Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Tabu: Choulostivý problém jménem hemoroidy. Trápí i vás?

Tabu: Choulostivý problém jménem hemoroidy. Trápí i vás?

Tabu: Choulostivý problém jménem hemoroidy. Trápí i vás?

16. února 2022 od Nina Vránová

16. února 2022 2 minuty čtení
Připravil/a Nina Vránová

Hemoroidy, nepříjemná záležitost, o kterém se mnozí stydí mluvit. Trápí ženy i muže a nejen v důchodovém věku. Jaká je první pomoc při hemoroidech a dá se jejich vzniku nějak předcházet?

O tom, že máte hemoroidy, se asi jen tak někomu na potkání chlubit nebudete. Jde spíše o choulostivý problém, který nás trápí tak nějak ve skrytu duše, v soukromí. Postihuje jak ženy, tak muže a objevit se může už v období těhotenství.

Co jsou hemoroidy?

Jsou nepříjemné, svědivé, až bolestivé. Jako hemoroidy jsou původně označovány cévní pleteně v oblasti konečníku. Tato pleteň se skládá z drobných tepének, které do oblasti přivádějí  krev a pomocí drobných žilek ji zase odvádějí. Problém nastává, jakmile je tento systém porušen. Toto onemocnění je velmi časté, ale mluvit se o něm začíná až ve chvíli, kdy jsou hemoroidy nesnesitelné a my začínáme mít obavu například z vážnějších onemocnění.

Jak vznikají hemoroidy?

Toto často krvácivé onemocnění rektálních žil má mnoho příčin vzniku. Jedním z nich je přílišný tlak během stolice, který může způsobit poranění. Často se s nimi poprvé potkají například těhotné ženy právě v důsledku zvýšeného tlaku v oblasti konečníku. Příčinou vzniku jsou ale i nevhodné návyky, jako je sedavé zaměstnání, malý příjem tekutin, špatná strava, a jednou z příčin může být i dědičnost.  Vzhledem k tomu, že se jedná o nepříjemné onemocnění, je třeba jej začít řešit okamžitě.

4 tipy, jak se hemoroidů zbavit doma?

Tip č. 1: Dopřejte si sedací koupel

Tip č. 1: Dopřejte si sedací koupel

Už jen ta představa vám uleví, natožpak samotná koupel. Nejlepší je odvar z dubové kůry nebo heřmánku, teplá voda tak akorát a pořádně si v ní pohovět. Tohle opakujte pravidelně, dokud se problémy nezlepší. Důležité je myslet také hlavně na to, že hygiena intimních partií je v tomto naprosto zásadní.
Tip č. 2: Promazávejte

Tip č. 2: Promazávejte

Po koupeli na nic nečekejte a inkriminovaným místům dopřejte pořádnou porci masti. Vyzkoušet můžete například toaletní vazelínu Bione Cosmetics Kosmetická toaletní vazelína měsíček (koupit v e-shopu) nebo malé skladné provedení na cesty Ziaja Kosmetická bílá vazelína (koupit v e-shopu). Promazání vám přinese okamžitou úlevu od bolesti.
Tip č. 3: Nebojte se vlákniny

Tip č. 3: Nebojte se vlákniny

Dejte si pozor na to, co jíte. Jestliže ve vašem jídelníčku chybí ovoce a zelenina, mohou se vám zácpy i hemoroidy po zaléčení znovu vracet. Dbejte proto při výběru jídla na dostatek vlákniny ve stravě a hodně pijte.
Tip č. 4: Toaletu neodkládejte

Tip č. 4: Toaletu neodkládejte

Jestliže se vám chce na velkou, na nic nečekejte. Není nic horšího než zadržování stolice. Nejenže se vám po několika takových akcích může začít o slovo hlásit zácpa, ale pokud budete tohle odkládání potřeby opakovat, hemoroidy na sebe nenechají dlouho čekat. A ještě něco: snažte se vnímat své tělo a na toaletě zbytečně netlačte!
 
Tip redakce:

Vlákninu můžete do jídelníčku přidat. Stačí ji nasypat třeba do snídaňové kaše nebo jogurtu. Vyzkoušejte třeba
Topnatur 100% originální psyllium indickou vlákninu (koupit v e-shopu).

Dá se hemoroidům předcházet?

Nedostatek pohybu, tekutin, vlákniny, sedavé zaměstnání. Kombinace těchto faktorů je pro vznik hemoroidů ideální. Proto se po vyléčení nejnepříjemnějších příznaků zaměřte na svůj životní styl. Snažte se na toaletě příliš netlačit, buďte aktivní, a pokud v práci hodně sedíte, alespoň každou hodinu se zvedněte a projděte. Myslete také na to, že více se hemoroidy tvoří u lidí s vyšší váhou, a proto se snažte udržovat i zdravou tělesnou hmotnost.

Tip redakce: Na krev pozor
Jestliže se vám však krev na toaletním papíru objevuje dál a pravidelně, zpozorněte. Léčba hemoroidů sice není na pár dní, ale pokud krev s postupujícím časem nemizí, může indikovat vážný zdravotní problém. Vždy proto svoji situaci a léčbu konzultujte s lékařským odborníkem, který vám jasně řekne, co v takovou chvíli dělat. A nezapomeňte – nejdůležitější je vždy prevence.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Nina Vránová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít