Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Nepříjemné svědění a pálení? Vyzrajte na hemoroidy

Nepříjemné svědění a pálení? Vyzrajte na hemoroidy

Nepříjemné svědění a pálení? Vyzrajte na hemoroidy

22. září 2020 od Pavla Maříková

22. září 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Problém, o kterém se nemluví snadno a určitě ne nahlas. Hemoroidy! Trápí ženy i muže a mohou se objevit prakticky kdykoliv. Přitom jejich řešení nemusí být náročné a v mnoha případech ani chirurgické. Poradíme vám, jak hemoroidům předcházet a případně je i léčit.

Asi je vám jasné, že o hemoroidech se běžně u kafíčka s kamarádkou nemluví. Přitom ještě nedávno tento problém trápil spíše ženy, dnes se poměr mezi muži a ženami stírá. S věkem samozřejmě procento stoupá a dosahuje až 60 %. První příznaky se často objevují u žen nejdříve v těhotenství, ale není výjimkou, že postiženi jsou i mladí lidé – především ti s nadváhou, nedostatkem pohybu atd.
 

Jaké jsou rizikové faktory pro vznik hemoroidů:

  • Dědičnost
  • Nadváha, popř. obezita
  • Sedavé zaměstnání
  • Nízký příjem tekutin
  • Strava s nedostatkem vlákniny
  • Těhotenství

Tip redakce:
Dodejte svému tělu vlákninu, a ještě si pochutnejte.
Allnature Goji v hořké čokoládě (koupit v e-shopu) obsahuje ve 100 g až 8 g vlákniny a téměř stejné množství bílkovin. Nebo můžete vyzkoušet Emco Tyčinku s ořechy a pistácií (koupit v e-shopu), která má ve stejném množství zhruba 6,5 g vlákniny.

TIP: Široký sortiment zdravých potravin vhodných nejen ke svačince najdete na e-shopu Teta drogerie (pokračovat na e-shop).
 

Při výskytu krve rychle k lékaři

Hemoroidy se dělí na vnitřní a vnější, kdy ty vnější se nachází na povrchu konečníku a pocítíte je většinou ve chvíli, kdy se v nich vytvoří krevní sraženina, která může způsobovat pocit tlaku a také prasknout. Vnitřní hemoroidy se nachází hlouběji a typicky způsobují krvácení při odchodu stolice. Můžete tak zaznamenat jasně červenou krev na toaletním papíru. V pokročilém stádiu se může objevit také vyhřeznutí hemoroidů, způsobené vyhřeznutím žil naplněných krví.

Tip redakce:
Jakmile zaznamenáte krev ve stolici, třeba i jen drobné kapky, je potřeba zbystřit. Krví ve stolici se projevuje například i karcinom střeva, proto je nutné vyhledat lékaře. Nejdříve se obraťte na praktického lékaře, ten vás může poslat k proktologovi, který se problematice hemoroidů přímo věnuje.

Samoléčba i zásah chirurga

Pro správnou léčbu a zároveň i prevenci vzniku hemoroidů je podstatná zdravá strava s dostatkem vlákniny a tekutin. Tedy to, co ovlivňuje příznivou konzistenci stolice. Když už se hemoroidy objeví, můžete jako první pomoc vyzkoušet tradiční sedací koupele z odvarů z dubové kůry nebo hypermanganu. Proti bolesti a svědění (které může být mnohdy opravdu úporné) vyzkoušejte některou z volně prodejných mastí. Při vážnějších problémech doporučujeme navštívit lékaře, který vám nasadí léčbu nebo v nejpokročilejším stádiu doporučí chirurgické odstranění. Alternativou je i odstranění laserem, za pomoci kryoterapie nebo pomocí dalších méně invazivních metod.

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít