Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Dokonale čistá podlaha: 5 tipů, jak správně používat mop

Dokonale čistá podlaha: 5 tipů, jak správně používat mop

Dokonale čistá podlaha: 5 tipů, jak správně používat mop

5. prosince 2020 od Karolína Valová

5. prosince 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Valová

Vytírání podlahy buď milujete, nebo nenávidíte. Ať tak či onak, jde o nutnou součást pravidelného úklidu, kterou nelze dlouho odkládat. Pojďte se proto společně s námi podívat na to, jak uklidit podlahu s pomocí mopu co nejsnáze a s dokonalým výsledkem.
Udržovat podlahu dokonale čistou, speciálně pokud jde o velké plochy v odstínu, na kterém lze vidět každé smítko, může být oříšek. Jakmile si však člověk osvojí správnou techniku, může to být hračka. Stačí si pořídit vhodný mop a vědět, jak na to!

1. Vhodné vybavení pro úklid

Základem všeho je vyrazit do boje s kvalitní zbraní vhodnou pro terén, ve kterém se budete pohybovat. Například na opravdu malé plochy postačí mop s rozprašovačem, pomocí kterého podlahu navlhčíte vodou s vhodným čisticím prostředkem a setřete.
Na větší plochy volte mop a kbelík se ždímacím mechanismem. Vytírání a ždímání ušetří vaše ruce i záda. O něco dražší rotační mop je skvělý proto, že díky odstředivé síle ždímacího mechanismu dostane z hlavice snadno ještě více přebytečné vody a podlaha po vytření rychle uschne. To oceníte, především pokud vytíráte materiály náchylné na kontakt s vodou, jako jsou dřevo, laminát či korek.
 
Kvalitní alternativou jsou také ploché mopy, se kterými snadno a bez námahy vytřete pod nízkým nábytkem. Například Söke Mopu Economic s návlekem z kvalitního mikrovlákna neunikne žádná nečistota. Díky teleskopické rukojeti navíc padne skvěle do ruky každému členu rodiny. Můžete k němu nakoupit libovolný počet náhradních návleků Söke Economic náhrada pro plochý mop (koupit v e-shopu), což vám umožní vytírat vždy dokonale čistým mopem.

2. Péče na míru typu podlahy

Klíčem k úspěchu je také výběr vhodného čisticího prostředku a jeho správné dávkování. Na trhu najdete mnoho univerzálních variant, které se zdají praktické, ovšem málokdy s nimi docílíte dokonalého výsledku. Mnohem lepší je zvolit pro každý povrch speciální produkt šitý na míru materiálu, který chcete vyčistit a opečovávat. Pokud máte v bytě či domě několik typů podlah, donutí vás tento postup častěji měnit používanou vodu, a tím předejít tomu, že budete do podlahy vmasírovávat špínu.

Čím nejlépe vyčistit různé druhy povrchů?

3. Správné načasování

Produkty i náčiní máme, tak hurá na to! Ideální postup je takový, že vytírání přijde na řadu jako úplně poslední po rovnání věcí, utírání prachu, leštění zrcadel, mytí sanity a vysátí nejen koberců, ale i tvrdých podlah. Čím více drobných částeček špíny a prachu se pomocí vysavače zbavíte, tím bude následné vytírání snazší. Důležitý je také směr vytírání. Jako nejlepší se jeví postupovat od nejvzdálenějších částí bytu směrem ke vchodovým dveřím. Nám se osvědčil směr k místnosti, kde je možné vylít vodu a vyčistit a nechat schnout mop – tedy nejčastěji ke koupelně.

4. Pečlivá údržba mopu

Samotným vytřením bohužel práce nekončí. Aby bylo i příští vytírání efektivní, je nutné dobře vymýt kbelík a pečlivým vypráním a vysušením mopu předejít jeho zatuchnutí. Ideální variantou jsou proto takové mopy, jejichž násada je opatřena textilií (nejlépe mikrovláknem), jež jde vyprat alespoň na 40 °C v pračce.

5. Šikovní pomocníci

Snažíte-li se o provozování maximálně ekologické domácnosti, zvažte parní mop. Při jeho používání se zbavíte 99 % všech bakterií a virů vyskytujících se na tvrdých površích bez použití jakýchkoliv chemikálií. Pozor však na to, že tato metoda úklidu nemusí být vhodná pro všechny typy podlah. Pokud se nevyhýbáte čisticím prostředkům, ale bojujete s nedostatkem času, je tu pro vás robotický mop. Kromě této novinky na trhu vám čas ušetří i vysavač s mopem. Ten se sice na rozdíl od robota neobejde bez vaší asistence, ale pomůže vám vysát i vytřít v jednom kroku bez nutnosti manipulovat s kýblem plným vody. To ocení zejména maminky malých dětí.

TIP: Šikovné úklidové pomůcky si můžete vybrat nejen v prodejnách, ale i na e-shopu Teta drogerie (pokračovat na e-shop).

Připravil/a pro vás Karolína Valová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít