Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak se zbavit závislosti na sladkém aneb zkuste cukr detox

Jak se zbavit závislosti na sladkém aneb zkuste cukr detox

Jak se zbavit závislosti na sladkém aneb zkuste cukr detox

4. května 2023 od Eva Karlová

4. května 2023 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Karlová

Přemýšlíte o tom, že aspoň trochu omezíte spotřebu cukru? Tak to vás chválíme a máme pro vás spoustu tipů, které vám pomohou udržet sladkou lásku na uzdě. Poděkuje vám celé vaše tělo.

Proč cukr tolik milujeme?

Sladká jídla nejsou jedovatá. Vážně, má to biologický důvod. Když naši předkové vyráželi na lov, věděli, že když jsou bobule, na které natrefí, sladké, mohou je sníst, protože to, co je jedovaté, to je obvykle hořké. Navíc sladké bobule obsahovaly velké množství glukózy a poskytly jim hodně energie. Mít rád sladké je přirozené, ostatně děti milují sladké už od narození, kdy pijí sladké mateřské mléko. Proto se také říká, že když chcete dítěti obohatit jídelníček, měli byste začít věcmi, jako je zelenina. Třeba rozmixovanou brokolici mu musíte nabídnout několikrát, než si zvykne a začne ji jíst. Zatímco rozmixované ovoce sní hned napoprvé.

V čem je problém?

Kdybychom zůstali u stravy našich předků, kteří konzumovali cukr v jeho přirozené podobě – bobulích nebo ovoci, nebyl by problém žádný. V průběhu minulých století jsme ale cukr začali vyrábět také průmyslově a postupně ho přidávat do jídel jako skryté lákadlo. Osmdesát procent cukru, který sníme, už dneska nepochází z cukřenky na stole, ale z hotových potravin. Během posledních pár let ho v nich přibylo tolik, že průměrný Evropan sní dnes 32 kilo cukru ročně, kdežto doporučená denní dávka podle Světové zdravotnické organizace je šest čajových lžiček cukru pro ženu a devět pro muže.

Co důležitého o cukru bychom měli vědět?

  • Cukr není jen bílý prášek nebo krystalky, co si sypeme do kávy.
  • Cukr má mnoho podob včetně třeba hnědého a kokosového cukru, javorového sirupu nebo medu. Ty sice máme v hlavě zakódované jako zdravou variantu, ale i když mezi druhy cukru existují určité metabolické rozdíly, základní rovnice je pořád stejná: cukr, který naše tělo musí nějak zpracovat.
  • Cukr je jednoduše vstřebatelný sacharid, který je pro tělo sice zdrojem energie, ovšem pokud se málo hýbete, například sedíte deset hodin u počítače, nadbytečná energie se uloží v těle v podobě tukové tkáně. A pak je úplně jedno, zda jste si dali bílý cukr, javorový sirup nebo osladili kávu medem,“ vysvětluje odbornice na výživu Pavlína Zdeňková.

Co je cílem cukrového detoxu?

Spíš než cukr nahrazovat, je důležité ho radikálně omezit. Pořád totiž budete přibírat, ať upečete bábovku z bílého cukru, nebo z datlového sirupu. Tělo sladkou chuť vyžaduje tím víc, čím víc ji budete jíst. A pro tělo je dobré co nejméně cukru ve stravě.

Zkuste si odpovědět na následující otázky:

  • Kdy jíte sladké nejčastěji?
  • Jaké sladkosti jíte?
  • Kolik jich sníte?
Nápověda: Jste umírněnec, který si dokáže dát čtvereček čokolády a zbytek zabalí, nebo přesný opak?
  • Co způsobuje, že saháte po sladkém?
Nápověda: Je to špatná skladba jídelníčku, máte na sladkosti pořád chuť? Je to stres, který sladkostmi zaháníte třeba v práci? Je to smutek, který se jimi snažíte zažehnat?
  • Jak se cítíte většinou poté?
Nápověda: Máte výčitky? Jaké? Říkáte si, že příště už se ovládnete, a stejně neovládnete?

Jaké jsou 3 nejčastější příčiny chutí na sladké, a jak se jich zbavit?

1. Nadbytek sacharidů v jídelníčku a nedostatek bílkovin

Jak se projevuje: Máte chuť na něco sladkého, a tak si to dopřejete s tím, že ukojíte chutě a pak bude na několik dní pokoj. Jenže za dvě hodiny máte stejnou chuť znovu.
Řešení: Upravte si jídelníček. Vyřaďte z něj potraviny, které způsobují rychlý vzestup a pád glukózy v krvi, tedy bílé pečivo, polotovary nebo slazené nápoje. Nahraďte je potravinami s nižším glykemickým indexem, tedy celozrnným pečivem, celozrnnou rýží, bramborami, bulgurem apod. Nezapomínejte na dostatek bílkovin, ať už živočišných nebo rostlinných. Naučte se jíst tak, že skladba vašeho talíře bude 30 % bílkovin, 30 % tuků a 40 % sacharidů.

2. Dlouhé pauzy mezi jídly

Jak se projevují: Jíte jenom 2–3× denně a kolikrát už máte takový hlad, že se skoro třesete. Tělo prahne po jakékoli rychlé energii. I když máte po ruce něco zdravého, stejně sáhnete po sladkém. Večer navíc často máte pocit, že se nemůžete dojíst.
Řešení: Zařaďte do jídelníčku aspoň jednu malou svačinu a chuť na sladké bude okamžitě poloviční.

3. Únava a stres, případně smutek

Jak se projevují: Nemáte sice hlad, ale jíte. Často bezmyšlenkovitě, třeba před obrazovkou počítače nebo večer před televizí. Pak vůbec nemáte představu, kolik jste toho snědli. Jídlo na chvilku poskytne úlevu a vysvobození, ale pocity opojení záhy střídají obrovské výčitky. Co je typické? Kdysi jste nepříjemné pocity zahnali několika čtverečky čokolády, teď už nestačí tabulka.
Řešení: Dbejte na to, ať se každý den pořádně vyspíte. V práci neslibujte víc úkolů, než zvládnete. Na stole nemějte sladkosti, ale zdravou nesladkou svačinu, kterou si přinesete z domova. V peněžence nenoste žádné drobné, které by vám dovolovaly odskočit si několikrát denně k automatu.

Co ještě můžete pro to udělat, abyste snížili množství cukru ve vašem jídelníčku?

Chytré nákupy – většina obsahu vašeho košíku by měla pocházet z uliček, které najdete na okrajích supermarketu. Po obvodu totiž bývá pečivo, maso, sýry, ovoce a zelenina, zatímco uprostřed v regálech jsou všechny ty krabice, plechovky a sáčky nabité cukry. Proto je zásadní číst výživové údaje na obalech a umět se v nich vyznat.
Vyčistěte si zuby – dejte si do kabelky kartáček na zuby a malou pastu a po každém jídle si krátce vyčistěte zuby, nebo si aspoň vypláchněte ústa ústní vodou. Nezdá se to, ale tenhle malý trik dokáže úplné zázraky. Sama budete překvapená, jak lehce se najednou vyhnete tomu, že byste si dala něco na zub, a jak snadné bude dodržet předchozí bod – neujídání mezi jídly. Večer udělejte totéž. Čím dřív po večeři uklidíte kuchyň a půjdete si vyčistit zuby, tím méně toho sníte.
Udělejte vždycky jen jednu změnu – neberte si na bedra všechno najednou. Pokud se chcete zbavit závislosti na cukru, je to dost velký úkol. Když k němu přidáte ještě předsevzetí, že odstřihnete alkohol, kávu a začnete třikrát týdně cvičit, už je toho zkrátka moc. Jděte pěkně krok po kroku, třeba po týdnech nebo po měsících: jeden cukr, druhý alkohol, další káva a pak to ostatní. Další změnu zapracujte teprve ve chvíli, kdy si na tu první zvyknete.
Pozor na odměnyodměňujte se, ale vybírejte si takové odměny, které nenarušují dobrý návyk. Když se za úspěšně zvládnutý cukrový detox odměníte kusem čokoládového dortu, podrýváte vlastní úsilí, a navíc se vracíte do starých kolejí. Napište si seznam odměn, které nejsou v přímém rozporu s vaší snahou. Dejte si ho do peněženky, a až bude čas se odměnit, vyberte si jednu z nich a kupte si ji místo čokoládového dortu.
Mějte plán na krize – tenhle plán si dejte do peněženky hned vedle papírku s odměnami. A napište si na něj aspoň pět věcí, které uděláte, když na vás přijde chuť na sladké. Moje kamarádka tam kdysi měla:

1. Dám si malé silné espreso.
2. Dám si kostičku tučnějšího sýra.
3. Půjdu se projít nebo seběhnu v práci tři patra schodů, abych mohla pozdravit kolegyni, a pak je zase vyběhnu zpátky.

Až když nic nepomohlo, povolila si sladkost, na kterou měla chuť. Většinou na to nedošlo.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Karlová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít