Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Spálení od slunce: 5 tipů, jak na účinnou první pomoc

Spálení od slunce: 5 tipů, jak na účinnou první pomoc

Spálení od slunce: 5 tipů, jak na účinnou první pomoc

28. června 2022 od Anna Šťastná

28. června 2022 2 minuty čtení
Připravil/a Anna Šťastná

Přejeme si, aby byl tento článek pro vás úplně zbytečný a nic, co se v něm píše, jste nikdy nemuseli využít. Pokud se v létě mažete opalovacím krémem s faktorem 50 každé dvě hodiny a během poledne se slunci vyhýbáte, klidně ho přeskočte.
Pokud to ale neděláte, vyplatí se vědět, jak co nejefektivněji schladit pokožku spálenou od slunce. Je ale také dobré mít na paměti, že ochrana je důležitá nejen kvůli tomu, abyste se vyhnuli bolavé červené kůži, ale také proto, že opálení pak rychleji bledne, rychleji se také tvoří vrásky, ale především – kůže si každé nežádoucí vystavení slunci pamatuje a začas se vám „odmění“ pigmentovými skvrnami v lepším případě, v tom horším klidně i kožním nádorem.
Jak tedy postupovat, když to se sluncem přes veškerá varování přeženete?
 

1) Utlumte bolest

Abyste kůži zchladili, použijte například ručník namočený do vlažné vody jako obklad. Variantou může být i koupel ve vlažné vodě či sprcha. Voda by však nikdy neměla být ledová, vhodné není ani přikládání ledu – velký teplotní rozdíl by mohl kůži, ale také nervová zakončení v ní ještě více poškodit.

2) Hydratujte

Dalším krokem musí být důkladná hydratace, protože spálení sluncem kůži extrémně vysušuje. Pokud nemáte po ruce nic jiného, pomůže i klasické tělové mléko nebo takzvaný „after sun“, ale ideální jsou alespoň v prvních dnech přípravky přímo určené na podobné poškození kůže. Seženete je v lékárně, obvykle obsahují aloe vera, případně výtažek z kopřiv, hojivé účinky má také panthenol. Nanášejte je alespoň dvakrát denně, ráno a večer.

Náš tip:
Helios Herb Pěna po opalování 10% Panthenol (koupit v e-shopu) díky obsaženému panthenolu, aloe vera a vitaminům A, C a E příjemně chladí a zklidňuje.

3) Každodenní péče

Jakmile opadne to nejhorší zarudnutí, krémujte poctivě dál, jen už můžete vyměnit hojivý přípravek za tělové mléko po slunění. Velmi příjemné a osvěžující je Garnier Ambre Solaire hydratační mléko po opalování (koupit v e-shopu), které je speciálně určené pro vyživení a zklidnění pokožky po slunění. I v něm najdete aloe vera.

4) Pryč ze slunce

Dokud se pokožka zcela neozdraví a zarudnutí nebo případné puchýře zcela nezmizí, nevystavujte postiženou část těla slunci. Pokud trváte na tom, že i po spálení půjdete na pláž, zůstaňte ve stínu, ale i tam si kůži chraňte šátkem, do vody choďte klidně v tričku. Samozřejmostí je krém s ochranným faktorem 50, a to i po uzdravení pokožky.

Náš tip:
Nivea Sun Sensitive sprej na opalování OF 50+ (koupit v e-shopu) poskytuje vysokou ochranu a je vhodný i na citlivou kůži.

5) Vyhněte se peelingům

Obloukem se vyhněte peelingům všeho druhu. Občas máme pocit, že spálenou kůži můžeme peelingem „obrousit“, a tím pádem ozdravit, ale má to přesně opačný efekt. Jakékoli drhnutí by už tak podrážděnou kůži ještě více narušilo.
Tip redakce: Jak dlouho trvá, než se spálení kůže od sluníčka zahojí?
To záleží většinou na míře spálení. Mírné spálení zmizí za 3 až 5 dní, větší vydrží i celý týden. Při závažném popálení s puchýři a velmi zarudlou pokožkou může kůži trvat regenerace i dva týdny. Kůže se vám může loupat ještě pár dní poté.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Anna Šťastná

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít