Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Spálení a loupání: 4 největší chyby

Spálení a loupání: 4 největší chyby

Spálení a loupání: 4 největší chyby

3. července 2021 od Vanda Vízková

3. července 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková ve spolupráci s expertem MUDr. Darina Zelenková

Sluncem spálená kůže je nejen bolestivá, ale při nevhodné péči může představovat i zdravotní riziko. Abychom si od bolestivé kůže ulevili, často vyzkoušíme ledacos, ovšem některé z těchto metod nám mohou i uškodit. Jakým způsobům ošetření spálené pokožky se tedy raději vyhnout? Zeptali jsme se dermatoložky MUDr. Dariny Zelenkové.

1. Chlazení až k nachlazení

Ledová sprcha, chlazení mraženou zeleninou nebo gelovými polštářky – to jsou nejčastější způsoby, jak lidé ulevují své spálené a pálící pokožce. „Přehnané ledování spálené horké kůže ale může vést k popálení kůže, “ varuje MUDr. Zelenková. Pokud tedy nestojíte o další spáleniny, nebo navíc ještě o letní nachlazení z prostydnutí, chlaďte pokožku s mírou.

Tip redakce:
Do lednice uložte
Astrid Sun Ledově chladivý gel po opalování (koupit v e-shopu). Teplota přípravku z lednice vás osvěží a uleví vám, ale není tak agresivní jako chlazení věcmi z mrazáku. Navíc je tento gel chladivý sám o sobě, obsahuje D-panthenol a výtažek z aloe vera, které kůži zklidňují, hydratují a regenerují. Úlevu sluncem podrážděné pokožce přinese i Panthenol Tělové mléko s Aloe Vera 9% (koupit v e-shopu), jež se lehce roztírá a snadno vstřebává.

2. Propíchávání puchýřků

Pokud jste se spálili tak, až vám na postižených místech naskákaly puchýřky naplněné tekutinou, postupujte velmi opatrně. „Propíchněte je, ale nestrhávejte krytbu puchýře, vytvořili byste na těle otevřenou ránu, do které lze snadno chytit infekci. Dejte pokožce čas, aby se zregenerovala, a neurychlujte tyto procesy za každou cenu sami,“ radí odbornice. Snažte se puchýřky nedráždit oblečením a noste spíše lehčí a vzdušné kousky. Udržujte pokožku hydratovanou a její uzdravení podpořte hojivými krémy.

Tip redakce:
V dlaních rozetřete a pak jemně naneste na postižená místa
Bepanthen Baby mast (koupit v e-shopu). Díky vysokému obsahu panthenolu udrží v pokožce potřebnou vlhkost a napomůže jejímu hojení.

3.  Loupání kůže

Začala se vám loupat kůže a vy si jednotlivé kousky aktivně sloupáváte? Pozor, abyste si neublížili! MUDr. Zelenková upozorňuje na častý problém: „Trhání odumřelé suché kůže může vést k tomu, že ji zatrhnete až na kůži živou. Kromě bolesti vám do zatržené pokožky hrozí opět i zanesení infekce.“ Odolejte pokušení a – pokud chcete pomoct odumřelé kůži dolů – nejprve si poležte ve vlažné vaně a pak kůži jemně přejíždějte žínkou. Pokožku ale nedrhněte! Odstraňte pouze ty kousky, které půjdou dolů samy – jen ta kůže je připravena se odloupnout.

Tip redakce:
Jemná froté žínka, například
Q-Clean Žínka (koupit v e-shopu), vám s bezpečným odstraňováním suché kůže pomůže. Žínku ale používejte pouze k tomuto účelu, abyste si do pokožky nezanesli infekci. Před použitím ji vyperte na 60 stupňů. 

4. Konec chránění

Máte za to, že jednou spálená kůže je dostatečně zocelená a není zapotřebí ji už dále chránit? Po spálení a sloupání může být sice nová pokožka snědá a budit tak dojem, že není nutné jí dopřávat přílišnou ochranu, mějte ale na paměti, že byla sluncem poraněná a je nutné se k ní podle toho chovat. „Pokud se vám na spálených místech objeví navíc nová růžová kůže, je nutné ji chránit opravdu extrémně, protože je na UV záření citlivější než předchozí vrstva pokožky,“ zdůrazňuje dermatoložka.  

Tip redakce:
Vaši novou jemnou kůži chraňte SPF 50+ a volte spíše přípravky pro citlivou pokožku – na tělo třeba
Helios Herb Sprej na opalování Sensitive OF 50+ (koupit v e-shopu) a na obličej NIVEA Sun Pleťový krém na opalování s minerálními filtry OF 50+ (koupit v e-shopu), který kromě UV filtrů obsahuje i antioxidanty a bio aloe vera, jež zamezují dalšímu poškození vlivem slunečního záření a předčasnému stárnutí.

TIP: Opalovací přípravky, které zajistí, že se vás toto téma letos vůbec týkat nebude, nebo zabrání tomu, aby se spálení pokožky opakovalo, stejně jako regenerující péči po opalování najdete v prodejnách Teta drogerie nebo na e-shopu (pokračovat na e-shop).

Připravil/a pro vás Vanda Vízková ve spolupráci s expertem MUDr. Darina Zelenková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Darina Zelenková
dermatoložka a vedoucí lékařka na klinice dclinic v Praze
"Jakákoliv vnitřní nepohoda se vždy projeví na kůži. Pečujte o sebe."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít