Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Otravné octomilky: 5 tipů, jak na ně vyzrát

Otravné octomilky: 5 tipů, jak na ně vyzrát

Otravné octomilky: 5 tipů, jak na ně vyzrát

29. září 2022 od Marta Pušová

29. září 2022 2 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

S octomilkami se čas od času potýká každá domácnost a většinou nikdo nemá tušení, kde se vzaly. Důvodů může být řada, pokud si ale dáte pozor a budete dodržovat jistá pravidla, můžete se návštěvě nevítaných hostů vyhnout. Jak na to?

Seznamte se – octomilka obecná

Mohlo by se zdát, že se tento hmyz objevuje spíše v domácnostech, kde se tolik nelpí na hygieně a úklidu zde moc nedají – to však vůbec nemusí být pravda. Octomilky obecné se mohou objevit v každé domácnosti. Octomilky se obvykle dožívají přibližně jednoho měsíce, kdy stihnou naklást množství vajíček. Nicméně, pokud mají dostatek potravy, dokážou přežít téměř dva měsíce. Nejraději mají tyto mušky cokoli kvasícího, ovoce či víno a mnoho dalších potravin. Jak se jich tedy zbavit?

5 způsobů, jak vyzrát na octomilky:

1. Pamatujte na rychlé množení

Octomilky mají jednu zásadní schopnost – dokážou se množit rychlostí blesku. Stačí tedy, aby jich k vám na návštěvu zavítalo jen pár, a neštěstí je na světě. Octomilky totiž okamžitě nakladou vajíčka a za chvíli vám jich v kuchyni bude poletovat hejno. Octomilky sice člověku neublíží a nejsou vyloženě nebezpečné, dokážou ale přenášet plíseň mezi potravinami a ta se pak snadno dostane do našeho těla.

2.Snažte se správně skladovat potraviny

Potraviny jsou to, co vlezlé octomilky samozřejmě láká nejvíce. Pokud si ale dáte záležet na správném skladování, octomilky nebudou mít důvod se u vás zdržovat. Jakékoli potraviny nenechávejte jen tak se povalovat po lince a ty rizikové, jako jsou ocet, šťáva či víno, vždy pečlivě utěsněte. Ovoce pro jistotu skladujte v lednici, kam na ně dotěrný hmyz nemůže, a snažte se jej vždy zpracovat dřív, než začne hnít.

3. Pozor na odpadky

Právě odpadky jsou místem, kde se octomilky mohou vyskytovat nejvíce. V několik dní nevyneseném odpadu se totiž většinou nacházejí zahnívající zbytky, což octomilky láká jako magnet. Proto koš pravidelně vynášejte a zbytky, které by mohly rychle hnít nebo už jsou zkažené, noste raději rovnou do popelnice, případně je vhoďte nejprve do pytlíku.

4. Zaměřte se na precizní úklid

Nezanedbávejte úklid, a to zejména kuchyně, která je pro tyto tvory přímo ráj. Stačí jen malé lákadlo, jež je přivolá, a pak se jich jen stěží zbavíte. Proto pravidelně utírejte linku vlhčenými ubrousky Q-Clean Univerzální vlhčené ubrousky fresh (koupit v e-shopu) nebo hadříkem Q-Home Švédská utěrka (koupit v e-shopu), aby na ní nezůstaly kapky octa nebo šťávy, a pozornost věnujte také odpadu, ve kterém mohou zůstávat zbytky jídla. Pravidelně ho tedy čistěte, postačí i horká voda a saponát, zvolit však můžete i speciální přípravky jako Stura Facile Hydroxid sodný (koupit v e-shopu) nebo Q-Power Čistič odpadů granule (koupit v e-shopu).

5. Zákeřné mohou být pokojovky

Možná by vás to nenapadlo, ale i pokojové květiny mohou být důvodem, proč se u vás octomilky zdržují. Je proto důležité o rostliny správně pečovat, a hlavně je nepřelévat. Jestliže je budete pravidelně zbytečně přelévat, voda se začne v květináčích hromadit, kazit se a může tak být vhodným prostředím pro nakladení vajíček. Raději proto nechte hlínu v květináči pár dní vyschnout a teprve poté květinu zalévejte znovu.
Tip redakce:
Jinak samozřejmě buďte vybaveni, a pokud vás octomilky i přesto navštíví, vyzkoušejte
BROS LAPAČ OCTOMILEK (koupit v e-shopu), který obsahuje speciální směs atraktantů, jež tento hmyz účinně lákají.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít