Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Péče o pokojové rostliny: Kdy přesazovat a jak hnojit?

Péče o pokojové rostliny: Kdy přesazovat a jak hnojit?

Péče o pokojové rostliny: Kdy přesazovat a jak hnojit?

10. března 2021 od Karolína Valová

10. března 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Valová

Pokojové rostliny jsou dekorací, která nikdy nevyjde z módy. Aby však dokonale zdobily, potřebují světlo, vodu, živiny a prostor. Ať už se staráte o stínomilné, vlhkomilné nebo kyselomilné rostliny, jedno mají společné – nejvíce péče potřebují začátkem jara.
Jistě jste si všimli, že během zimy stačilo květinám podstatně méně vody. Pokud pozorujete, že vaše rostliny začínají opět rychleji růst, dopřejte jim zálivku zhruba dvakrát častěji než během zimních měsíců. Vždy však před zaléváním zkontrolujte stav substrátu. Nikdy nezalévejte rostliny, jejichž zemina je na povrchu nebo až tři centimetry pod povrchem vlhká. Po zalití také vždy zkontrolujte, zda přebytečná voda nevytekla do dekorativního květináče nebo misky. Pokud ano, vylejte ji.
Žena zalévající květiny
Při nakupování květin se vždy poraďte s odborníkem ohledně vhodné péče. Jednou z informací, po které je třeba pátrat, je to, zda je dobré nechat rostlinu proschnout a až poté zalévat (například sukulenty), nebo jestli jde o květinu, které by kompletní proschnutí substrátu ublížilo (například kapradiny).

Vhodný čas na přesazení

Existuje hned několik momentů, kdy je na místě pustit se do přesazování pokojových rostlin.
  • Na jaře – po skončení vegetačního klidu.
  • Do tří měsíců od nákupu rostliny z důvodu vyčerpání živin ze substrátu.
  • Prorůstají-li kořeny otvory ve dně květináče.
  • Tlačí-li kořeny rostlinu směrem nahoru mimo substrát.
  • Pokud rostlina mimo vegetační klid roste velmi pomalu.
Přesazování pokojové rostliny

Jak na to?

  1. Budete-li používat keramické květináče, je dobré je na noc namočit. Hodinu před přesazováním rostliny zalijte.
  2. Připravte si náhradní květináče, lopatku, vhodnou zeminu – například Primaflora Substrát pro pokojové rostliny (koupit na e-shopu) – a keramzit, hrubý štěrk nebo jiný materiál vhodný na dno květináče jako drenáž.
  3. Rostlinu vyjměte z původního obalu. Odstraňte opatrně co největší množství stávající hlíny, kterou kořeny prorůstají. Pozor však, abyste je nepoškodili.
  4. Na dno květináče naneste drenážní vrstvu – hrubý štěrk, úlomky hliněného květináče, keramzit nebo kameny.  
  5. Na drenážní vrstvu nasypte malou vrstvu nové zeminy a mírně ji stlačte. Poté vraťte kořenový bal do květináče, obsypte ho novým substrátem (původní už neobsahuje potřebné živiny) a opět ho mírně stlačte.
  6. Na závěr květinu pečlivě zalijte a na pár dnů ji přestěhujte do polostínu. První týden denně zvlhčujte listy, zabráníte tak jejich vadnutí.
 
Tip redakce:
V případě, že má rostlina v původním květináči stále dostatek prostoru, není vhodné měnit květináč za větší. Ten původní pečlivě vymyjte a znovu ho použijte.

S hnojením opatrně

Čerstvě přesazené rostliny není třeba okamžitě hnojit. Nový substrát obsahuje živiny, které rostlinám po určitou dobu vydrží. Většinou je to v rozmezí šesti až osmi týdnů. Po uplynutí této doby je třeba začít jednat. Pokud je pravděpodobné, že byste mohli zapomenout, nastavte si například upomínku do mobilního telefonu.
Máte-li pocit, že rostliny ocení více hnojiva, než je doporučeno, jste na omylu. Přehnojení může způsobit spálení kořenů, žloutnutí či opadávání listů nebo nerozvitých poupat u kvetoucích pokojovek. Proto dodržujte doporučené dávkování.

Nejobvyklejší variantou jsou kapalná dusíkatá hnojiva, která se přidávají do pravidelné zálivky. Dobrou volbou je Lotos Kapalné hnojivo pro pokojové květiny (koupit v e-shopu) nebo Lotos Kapalné hnojivo univerzální (koupit v e-shopu), které využijete i při péči o kvetoucí rostliny na balkoně.
Přidávání hnojiva do zálivky
Aby se hnojivo dostalo rovnoměrně po celém kořenovém balu, je vhodné zalévat mírně vlhkou půdu. Sukulenty hnojte o několik dnů dříve, než máte naplánováno je zalévat, ostatní rostliny ideálně v den pravidelné zálivky. Vždy přesně dodržujte návod na etiketě hnojiva, kde se dočtete o vhodné intenzitě hnojení. V době odpočinku rostlin (během zimy), na konci léta (konec periody jejich růstu) a na podzim (před obdobím klidu) se hnojení nedoporučuje.

TIP: Ať už při péči o květiny používáte rukavice nebo ne, vaše ruce si po zahradničení zaslouží rozmazlit. Na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop) najdete rozmanitý výběr krémů na ruce, které jim dopřejí hydrataci a zklidní podráždění.

Připravil/a pro vás Karolína Valová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít