“ říká odbornice.

Pokud máte velmi suché vlasy už od kořínků, doporučuje celou regenerační řadu – tedy šampon, kondicionér a masku, případně další speciální produkty. „Regenerační produkty bývají hodně hutné, výživné. Mastnější vlasy by mohly zbytečně zatížit a výsledkem by byly vlasy bez objemu,“ říká.

Dodává, že vlasy většinou nebývají poškozené v horní polovině délky a už vůbec ne přímo u hlavy. „Výživné produkty většinou stačí aplikovat do spodní délky vlasů nebo jen do konečků. A platí to i pro masky. V konečcích je můžete nechat trochu déle a docílíte zdravého vzhledu bez zatížení,“ radí Iva Borovská.

aplikace masky


Ingredience, které nakrmí hladové vlasy

A co jsou tedy ty zázračné ingredience, které do vlasových vláken proniknou, vyživí je a zacelí? „Z přírodních složek hodně pomáhá obilí – výtažky z ovsa nebo pšenice. Obsahují proteiny, které obnovují strukturu a pružnost vlasů,“ říká Iva Borovská. Sama nedá dopustit na arganový olej, ale i další vzácné výživné oleje, které jsou v poslední době hitem v regeneraci vlasů.

Tip redakce:
Maska L’Oréal Elsève Extraordinary Oil, vyživující maska pro suché vlasy se směsí šesti květinových olejů vlasy vyživí, hydratuje a dodá jim lesk. A navíc krásně voní. Maska Garnier Fructis Oil Repair Intense 3 in 1 obsahuje bambucké máslo, tři druhy olejů a triglyceridy.

Regenerační masky: Které ingredience zachraňují vlasy?


Mocnou zbraní v boji s poškozenými vlasy je keratin. „Jde o bílkovinu, která přirozeně tvoří buněčnou strukturu vlasového vlákna a odpovídá za jeho pevnost,“ vysvětluje kadeřnice. Synteticky vyrobený keratin se pak používá pro speciální vlasové kúry i jako přísada do regeneračních masek.

Výrobci vlasové kosmetiky mají různé patenty, takže se „účinná látka“ občas může jmenovat jinak. Ve složení ale vždy bude napsán keratin. Jeho velkou výhodou je, že má schopnost spojit se s vlastním vlasovým vláknem a obnovit jeho pevnost.

Další kouzelné slůvko na obalu regeneračních masek jsou ceramidy. Jde o lipidy, molekuly na tukové bázi, které se starají o zadržení vody v buňkách, a tím pádem i o hydrataci vlasů. Ceramidy navíc působí nejen na vlasy, ale i na pleť.

Tip redakce:
Maska Syoss Intensive Anti-Breakage Treatment s ceramidovo-keratinovým komplexem posiluje slabé a křehké vlasy. Maska Gliss Kur Serum Deep-Repair od značky Schwarzkopf je hloubkově regenerační maska s tekutým keratinem.

Regenerační masky: Které ingredience zachraňují vlasy?


Všeho s mírou

Na závěr už jen několik rad od kadeřnice, aby regenerace vašich vlasů proběhla co nejúčinněji a bez zbytečného zatížení. Přečtěte si také, které produkty obstály v redakčním testu regeneračních masek na vlasy.
  • Regenerační masku používejte opravdu jen tehdy, když to vaše vlasy potřebují.
  • Nepřehánějte to s množstvím: stačí vetřít množství dvou lískových oříšků do spodní třetiny vlasové délky.
  • Použijte hřeben a po nanesení konečky pročešte. Jde o trik kadeřníků, aby maska obalila vlasová vlákna co nejdokonaleji.
  • Nepřehánějte to s dobou působení: řiďte se návodem na obalu, delší působení by mohlo vaše vlasy zbytečně zatížit a ztratily by na objemu.
  • Důkladně opláchněte. Pokud máte vlasy hodně zničené, použijte po masce ještě další přípravek – uhlazující bezoplachový balzám nebo malé množství výživného oleje do konečků.
  • Nepoužívejte masku po každém mytí. Stačí po ní sáhnout po každém třetím mytí.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Iva Borovská

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Iva Borovská
Kadeřnice a hair stylistka
2498
"Účes je zrcadlem stylu a osobnosti."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít