Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Nezbytný vitamin D: Víme, proč ho tělo potřebuje?

Nezbytný vitamin D: Víme, proč ho tělo potřebuje?

Nezbytný vitamin D: Víme, proč ho tělo potřebuje?

12. září 2022 od Marta Pušová

12. září 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Nejznámějším přírodním zdrojem vitaminu D jsou sluneční paprsky. Když nám sluneční svit chybí, což se děje především na podzim a v zimním období, může nastat problém. K čemu nám vitamin D3 v těle slouží a jak ho můžeme doplnit?

Jak se projevuje nedostatek vitaminu D?

Nedostatkem vitaminu D trpí obzvlášť v zimním období většina z nás. S tím pak může souviset i celá řada zdravotních potíží a je jen na nás sledovat signály našeho těla, které nám o problémech napoví. Mezi ně patří například svalová slabost či úpadek kondice a menší vytrvalost. Nízká hladina vitaminu D se může projevit i únavovými zlomeninami, jelikož je velmi důležitý pro vstřebávání vápníku a fosforu, a tím i pro udržení dobrého stavu našich kostí. Pokud nám „déčko“ chybí, mohou nás zaskočit i změny nálad, častěji jsme smutní a špatně spíme. 

K čemu je „déčko“ dobré?

Vitamin D hraje klíčovou roli v mnoha důležitých procesech v těle. Je to vitamin rozpustný v tucích, organismus jej může uložit do zásoby v tkáních a odtud jej pak v případě potřeby čerpat. Naším cílem by tedy mělo být jeho načerpání „do zásoby“, abychom o něj nikdy neměli nouzi. Vitamin D přispívá ke správně fungující imunitě a pomáhá udržovat pevné zdraví. Zároveň působí proti ochablosti svalů a udržuje jejich normální funkci. Velký vliv má i na naše kosti a zuby – zpevňuje jejich strukturu a zajišťuje lepší vstřebávání vápníku z potravy. 

Pobyt na sluníčku

I když z toho mají dermatologové hrůzu a před dlouhým pobytem na slunci varují, pro vznik nezbytného vitaminu D se bez sluníčka neobejdete. Pokud však dostatečně ochráníte pokožku vhodným opalovacím krémem jako například Helios Herb Sprej na opalování Sensitive OF 50+ (koupit v e-shopu), i krém po opalování Helios Herb Mléko po opalování s aloe vera a D-panthenolem (koupit v e-shopu), není se čeho bát. Sluneční paprsky jsou nejpřirozenějším zdrojem vitaminu D, pokožka ale musí být vystavena přímému slunečnímu svitu alespoň po dobu 15 minut, aby ho začala produkovat. 
Tip redakce:
V posledních letech se objevila informace, že ochrana v podobě opalovacích krémů s UV faktorem snižuje tvoření vitaminu D. Podle různých lékařských studií však tento fakt nebyl zcela podložen. Naopak při ochraně proti slunečnímu záření správným oblečením a použitím ochranných krémů k žádnému riziku nedostatku vitamin D nedochází. Pro přeměnu dostatečného množství účinného vitaminu D stačí ta malá část UV záření, které se do kůže dostane i přes všechny ochranné postupy. 

Kde jinde vitamin D získat?

Lidské tělo, až na výjimky, není schopno si vitamin D samo tvořit, proto je potřeba přijímat jej ze zdravé stravy. Vitamin D3 posiluje účinně imunitu v průběhu celého roku a dodává tělu potřebnou dávku jednoho z nejdůležitějších vitaminů. Do těla ho můžeme získat ze živočišných zdrojů. Najdete ho v rybách, jako je losos, tuňák či makrela, ve vaječných žloutcích, mléku, játrech nebo kaviáru. Těchto potravin však jen málokdy zkonzumujeme takové množství, aby se do těla doplnilo dostatečné množství. Pokud bychom ale jedli 200 g lososa denně, pokryli bychom tak denní potřebu vitaminu D
Tip redakce:
Proto se vyplatí doplnit vitamín D3 podpůrnými doplňky stravy. Ty seženete nejen v lékárně, ale i v drogerii. Vyzkoušet můžete například  
VIX Vitamin D3 s příchutí pomeranče (koupit v e-shopu), Maxi Vita Vaše Zdraví Vitamin D3 800 IU (koupit v e-shopu) nebo Vitar Vitamin D3 1000 IU + betaglukan + Se + Zn (koupit v e-shopu). Doporučená denní dávka u novorozenců do 12 měsíců je 10 mikrogramů, u dětí do 13 let 15 mikrogramů, u dospělých je to pak 15 mikrogramů. 

Foto: Shuttertock

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít