Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Pokojové květiny na konci léta: Co jim teď prospěje nejvíc?

Pokojové květiny na konci léta: Co jim teď prospěje nejvíc?

Pokojové květiny na konci léta: Co jim teď prospěje nejvíc?

8. září 2020 od Eva Šarfová

8. září 2020 2 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová

Na konci léta je potřeba udělat v domácnosti spoustu důležitých věcí. Nejde jen o úklid. Je nutné postarat se například také o pokojové květiny, kterým se pomalu blíží konec vegetačního období.
Díky nim je náš domov útulnější, uklidňují nás a mají i blahodárný vliv na naše zdraví, protože čistí vzduch od škodlivin a zvlhčují ho. Jenže aby dobře rostly a byly stále krásné, je potřeba dodat pokojovým květinám, co potřebují. Na podzim to chce trochu jinou péči, než kterou jste jim věnovali dosud.

Můžete přesazovat

I když se doporučuje přesazovat rostliny hlavně na jaře, pustit se do toho můžete i teď. Určitě je to vhodné, pokud již kořeny zeminou úplně prorostly nebo rostlina začíná ztrácet listy a je vyčerpaná. Pro přesazování si vezměte zhruba o 3 cm větší květináč a kvalitní substrát určený pro konkrétní druh rostlin. Dobrým tipem je například Primaflora Substrát pro pokojové rostliny (koupit v e-shopu), který rostliny zásobuje všemi důležitými živinami včetně mikroprvků.
Myslete na hnojivo
Tip redakce:
Abyste předešli vysušení, podráždění pokožky rukou nebo projevům alergie, použijte při přesazování vždy ochranné rukavice a nezapomeňte pak ani na regenerační krém na ruce, například
Indulona Original krém na ruce (koupit v e-shopu). 

Méně zalévejte

Zatímco v horkých letních dnech bylo nutné rostliny zalévat a rosit často, nyní je třeba intervaly prodloužit. Dbejte na to, aby nedošlo k přelití, protože jinak hrozí hniloba kořenů, opadávání listů, nebo dokonce úhyn. Zalévejte zhruba jednou týdně, teprve když je substrát suchý. Nezapomínejte je také pravidelně rosit nebo sprchovat listy vlažnou vodou.
Pěstujte pro radost

Myslete na hnojivo

Stejně jako naše tělo potřebují i rostliny pro správný růst pravidelné dávky minerálů a dalších důležitých látek. V průběhu podzimu je důležité hnojit zhruba jednou za dva až tři týdny. K dostání jsou různé druhy hnojiv, zvolit můžete univerzální prostředek, ať už v podobě prášku, granulí, tyčinek nebo roztoku, který přilijete do vody. Vyzkoušejte například Lotos Kapalné hnojivo pro pokojové květiny (koupit v e-shopu). Na některé druhy rostlin je lepší pořídit speciální přípravky, existuje například hnojivo určené výhradně pro orchideje.  

Pryč se škůdci

Jakmile se začne v bytě topit, mohou se v květináčích a na listech rostlin rozmnožit škůdci, jako jsou svilušky, puklice, mšice nebo červci. Nahrává jim teplo a suchý vzduch. I z toho důvodu je důležité zvlhčovat vzduch a rosit listy, pomůže také jejich otírání vlhkým hadříkem. Zbavit se škůdců můžete i pomocí insekticidů, třeba spreje Prost Postřiku na ochranu rostlin Fast K (koupit v e-shopu). Některé přípravky hubí i jiné druhy domácího hmyzu, proto čtěte pečlivě složení a doporučení pro jejich použití.     
Můžete přesazovat

TIP: Výběr prostředků na hubení domácího hmyzu a škůdců najdete také na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

Pěstujte pro radost

Nezapomeňte, že v bytě můžete pěstovat nejen okrasné květiny, ale také bylinky. Je to celkem snadné a budete je mít v kuchyni kdykoli po ruce. Dobře se doma daří pažitce, petrželce nebo třeba majoránce. K jejich vysazení je ideální květináč na bylinky, který může být také hezkou dekorací vaší kuchyně. 

Připravil/a pro vás Eva Šarfová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít