Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak pečovat o suché ruce

Jak pečovat o suché ruce

Jak pečovat o suché ruce

24. února 2018 od Jana Kantorová

24. února 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Vysušené, červené a popraskané ruce – zlý sen každé ženy. Přestože někdy každý den poctivě mažeme, suchá pokožka nás může pěkně potrápit. Víte, jak s tím bojovat, případně tomu jednou provždy zabránit?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Vysušené ruce trápí více ženy než muže. Je to vlastně pochopitelné. Právě ženy mají převážně na starosti péči o domácnost, a tak je jejich pokožka mnohem více vystavena nepříznivým vnějším vlivům – kromě počasí, klimatizace nebo běžné péče na zahradě také třeba agresivním mycím prostředkům, chemikáliím a častému namáčení.


Proč jsou ruce tak suché?

Kůže na rukou patří mezi nejméně chráněné, ale nejvíce namáhané části těla. A i když se o ni snažíme pečovat promazáváním, někdy to nestačí. A to zvláště na podzim a v zimě, kdy je potřeba používat krémy na ruce, které pokožku budou hydratovat i vyživovat. To, jak moc máte ruce vysušené, záleží mimo jiné i na tom, co děláte za práci nebo jak vás vybavila vaše genetika. Všichni ví, že na rukách je méně mazových žláz než na ostatních částech těla, ale správnou péčí je možné ji ochránit. Neplatí to ale v každém případě. Za extrémně vysušenou pokožkou může být i špatné prokrvení rukou, nadměrné používání nekvalitních mýdel, přílišné opalování bez používání krémů s ochranným faktorem, ekzematická pokožka, alergie, užívání některých léků nebo také lupénka.

péče o suché ruceVíte, že... 
...se suchá kůže může objevovat mnohem více u žen v období přechodu? Často je tak vysušování pokožky doprovázeno vypadáváním vlasů nebo lámáním nehtů.


Pozornost a péče

Podle vzhledu rukou se pozná pravý věk ženy. Proto je potřeba věnovat rukám hodně pozornosti a péče. Stačí dodržet několik zásad, které jsme pro vás sepsali.


1. Správné mytí

I když to při každodenní péči o domácnost není úplně možné, zkuste omezit kontakt s vodou na co nejkratší dobu. Když už je to nutné, třeba při mytí nádobí, používejte rukavice, vlažnou vodu a po každém namočení si ruce promažte hydratačním krémem na ruce.

mytí rukou

2. Kvalitní kosmetika

Při nákupu kosmetických produktů je potřeba se zaměřit i na kvalitu a výběr přesně podle typu pokožky. Dobré je volit výrobky bez obsahu alkoholu, protože ten sám o sobě pokožku ještě více vysušuje. Při citlivé pleti nebo při velkých problémech se suchou kůží se vyhýbejte také parfémovaným produktům, které ji mohou ještě více dráždit. Ideální je kosmetika s obsahem silikonu a kolagenu.


3. Speciální péče

Jednou za čas si dopřejte např. olejové zábaly, masáže nebo masky. Nejlépe ve formě noční péče jednou až dvakrát týdně. 


4. Peeling na ruce

Peelingy pomáhají regeneraci pokožky nejenom na obličeji, ale také na pokožce rukou. Právě taková očista pomůže odstranit z rukou odumřelou kůži. Používat můžete doma vyrobené peelingy, speciální peelingové krémy na ruce nebo tělové peelingy z drogerie.

Tip redakce:
Za vysušenou pokožkou může být i nedostatek vitaminů B, E, D nebo také železa či vápníku. Je tedy dobré přemýšlet i nad jídelníčkem.


5. Odborná péče

Nepomáhá-li opravdu nic, pomoc můžete najít i v profesionálních salonech, kde vám provedou masáž rukou za použití výživných krémů a třeba také parafinové zábaly, které zvyšují krevní oběh a otevírají póry, čímž umožňují snadnější vstřebávání krémů. Ruce pak lépe udrží vlhkost a vláčnost.

medová maska na ruceIngredience, které zachrání ruce

Profesionální péči z drogerie můžete doplnit i speciální péčí s potravinami, které najdete doma. Například zkombinujte med a panenský olivový olej. Směs můžete používat jako krém na ruce, nebo ještě lépe jako noční zábal. Stačí nanést na pokožku silnější vrstvu, důkladně vmasírovat, navléknout bavlněné rukavice a nechat působit. Hned ráno bude kůže hladší a jemnější. Pro regeneraci je ideální aloe vera. Na kůži rukou aplikujte vnitřní gelovou část listu aloe smíchanou s panenským olivovým olejem. Jsou-li ruce již popraskané, pomůže měsíček lékařský.


Potraviny, které podpoří krásu a zdraví pokožky

Jak jsme psali výše, v některých případech je dobré myslet také na výživu zevnitř. V takovém případě byste měli do jídelníčku zařadit i potraviny, které podporují zdraví kůže, a to nejen na rukou. Které to jsou:
  • Mrkev: Betakaroten chrání pokožku před nepříznivými vnějšími vlivy.
  • Omega-3 mastné kyseliny: Urychlují hojení jizev a ještě působí preventivně proti vzniku vrásek.
  • Slunečnicové semínko: Stárnutí pokožky zpomaluje vitamin E.
  • Ovesné vločky: Bohaté na obsah mědi a vitaminu B6, tedy živin, které napomáhají tvorbě melaninu
  • Batáty: Obsahují velké množství vitaminů E a C, které chrání kůži před volnými radikály.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít